מזה עשור אני חולמת על ביקור בארמונות החול ובצוקיה המדהימים של אלגארב. בטיולנו בעבר לא התאפשר והפעם החלטנו שאנו חייבים להגיע ויהי מה!!!. המציאות עולה על כל דמיון אינה קלישאה. החופים המפורצים, הצוקים העולים מן הים, האיונים,המערות שנוצרו מהרוח והמים שחרצו באבן הגיר, כל הצורות עם הגוונים של אדמדם, צהבהב, ירוק של הצמחייה והכחול-טורקיז של המים כל הניגודיות הזו זה מראה בלתי נתפס ומרהיב!!!
הפירוש המילולי של אלגארב זה מערב.
מקור השם מורי : אלגארב – אל – אנדלוסיה = מערבה מאנדלוסיה.
בתקופת הקיץ האיזור משלש את מספר האנשים. הרבה מאד תיירים מגיעים במיוחד בין החודשים יוני- ספטמבר במיוחד מאנגליה ומארצות הקרירות, וגם מרחבי ספרד ופורטוגל. בתי מלון נושקים זה לזה וצצים כמו פטריות. בעייני הבניינים הגבוהים האלה מכערים את הנוף אבל זה מחיר התיירות והתשלום עבור נוחות לתיירים.
מי הגיע לכאן ולא השאיר לי טיפים?
הפיניקים – הגיעו לכאן ב-1000 לפני הספירה. הם השיטו ספינות ברחבי הים התיכון. הם הקימו כאן תחנות מסחר.
הרומאים – שלטו כאן כמו בהרבה ארצות באירופה שהגשרים שלהם ומבנים עומדים על תילם עד היום. הם ניצלו את מזג האויר הטוב לגידול גידולים חקלאיים.
המורים – כמובן הרי אפריקה קרובה מרחק פסיעה עם חצי האי האיברי. גם הם השאירו חותמם באיזור זה. הם אילו שבגללם נקרא שם האיזור אלגארב כאמור לעיל. המורים נודעו בטכנולוגיה המפותחת שהשתמשו בה בהפקה והעברה של מים ועדות לפועלם בתחום זה אפשר לראות בכמה ערים בפורטוגל . במחצית הראשונה של המאה ה-13 סיימו הפורטוגלים הנוצרים השתלטותם על אזור זה והעיר פארו שוחררה ע"י אפונסו הרביעי בשנת 249.
אנריקה ה-"נווט" שהיה אחד מיורדי הים המפורסמים בפורטוגל פתח בסאגרש בית ספר לניווט וספנות. הספינות ניבנו בלאגוש- LAGOS ומכאן יצאו חלק ממשלחות המחקר לאסיה ואפריקה..
הספרדים – היו האחרונים שכבשו את איזור אלגארב בשנת 1807- ואיזור זה היה הראשון שהשתחרר מעולם של הספרדים והפך לפורטוגל.
איך הגענו לכאן?
מליסבון עלינו על האוטוסטרדה הישר אל פורטימאו, כי ירד לי האסימון די מהר בשלב התכנון, שכל החופים בדרך לאלגארב אינם שווים עצירה לעומת יופיו של הדרום.
אבל הדרך ארוכה כ-300 ק”מ ודי משעממת וכדי לשבור אותה הייתי חייבת ביקור במקום כלשהו.
הישבן שלי כבר צעק הצילו!!! מזל שהכינותי שיעורי בית כראוי ושלפתי את העיירה המקסימה מהזכרון:
SILVES
זו עיירה ששיחקה תפקיד חשוב בתקופת המורים והיתה עיר הבירה של האיזור. היא מוקפת חומה מרשימה מאד, שנשמרה מעל 500 שנים. כמובן שבראשה מצודה.נתגלו בה שרידים גם מהתקופה הפיניקית. הפסל בחזית הינו של המלך SANCHO הראשון שכוחותיו כבשו את המצודה ב-1189. הוא היה בנו של מלך פורטוגל אפונסו הראשון שהומלך ע”י אביו בקוימברה בהיותו בן 31 שנים בלבד.
