אשטרגום שבהונגריה
לאשטרגום הגענו בבוקרו של יום יפה וקריר עם ספינת הנהר אמדאוס סילבר 3, במסגרת מסענו לאורך הדנובה שארך 17 ימים.
זהו ביקורנו השני באשטרגום. הפעם רק טעמנו אותה. בפעם הקודמת הביקור כלל לינה בצימר במסגרת טיול בסלובקיה.
אשטרגום הייתה בעברה במאה ה-10 עד ה-13 עיר הבירה של הונגריה. היא גם הייתה מקום משכנם של מלכי הונגריה וגם מקום מושבו של הארכיבישוף. בביקורנו הקודם הקתדרלה הייתה סגורה מפאת חתונה שהחלה בדיוק כשהגענו. הפעם זכינו לבקרה.
החלילן לפני הכנסייה חילל אז וגם כעת בחן רב. לחץ על הקישור לחלילן👇👇👇
https://youtube.com/shorts/Cbo0E6qHngU?si=ecPC4ovRfm-52b8v
אשטרגום שוכנת בגדה הדרומית של הדנובה. הדנובה מהווה גבול בינה לבין סלובקיה.
להלן הכתבה (👉לחץ). עקב חדירת האקרים מאירן לפני כשנתיים פלוס שפגעו בכתבות ב"למטייל" גם בכתבה שלי הזאת חסרות חלק מהתמונות.
ככל שהתקרבנו לאשטרגום בשייט הבחנתי בקתדרלה היפה על הגבעה. מרשימה מאד הן בחיצוניותה והן בפנימיותה. כשעקפנו אותה מימין דרך הגן הגענו לפסל המרשים של המלך הראשון בהונגריה אישטוון הראשון הקדוש. פסל מאד מיוחד. על החומה מצאתי 3 ביצים כשאחת הייתה שבורה.
הזכירו לי את השיר של ביאליק " קן לציפור" - "ובקן לה 3 ביצים" . רק שכנראה הקן התעופף והן עפו ברוח לפני שהגענו . לא בטוח שהביצים הן של יונים.
בשעה מוקדמת ששטנו הדנובה הייתה כה יפה ותכולה . מאחורי הכנסייה בחזיתה ראיתי אירוסים סגולים שכה יפה פרחו. ובגינה שחרור חיפש קצת מזון. ממקום התצפית צופים על הדנובה 180 מעלות.
ממפלס הקתדלה אפשר לרדת עם מעלית למפלס התחתון. אם יוצאים מהקתדרלה תפנו ראשכם שמאלה ותבחינו במבנה מזכוכית - משם תרדו במעלית.
למטה תמצאו כמה דוכנים עם מזכרות או בגדים למכור וגם מסעדה בתוך מנהרה ארוכה. מסעדה יוקרתית ויקרה. היינו אחרי ארוחת בוקר בספינה לא יכולנו לאכול דבר. התמונה האמצעית עם הפיצ'פקעס למכירה. וגם תמונת הביצה שעד הצהרים תהפוך לקשה.👇👇👇
סנטאנדרה - Szentendre
נסענו מאשטרגום לכיוון סנטאנדרה , חלק מזמן הנסיעה היה לאורך הדנובה. למרות שהגענו די מוקדם כבר הקדימה אותנו קבוצה אחרת שסיימה ויצאה לכיוון החנייה. קיווינו שלא שדדו שם את כל החנויות.😜
סנטאנדרה הוא כפר אומנים הכי יפה וצבעוני הקרוב לבודפשט שחבל לפספסו.
תוך כדי ריצה לכיוון המוזיאון שנבחר לביקור צילמתי כמה חנויות על הדרך. המדריך גדי הסב את תשומת ליבנו לכמה מקומות שניתן לקנות בסיום כמזכרות/מתנות. כשהגענו למרכז העיירה נזכרתי שמימיננו ביקרנו במוזיאון המיניאטורות בטיול העצמאי שעשינו בעבר. את מוזיאון הפורצלן ביקרנו אז , אבל שכחתי מיקומו.
