השנה עקב הקורונה הגן הלאומי של שפך נחל שורק - נחל רובין, שרק לי מספר פעמים, התוואי של נחל שורק ארוך כ- 70 ק"מ. אחרי שתי נפילות בפחות מחודשיים שבאחת גם שברתי צלע, הייתי אמורה לנוח בבית. אתם בוודאי מכירים אותי שהמוטו שלי - נוע תנוע....
שפך נחל שורק
זכה למספר ביקורים שלי וגם של קורמורנים רבים, אנפות לבנות ואפורות הנקראות גם אנפות הלילה , פרפור עקוד, שיקשקים ועוד. רק להנות מיפי הטבע והשלווה. לא פעם הגענו כשהמקום עמד בשיממונו מאנשים וזה התאים בול לתקופת הקורונה. השם בערבית ואדי א-צראר המבוטא סראר.
לפני קום המדינה שמו היה נחל רובין.
נחל שורק מוזכר כבר בתנ"ך בספר שופטים פרק ט"ז בהקשר לשמשון ודלילה. שם נאמר כי " ויהי אחרי - כן, ויאהב אשה בנחל שורק : ושמה,דלילה" . היה לו טעם טוב לשמשון !!!
***אני מקווה שלאיש לא יהיה ספק שכותרת הפוסט אינה מעידה לפירוש חדש לשם שורק. אלא הלצה שלי שנחל שורק שרק לי . זהו אחד מזני הגפנים המוזכר בברכת יעקב אבינו לבנו יהודה, פסוק שממנו למדים על שפע הגפנים שגודלו בנחלת יהודה ונראה שצבעם היה אדום.***
השלט החדש שקיבל את פנינו ביולי 2020
מפה של הגן הלאומי עם הוראות לגבי שביל ההליכה שכדאי לצלמה לפני צאתכם לדרך.
מידע נוסף על הצמחייה ובעלי החיים והעופות שתמצאו כאן נמצאת ליד המפה. גם אותה כדאי לצלם וזה יקל עליכם לזהות את בעלי החיים והעופות שתמצאו.
כשאתם מצויידים בכל המידע והציוד הנחוץ מים בבקבוקים, סנדוויצ'ים , ירקות ופירות ושקיות אשפה כי פחי האשפה בשטח מועטים ועליכם לקחת האשפה חזרה, אתם יכולים לצאת לדרך. חורשת הצנחנים - עצי אקליפטוס עם שולחנות ישיבה - תקבל את פניכם . שביל מסומן יורה לכם הדרך לנחל שורק שמאלה. ימינה נחסם למטיילים.
איך מגיעים לכאן? שימו בוייז שמורת נחל שורק פלמחים.
חנייה על אדמת כורכר כבושה יחסית רחבה.
אין שירותים בגן הלאומי . בחוף פלמחים תמצאו שירותים.
בעבר האבנים הגדולות שהיו מונחות לרוחב הנחל היוו גשר לחצות לצידו השני אבל לאחרונה הסירו כמה מהן כדי לא לאפשר ובנוסף הציבו שלט שהמים מזוהמים ואין לשתות ממי הנחל ולא להכנס אליו . מעניין שהאנפות לא שמעו על כך והן אוכלות את הדגיגים בתיאבון רב ואינן מתלוננות. אבל אתם הישמרו!!!
אחרי הגשמים ניתן לראות ליד שביל האבנים מפלונים קטנים וזרימה מוגברת.
זו שעמדה כמו דוגמנית לצילום
אנפה שהפריעו לה ועפה
בתחילת חודש פברואר 2021 החמציצים החלו לפרוח בכל מקום וליבי התרונן להרגיש את האביב באויר.
הדבורות הפועלות עברו מחמציץ לחמציץ לבדוק את טיב הצוף ואני רק ניסיתי לתפוס אותן בפעולתן עם הנייד.
לפתע פרחו פרחים שונים בשלל צבעים. פרחים שמעולם לא הבחנתי בהם עד כה. רק צריך להתכופף מעט כדי להבחין בהם.
באיזור החולות לפני שמגיעים לקורמורנים תוכלו להתענג בחודש פברואר מהפריחה הלבנה של רותם המדבר, לא רק שהיא יפה, אלא גם מפיצה ריח משכר.
הקורמורנים נתנו מופע ארוך מנובמבר 2020 והתמעטו לקראת 02.2021. הם התרכזו בעיקר בארבעה חמישה עצים . יש לעבור את העיקול המסמן את אי הצבים שהינו אי מלאכותי הנמצא ממול לשביל ההליכה. התאמצתי לראות צבים אבל לצערי לא מצאתי. בעבר ניתן היה לראותם בתעלה צרה מהנחל . כיום קני הסוף מסתירים אותה. באחד מביקורי מישהו מצא ואיפשר לי לצלמו.
כדי לצפות בקורמונים מקרוב יש שביל צר מתפתל מעט המוביל לגדת הנחל. רק היזהרו בדרככם לא ליפול לנחל. אין סימון לכך .