כאן אפשר לגלות את פורטוגל “האמיתית” שאנו גילינו באחת המסעדות החינניות ששמה
Café Ingles כשחיפשנו שירותים. ברחבה של המסעדה, בחצר – להקת נגנים עם מוסיקה עממית , שמנגנת שם רק בימי ראשון וכל קהל הסועדים מצטרף לשירה– ואנו בדיוק הגענו לשם ביום ראשון בינגו .
על נהר ARADE קיים בסילבס גשר מתקופת הרומאים שעצרנו במיוחד לצלמו.
וכן ציורי קיר מדהימים מסיפורי אלף לילה ולילה ופיסול .
אנו מוצאים חנייה נוספת קרוב לגשר הרומאי ומצד ימין לנו טני מבחינה בגינה עם מזרקות כשמאחוריה מבצבץ קיר עם ציור קיר ארוך. אנו יורדים ורואים את עלי באבא עם רקדנית בטן כשמצידו האחר של הרחוב שודד נוסף.
מצידו השני של הקיר המשך הציור
סילבס כאמור היתה כבושה ע”י המורים בשנת 713 לספירה והפכה לחלק מהאמירות של קורדובה. במאה ה-10 לספירה היא היתה אחת מהערים החשובות תחת אל-אנדלוס.הפכה להיות עצמאית משנת 1027 תחת משטרו של איבן מוזאין ובנו , אשר גורש מהשלטון ב-1051 ע”י
AL MOUHTAMID IBN ABAD שאותו מצאתי על השלט שם, שהיה גם סופר ושלט על סילבס..
בהמשך פיסול מודרני של ערביות עם כד חרס על הראש וביד וגברים בחלקם עומדים ובחלקם ישובים בתוך בריכה קטנה ושלט לפני בפורטוגזית ובערבית שכמובן באותו הרגע לא הבנתי על מה מדובר.
במאמר THE WAYS OF THE GARB מצאתי פתרון לתעלומה מי היה אותו
AL MOUHTAMID IBN ABAD שזכה לכזו הנצחה ?
עם נפילת הח'ליפות של קורדובה ובהיעדר כוח מאוחד התעוררו, בחצי האי האיברי שב- 1031, שורה של ממלכות עצמאיות, שהקימו ונלחמו על ידי הכוחות המקומיים השונים, ערבים, ברברים, מוזאראבס וממירים.
היה זה באקלים של מחלוקת ומלחמה שהאבדידים יצרו את טאיפה מסביליה, שבקרוב הקיפה את אזור גארב וסילבס. אל-מוטאיד אבן עבאד, השליט בסביליה, הפך בדרך זו גם לשר הסילבים ומינה למושלאת בנו אל-מתמיד אבן עבאד, יליד 1040 בבגה (פורטוגל), אשר יהפוך את סילבס לבירתו מ -1031.
זה היה יחד עם אבן עמאר, משורר יליד האזור, שהפך לחברו וליועצו, כי אל-מתמיד אסף בסילבס חצר של אינטלקטואלים ומשוררים שהפכו את סילבס לא רק לבירה פוליטית ומנהלית אלא גם לבירה תרבותית.
הוא השיג באותה עת פאר שלא ראה מעולם וזכה לחשיבות ניכרת בכל רחבי הדרום מערבית לחצי האי האיברי.
בשנת 1069 עזב אל-מתמיד את סילבס והפך למלך סביליה, והפקיד את סילבס בידידו הנאמן אבן עמאר, שבגד בו מאוחר יותר ובשביל זה הוצא להורג.
במאה ה -11, תחת המלך אל-מתמיד אבן עבאד, נכתבו על ידו כמה משיריו היפים ביותר בסילבס, הוא העשיר את העיר בבניינים מפוארים, סילבס זכתה לפריחה של משוררים, פילוסופים וגיאוגרפים רבים, כגון Ibn Ammar, Mariame Alansari, Assilbia, Ibn Qasi, Ibn Mozaine, Ibn Badrum.