הנקודה היהודית
לפני שתגיעו למבנה "הצנטרום" הבולט בתמונה לעיל במיוחד כששבים בחזור, הביטו על הרצפה בימין הדרך ותבחינו באריח מפליז נוצץ - זאת אבן הנגף - שהוצבה ליד בית של יהודי שהתגורר במקום. אבני נגף הם פרוייקט הנצחה שיצר האומן גונטר דמנייג להנצחת קורבנות הנאצים. על הלוחית חרוט שם הנספה, תאריך המוות ופרטים נוספים כגון לאיזה מחנה עבודה נשלח ומתי וכד'. היא מוצבת בד"כ ליד ביתו של האיש. את אבן הנגף מכינים מבטון בגודל 10X10 ועליה מדביקים את לוחית הפליז. היא משתלבת באבנים האחרות של המדרכות.
מוזיאון מארגיט קובאץ'
מארגיט קובאץ' הייתה יהודיה הונגריה שנולדה בשנת 1902.
היא למדה להכין עבודות מקרמיקה בבתי"ס מקומיים וגם זרים. היא למדה גם הכנת ציורים על פורצלן, למדה פיסול במינכן. , יצרה ציורי קיר גדולים, צבעוניים מרשימים.
היא הייתה אומנית מוערכת ופופולרית בארצה וגם במדינות אחרות.
היא זכתה לקטוף תארים ופרסי הוקרה רבים.
המפורסם שבהם פרס קושוט-שהוא הפרס הגבוה ביותר בהונגריה, המכיר בטיפוח ביצירה של האומנות ההונגרית . הפרס נוסד ב-1948 ובשנה זו זכתה בו.
בגיל 74 נפטרה.
אהבתי מאד את פסליה הקטנים והגדולים ואת הציורים המוצגים במוזיאון.
בית הקפה/קונדיטוריה ומוזיאון המרציפן.
בבית הקפה לא היה לנו מקום לשבת. קנינו ספל קפוצ'ינו ופרוסת עוגה שנראתה יפה. לקחנו הכבודה לספסל הקרוב. מהעוגה לא נפלתי היא רק הייתה יפה.
ולגבי מוזיאון המרציפן מצאתי בכתובים כי המוזיאון נסגר😥😥😥. תבדקו לפני הגיעכם לשם. ראיתי מצד שני אנשים שביקרו לפני חודשיים. תכתבו SZAMOS MUSEUM. אולי תצליחו יותר ממני.
פולקלור כפרי בקלוצ'ה - Kalocsa
איזור הערבה הוא איזור כפרי עם תרבות ופולקלור ששורשיה נטועים שנים רבות.
כדי שהאומנות והפולקלור המיוחדים , כפי שהיו החיים של פעם. לכן הקימו בכפר הזה Kalocsa מקום שייראה כפי שנראה פעם. עם בתים בני קומה אחת. עם באר ומוט שמעלה מים בדלי כמו בימי קדם. באחד הבתים הכל מצוייר בפנים בפרחים כנהוג.
בפתח קיבלו אותנו זוג רקדנים חינניים ונמרצים. למרות שהיה חם הם רקדו במרץ ובחינניות רבה.
בסרטון כאן תרקדו איתם. (👉לחץ).
💥💥לתשומת ליבכם💥💥
הצבעים הבולטים בריקמה הם אדום וירוק המזכירים את צמח הפלפל החריף הגדל בירוק שממנו מכינים את הפפריקה בצורת אבקה או משחה.
המערב הפרוע בהונגריה - באיזור הפוסטה בקלוצ'ה - Kalocsa
פוסטה - Puszta נקראת בהונגרית איזור הערבה, המשתרעת על שטח של כ- 50,000 קמ"ר, השוכנת בין הונגריה לסלובקיה.
מדובר בקרקע חולית, שמי התהום נמצאים קרובים לפני הקרקע. השטח הזה מכונה גם "המערב הפרוע של הונגריה". המקום משתרע על מרבית השטח של הפארק הלאומי Hortobagy שהוכרז כאתר מורשת עולמית של אונס"קו.