בניסיון להביס את האיום הנוצרי ההולך וגדל, ביקש אל-מתמיד אבן עבאד את עזרתו של Ibn Tashfin, ראש שושלת Almoravid , ששלט באותה תקופה על כל המגרב. בלי ידיעתו, חתם אל-מתמיד גם על סופו של שלטונו ועל ממלכת טאיפה. ב -1091 גורש יחד עם משפחתו לAghmat ליד מרקש, בירת אלמוראוויד, שם נפטר בשנת 1095.
כיום, דמותו של אל-מתמיד היא יותר מתמיד נקודת מפגש בין חוקרים, משוררים, היסטוריונים, בלשנים ופוליטיקאים האחראים על החזרת עטרה ליושנה של עבר משותף ואסטרטגיית שיתוף פעולה בין פורטוגל, ספרד ומרוקו.
המבט היפה ביותר על המצודה של סילבס הוא מהמפלס של הנהר ממש ליד הציורי קיר. ניתן לקרוא עוד על סילבס כאן.
אם תעיפו באיזור של סילבס מבט לשמיים ייתכן וגם אתם תפגשו בחסידות כמוני
מליד המצודה למעלה אני סיירתי ברגל, למרות החום הכבד, והתלהבתי מהבתים המצויירים שסילבס ניחנה בהם שעושים אותה כל כך יפה.
מסביב לחלונות ולדלתות צבע אחר ודוגמא שונה לכל בית
מצאתי על אחד מקירות הבתים את הסמל של סילבה
וכפי שבוודאי אתם יודעים אני אוהבת להציץ לחצרות הבתים לפניכם דוגמא לבית שכזה
מכאן הנסיעה די קצרה לעיר PORTIMAO ולמלון שבחרתי השוכן קרוב מאד לשפת הים.
מלון JUPITER. זהו מלון 4 כוכבים מדורג 8.9 בבוקינג, שמהמרפסת שלו מבט לחוף הים הצמוד וגם מרחוק אניית קרוזים. שוכן כמעט על חוף הים של חוף PRAIA DE ROCHA.
המבט מהמרפסת של המלון מצד אחד
ומהעבר השני אוניית קרוזים שאינה מחכה לנו
אין לנו זמן לתור את המלון, כי המטרה לשמה הגענו זה לצפות בחופים המדהימים. בחטף אני מצלמת את הלובי.
השעה 18.10 ואנו יוצאים לטיילת הצמודה לחוף הים ולצוקים ואני צועדת במהירות הבזק 5 ק”מ, כשאני מתעכבת רק לצילומים, אני רוצה להספיק לראות כמה שיותר מהחופים הנפלאים לפני רדת החשיכה.
חוף PRAIA DE ROCHA לכיוון מערב
שימו לב כי כאן תוכלו לתפוס חוף פרטי בלי שאיש יפריע לכם.
יצאתי מהמלון עם חולצה קצרה ולאט לאט למרות ההליכה התחיל להתקרר בחוץ ונהיה ממש קר. אבל לא רציתי לשוב למלון מרוב היופי , הצבעוניות של הסלעים ויפי צבע הים ושלל הצורות של הסלעים אז המשכתי והלכתי.
לנו לא היה זמן ללכת בחוף למטה על החול, אבל אתם תתכננו כך שתגיעו גם למפלס התחתון
כי המראות בטוח יפיפיים.
השמש שלחה מידי פעם קרניים אחרונות והאירה את הים ואת הצוקים באור יקרות. זו היתה בחירה של שעות טובות לטייל בהן שכן השמש כבר לא יקדה כמו בצהרי היום.
ההליכה היא על המצוק בטיילת המתוחה לאורך קילומטרים רבים, ממש צמודה לים.