ניתן להגיע אליו מהעיר דברצאן רק 40 ק"מ מפרידות בינו לבין העיר. כמובן שישנן דרכים נוספות.
רק התקרבנו למקום פרש הגיע לעברנו להובילנו בביטחה לחניון שלידו גם מספוא מסודר ומכוסה שלא יירטב בגשם. הלכנו לכיוון הטריבונות. לפני שהתיישבנו מה ארע? הגענו לכיבוד.
אי אפשר לקבל אורחים בלי כיבוד . נכון? המתינו לנו על שולחן פרוסות לחם עם ריבה טעימה ומתוקה וכמדומני היו גם עם שמאלץ. ומשקה חריף כלשהו כנראה ברנדי בטעם פירותי, שאני כמובן לא טעמתי.
לפנינו השתרעה הערבה הירוקה רחבת הידיים. עליה חלפו מדי פעם כרכרות עם גגון. בעבר הרחוק משהו כמו 200 שנים שכנו כאן פורעי חוק וגנבי בקר. היום אל חשש.
בעבר היו כאן מרדפים שגם ירו על הכנופיות, דבר שהפחיד מאד את הסוסים. הם גם הצליפו באוויר כי זה היה הקוד האתני לפני 200 שנים.
ההצגה הראשונה הייתה של עגלון עם עגלה ולה רתומים השוורים הלבנים. לשוורים הלבנים קרניים ארוכות ומיוחדות .
במופע של הסוסים שהוצג ראינו בין היתר, איך צולפים בשוט באוויר והסוסים מייד נשכבים על הקרקע כפי שזה נעשה בימי עברו. צליפה ברצפה הם נשכבים כמו שטיח.
כמו כן, הרוכבים לבושים בקוד לבוש עתיק של חצאית-מכנס רחבה מפשתן כחול, ז'אקט שחור עם כפתורי נחושת צמוד למותן, מעל חולה כחולה. כובעים שחורים כמו בוקרים עם נוצה של עגור שזה סמל הפוסטה. כמובן נועלים מגפי בוקרים שחורים גבוהים.
מי גנב את ההצגה ? הרוכב על החמור כאן למטה בצילום שלי משמאל.👇👇👇
הסוסים השחורים הם מזן מיוחד ששמו נויני. הם פחוסי אף, והוא נוצר מהכלאה שבין סוס ערבי לסוס אוסטרי.
הכרכרות עם הגגון הצהוב נועדו גם לתיירים המעוניינים בכך בתשלום. יכול להיות נחמד עם ילדים.
ככל שהמופע התקדם הסוסים דהרו מהר יותר וענני אבק היתמרו לעברנו. הרוכב על הסוסים הלבנים היה מיומן ולבסוף דהר בעמידה כשלפניו רתומים 10 סוסים כשכל רגל של הרוכב על סוס מקביל לקודם.
בביקור במוזיאון הפפריקה נחשפנו ללימוד נטיעה וקצירה ביד של הפפריקה וייצור פּפריקה שהופכת לאבקה או משחה.
לקראת סיום הביקור במוזיאון, השמים התקדרו וגשם החל לרדת, שהלך והתגבר. הכבשים שרעו באחו נבהלו , החלו לרוץ בטור ארוך. זה היה מחזה מהמם.
היות ולא התכוננו לגשם, ביקשנו מהמדריך שיביא את האוטובוס קרוב אלינו שלא נרטב עד לשד עצמותינו. גדי היה חביב מאד ונעתר לבקשתנו.
מוהאץ' - עיר הגבול
לטורקים - העותומנים היו עקבות עמוקים בהונגריה. במוהאץ' עגנה ספינתנו ביום זה.
כאן נערך הקרב המפורסם בין ההונגרים לעותומנים, שבמהלכו העותומנים ניצחו ניצחון אדיר שבעקבותיו בשנת 1526 מוהאץ' איבדה את עצמאותה ל-150 שנים. במהלך שנים אלו העותומנים שלטו. ולא רק כאן גם בפאץ' השכנה. למעשה היו שני קרבות במוהאץ'. השני התרחש בשנת 1687 קרוב יותר לדנובה. בקרב זה הצבא ההבסבורגי הביס את הצבא העותומני. בכך הגיע לידי סיום האיום העותומני על אירופה הנוצרית.
מוהאץ' עיר קטנה וחמודה שבסיום החורף - בסוף פברואר נחגג כאן פסטיבל בשם בוסו שבו ההונגרים לובשים תחפושות מכף רגל עד ראש. גיליתי את החג מאנדרטה שהצטלמתי איתה ומשכה את עייני.
כאן למטה.👇👇👇
האנדרטה נמצאת מעברו השני של הכביש שם נמצאת קונדיטוריה ובית קפה גדול עם מטעמים רבים וטעימים. חברינו לטיול ישבו שם ונהנו מטעמם. הלוגו של המסעדה לעיל👆👆👆
ההשפעה העותומנית במוהאץ' ניכרת כאן בקטנה. לעומת זאת בעיר פאץ' - Pécs היא מאד ניכרת ושווה כנראה לבקרה.
הקתדרלה - כנסיית גבירתנו של ההונגרים.
הקתדרלה בעלת כיפה ירוקה גדולה ומרשימה ובפנים ויטראז'ים יפים וחלונות מעוגלים.
ממול נמצא בית העירייה גם הוא עם 2 כיפות קטנות ירוקות לעיל בצד שמאל עליון.👆👆👆.
המזרקה - במרכז מוהאץ'
במלאת 900 שנים לקיומו של הישוב מוהאץ' נבנתה אנדרטה זאת העשוייה מברונזה ע"י הפסל פרנץ טרישלר. פסל מרשים מאד ומתנשא לגובה רב מעל הרחוב.👇👇👇
הגעתי גם לשוק רק שזו כבר הייתה שעת צהריים והשוק היה במצב של התקפלות. הספקתי להתלהב מהפרחים למכירה.
הבתים המסוגננים והצבעוניים לעיל.👆👆
והכי הכי אהבתי את בית המרקחת שהציל אותי. יום לפני כן, הבחנתי שעט האינסולין מסתיימת לי. פניתי באתר מכבי לרופאת המשפחה שתרשום מרשם באנגלית, אך כמובן שכתבה בעברית. התחננתי והתפללתי - זה עזר. 🤲הרוקחת המקסימה נתנה לי אמנם רק עט אחת, אך היא הספיקה לי עד סוף הטיול.🙏
בסופו של היום הגענו לספינתנו לעיל 👆לחזות בשקיעה ולאכול ארוחת ערב טעימה אל תשאלו מה אכלתי.
לסיכום
יש בודפשט ויש הונגריה השונה ואחרת. זו יותר חקלאית ופשוטה. בכתבה הזאת הבאתי טעימה ממקומות מחוץ לבודפשט הפחות מתויירים וידועים.
שימו לב בכתבה על סלובקיה עם הגיחות על שמורת הטבע שממנה ניתן לראות את הברך של הדנובה - תמונות לפנתיאון.
איך אפשר לסיים את הונגריה בלי בודפשט?
תאלצו להתאפק כי יש המון מה לכתוב עליה לרבות מופע פולקלור על הספינה בצאת יום השואה הבינלאומי שחל באותו היום .
מקווה שנהניתם מהכתבה הזאת.
**************************************
אם נהניתם אשמח שתלחצו בסוף הכתבה על מילת התודה בירוק. 👇👇👇
אם תרצו לשמחני תגובה או הערה/הארה תרוננני!!!
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
אם תהיו מעוניינים להנות יותר מהתמונות בקולאז'ים תעברו לצפייה במחשב/לפטופ.
************************************
המשך הכתבה: בודפשט שכולה זהב ביום השואה הבינלאומי - הכיצד? (לחץ)