והגוונים פשוט לא ייאמנו
על סלעים רבים ראינו על ראשיהם שחפים שמקננים, הם צווחו בקולות רמים בערבוביה. מהם רצו רק הם יודעים. הנקודות הלבנות הם השחפים שבעזרת המצלמה הוגדלו.
בנקודה הזו שהמצוק יורד למפלס החוף נמצאות המסעדות ותם הסיור הרגלי של ה-5 ק”מ
בשלב מסויים החושך ירד ולי כמובן כבר לא היה כוח לחזור את כל המסלול בחושך. אף מונית לא עברה בכביש קרוב לכאן. לפתע הבליחו אורות של מבנה עם מסעדות. התקרבתי לאחת מהן, הייתי כמובן מאד רעבה, ואמרתי לבעל המסעדה שאני רוצה לאכול אבל אין לנו איך לחזור למלון. אין בעיה אני אזמין לכם מונית בסיומה.
עלי לציין שמהלך ההליכה על חוף היו מידי פעם מסעדות וגם בתים יפים ממש על המצוק. דוגמא לבית יפה כאן.
בסופה של הארוחה בדיוק כפי שהובטח, בעל המסעדה מזמין לנו מונית שלוקחת אותנו חזרה למלון. רק כעת שאנו נוסעים במונית אני מתפעלת איזו דרך ארוכה עשינו רגלית. אני בלי הכושר קיבלתי בפורטוגל כושר קרבי. איני שומעת את מחיאות הכפיים שלכם
השמש כבר שקעה וגוונים אחרונים של השקיעה עוד היו בשמיים כשנכנסנו למסעדה.
גם כאן כמו ברחבי פורטוגל נתקלנו בריצוף המדהים של אבני המוזאיקה היוצרים ציורים שכאן זה מעולם הים.
ההגשה במסעדה שבחרנו היתה מאד יפה אך לצערי לא לקחתי את שמה.
למזלנו במסעדה סמוכה היתה גם זמרת נהדרת שהנעימה לנו את זמננו במסעדה בשירים נהדרים.
תמונה של המקום צילמתי כך שתוכלו בנקל לזהות את המקום.
בהגיענו למלון יופיטר אני מדברת עם פקיד הקבלה ושואלת אותו אם אפשר להשתמש בחנייה של המלון לשעה מאוחרת יותר כי יש לנו שייט מוזמן מראש לשעה 9.00 בבוקר, והוא אומר לי שצריך לבדוק עם חברת השייט שהשייט יוצא בזמן. אני מתפלאת על מה שהוא אומר, הרי הזמנתי שייט לשעה מסויימת ל-9.00 בבוקר כי ישנן תוכניות ביקור נוספות. הוא מתעקש לבדוק. כנראה מכיר את חברות השייט. הוא שואל אותי לשם החברה (מזל ששאלתי כי ההזמנה היתה דרך דילר שנשמע לי אמין בהתכתבות בינינו)
הפקיד מצלצל אליהם מעט לפני שהם סוגרים לערב זה את המשרד, ומתברר כי שינו את שעת השייט לשעה 11.30 שעה שאינה נוחה לנו. היא לא תאפשר לי לנסוע למקומות נוספים. חוזרת לחדר לבדוק אפשרויות נוספות, וכשאני מנסה לצלצל לחברת השייט כבר אין מענה.
למחרת בבוקר אני ניגשת לקבלה ומתעקשת עם הפקידה החדשה בדלפק שהיא תתקשר מהקבלה כדי שיהיה לי תיעוד.בחורה בשם אנה עונה לי. אני אומרת לה : שמעי גברת יקרה, אני הזמנתי שייט ואתם שיניתם את המועד לכן לא אוכל להגיע ותבטלו את ההזמנה. בודקת ברישומים ואומרת לי אין בעיה.
אז כשאני שבה ארצה אני רואה שהחיוב נשאר בתוקפו. החצופים לא זיכו.
כששבנו ארצה פניתי לדילר של השייט וסיפרתי להם מה קרה אמרו שיבדקו ויותר לא שמעתי מהם. במקביל פניתי גם לחברת האשראי איתה שילמתי עבור השייט. סיפרתי כל מה שהיה, ובהעדר תמורה הם זיכו אותי במלוא הסכום תוך כמה ימים.
אנו עוזבים את המלון המצויין יופיטר שהיתה לו גם חנייה פרטית מקורה ושמורה, ונוסעים מערבה לכיוון LAGOS כי שם יש חוף מדהים שנקרא:
אני רואה את הצוק המהמם ומביטה במדרגות המובילות מטה, וחושבת לעצמי איזה סיכוי יש לי לרדת אותן, ועוד יותר איזה סיכוי יש לי לעלות אותן אח”כ. אז אני מתחילה לרדת, ומגיעה לרחבה שאני חושבת זהו ראיתי טוב. אישה צעירה ממני עולה מתנשפת, ואני חושבת כך מתנשפת צעירה – מה יהיה עלי.???
ואז יורדת עוד גרם מדרגות, ומתפעלת מהגשר בין צוק אחד למשנהו. למטה נמצאות סירות שלוקחות את התיירים לשייט סביב לצוק, אבל אני קראתי בטריפאדוייזר דיסהמלצה על כך ומוותרת. גם אני רואה שהים לא שטוח אז בכלל האופציה הזו יורדת לאור הסירות הקטנות שנראות כעלה נידף ברוח.
וזו תמונה של החלק התחתון של הירידה כשהתלבטתי אם להמשיך לרדת..
אתם כבר מבינים שירדתי כמו גדולה למטה, ואם אני כותבת שורות אילו כעת, אתם גם מבינים שלא נותרתי למטה. רפי קצת דחף את הטוסיק ועליתי הכל כמו גדולה. טוב לא בבת אחת אלא עם עצירות לתצלום כמובן.
וכשעלינו למעלה המבט לכיוון מזרח היה זה
עוד כמה תמונות מפונטה דה פיאדאדה במפלס התחתון שהמראות היו מרהיבים
משם אנו נוסעים מזרחה לכיוון -LAGOS
כדי לצפות בצוקים בחוף PRAIA DONA ANA
וצוקי החוף PRAIA DO CAMILO
למעשה תוך כדי הליכה לא הבחנתי בשמות של החופים אבל זה ממש לא שינה לי כי היופי של כל החופים האלה באלגארב מדהים, והייתי נשארת שם עוד כמה ימים כדי לבקר בכולם.
אי אפשר היה להפסיק ללכת ולצלם
בעת הכנת הטיול, ראיתי את התמונות היפות האלה ולקח לי שבועיים להבין היכן נמצא כל חוף.
לאחר הטיול אני יכולה לאמר לכם, שממש אין זה משנה מה שמו, כי כולם יפים אחד אחד. ותקחו לפי הסדר ממערב למזרח, ותברכו אותי על כך.
אפשר ללכת מעל הצוקים, אפשר לרדת למטה לחופים כשבדרך כלל הירידה כרוכה בלא מעט מדרגות, ואפשר לשוט גם בסירות מסוגים שונים.
ואפשר גם וגם וגם. אני לא שבעתי מלראות את המגוון העצום של הצבעים והצורות.
המשכנו לנסוע מזרחה לכיוון LAGOA ומשם ירדנו לחוף BENAGIL שקרוב למערה בשם זה, שהיא מהממת עם חור בתקרתה ומאד רצינו לראות בין היתר בשייט שלא יצא לבסוף לפועל. קראתי מהבית על חברת טארוגה שמבצעת את השייט הזה . הגענו למקום בסביבות השעה 13.00 והשייט הבא יוצא ב-15.00 שוב לא התאים לנו.
אתם תוכלו בינתיים לצפות על השייט כאן.
החוף בבנאגיל
המשכנו מזרחה והגענו לעיירה התיירותית carvoeiro.- שהיתה פעם עיירת דייגים .הפעם בלי לרדת מדרגות הלכנו ממרכז העיר היישר אל החוף. ראינו את החוף היפיפה ואת הצוקים עם הנטיפים מקרוב. מצאנו מאד מהר חנייה ליד מסעדה ובתום הסיור בשמש החמה אבל עם משבי בריזה נעימה, התיישבנו במסעדת OASIS לארוחת צהריים על טהרת הדגים כמובן. המסעדה היתה טובה מאד. טל. 351-282357332.
חוף יפיפה קארבויירו
עם המצוקים המחורצים
העיירה קארבויירו מאד תיירותית וכדאי להקדיש לה קצת זמן וזה מחוץ לחופים.
הבתים היפים של קארבויירו
זו חנות המזכרות ברחוב הראשי שתוכלו למצוא בה את כל מבקושכם ובזול. נמצאת ברחוב הראשי המוביל לים.
בתכנון המקורי חשבתי לבקר בנקודה הדרום-מערבית ביותר של יבשת אירופה אם יוותר זמן. הנקודה היא Cabo de São Vicente שם נמצא מגדלור משנת 1846, שנבנה על שרידי מנזר פרנציסקני, על צוקים שהמראה הפנורמי נראה מאד יפה במיוחד אם מסיירים מלמעלה.
זמן לכך לא נותר לנו ולכן ויתרנו. אני משאירה זאת עבורכם.
סרטון על המקום תוכלו לצפות כאן.
איך אפשר להנות עם ילדים בחוף אלגארב?
- ילדים בגיל הרך – עבורם דלי עם חול ורחצה בחוף כלשהו מספיק טוב.
- ילדים גדולים יותר שייט למערות עם סוגי סירות שונות החל מסירת גומי, סירת פיראטים, סירת קאנו , קטמארן ועוד. גם שייט לצפייה בדולפינים. על כל אלה ניתן לקרוא כאן עם המחיר והזמן שהפעילות לוקחת.
- למתבגרים שייט עם ברביקיו ושתייה לעת שקיעה כאן.
- גן חיות ב-LAGOS כאן.
- עולם הים עם בריכות , הופעות דולפינים ועוד ניתן לקבל פרטים כאן.
- פארק עם פיסול בחול ליד ישוב בשם PERA – הפארק משתרע על 1500 מ”ר. הולכים בין הפסלים ויש איזור לשתייה וסנקבאר. דרומית לכביש EN125
- עוד פעילויות מלונלי פלאנט כאן.
- ומאתר מגניב נוסף שופע רעיונות כאן.
- טיולי ג'יפים ובאגי באמצעות חברת BUGGY TOUR מציעה טיולי באגי וגיפים,שהטלפון: 377 215 916 351+
- ספורט ימי (סקי מים, מצנחים וכו'), חב' PARASAILING טלפון: 915 777 937 351+ או 362 586 289 351+
- מי שמגיע מליסבון אז בליסבון עצמה לקחת את הילדים הגדולים יותר לאנדרטה למגלי הארצות, לעלות עם המעלית, יש שם עולם הים – OCENARIUM מהגדולים באירופה .עוד עם ילדים בליסבון כאן.
כיון שאנו נסענו בזוג ולא ניסיתי את הפעילויות הנ”ל – תפקידכם לנסוע ולשלוח תגובות לפעילויות אלי.
חברי היקר צביקה גוארון צירף לי את מפת המסלול מליסבון ועד חופי אלגארב ברוב אדיבותו ועל כך נודה לו כולם.
ומפה נוספת עם החיבור והמעבר לספרד
אנו המשכנו לספרד ואתם תוכלו להגיע איתי לשם בכתבה הבאה:
ספרד שלא היכרתם עם שמורות טבע, ארמונות ובתולה אחת (לחץ על השם)
תיאור הטיול בסדר כרונולוגי תוכלו למצוא כאן.
אם אהבתם את הכתבה כל מה שנותר לכם זה לכתוב תגובה ו/ או
ללחוץ על “המלץ” או לייק.