מדי פעם לאחר שרחצו במימי הנחל, הקורמורנים פרשו את אברותיהם לייבוש.
רק מקלות כביסה חסרו להם. הקורמורנים מאד אוהבים להיות בצוותא , לכן לא פעם תמצאו אותם מרוכזים בעץ אחד כמו בתמונה להלן למסדר.
לעתים פגשתי אנפות גדולות שדאגו לתפוס דגיגונים למלא את קיבתם. הם תפסו עמדות אסטרטגיות וגירשו את המתקרבים אליהם. זו למטה ישבה זמן ממושך על התצפית כמו ספינקס עד שראתה שעמדה זו טובה לתצפית אבל הדגים אינם קופצים לפיה כמו הסלמונים באלסקה הישר לפי הדובים.
אנפות אפורות אחת תמירה והשניה הקטנה אנפת לילה למרות שנגלית ביום.
זהו יובל של נחל שורק שהאנפות הלבנות אוהבות לדוג כאן דגיגים. לעתים מגיעים שיקשקים וגפם פרפור עקוד שאוהב להתביית מלמעלה על טרפו ואז צולל בבת אחת ותופס את הדגיגון.
כשפוסעים בגדתו הדרומית של נחל שורק משמאלכם בתחילה יער עם עצי אקליפטוס בעיקר ובהמשך דיונות חול שאגבות גדולות גדלות שם לתפארת. לילדים זה מקום נפלא להתגלגל מטה על הדיונה ולמלא את הנעליים בהרבה חול!!! הייתי שבה לילדות.
עצי האקליפטוסים מצד שמאל לדרך כשפניכם לכיוון הים.
לאחריהם נמצאות הדיונות שבתחתיתן צומחות האגבות הגדולות.
מהאיזור של העצים בהם נמצאים הקורמורנים להמשך לכיוון הים הדרך אינה מתאימה לעגלות ולא למתקשים בהליכה. השקיעה העמוקה בחולות מקשה על ההליכה ומאמצת את שרירי הרגליים למי שאינו מאומן. האיזור הזה חשוף לשמש לגמרי. נקודת התרעננות לפני אחרונה הנה תחת עץ עבות משמאל לשביל מייד בהצטלבות .
בקיץ ביולי פגשנו צמחיה שונה שרק היא יכולה לשרוד בשמש היוקדת ומזג האויר הסופר חם. לא יודעת מה חשבתי לעצמי כשהלכתי בגן הלאומי ביום קיץ קריר יותר לפי החזאים.
אם נחתם תוכלו להמשיך עד הנקודה המוצלת הבאה בצד ימין של השביל, שנוצרה ממספר דקלים שיצרו מסתור מהשמש הקופחת וזה היה בול בשבילי. מבחוץ תבחינו מימינכם בדקלים שהם נראים כמו נאות מדבר.
מבפנים אפילו תמצאו גזע עץ שנפל לקרקע. עליו תוכלו לשבת ולשתות מים לרוויה. למטה צילומים מבפנים. הרגשתי שם חלקת אלוהים הקטנה שרק אני ורפי ובחוץ ממתין העולם.
עוד כמה מאות מטרים ניצבת גבעת כורכר משמאל של לשביל אשר חברתי שסיפרתי לה על השמורה מצאה אותו מתאים לשתיית קפה מתרמוס ולצפייה על הים.
חברתי דבורה פיינשטיין דאגה - ברוב טובה - לשלוח לי צילום שלה משם ולה התודה .
זהו שפך נחל שורק לים.
כל המסלול הלוך ושוב מהחנייה עד הים הלוך חזור הינו באורך של 8 ק"מ יחד עם כל הסטיות לתוך היער.
כדאי לשלב טיול זה עם טיול לגבעת חומרה שנמצאת על אותו הכביש המוביל לפלמחים וניתן לקרוא אודותיו כאן בבלוג שלי. לחלופין לשלב עם שמורת חוף פלמחים שכעת נכון ל-02.2021 נמצאת בשיפוצים ויש לבדוק כי נפתחה מחדש.
היכן הכל התחיל?
תחילתו של נחל שורק בפאתי העיר רמאללה והוא ממשיך מסעו ומתפתל לאורך כ-70 ק"מ כאמור. נחל שורק הנו אחד הנחלים הארוכים במדינה. אמנם זה נחל קצר וצר לעומת האמזונאס או המקונג או הנילוס אבל בממדי ארצנו זה קינג סייז.
בין היתר עובר קרוב למערת הנטיפים אבשלום ליד בית שמש. נס הרים, סטף ועוד. המים בחלקם ממעיינות הנובעים בהרי ירושלים כגון: מוצא, ליפתא, סטף, גיורא ועוד. בחלקם מי קולחין , בחלקם מי גשמים ובחלקם מי שפכים.
נחל כסלון
נחל כסלון הוא אחד היובלים שלו. השבוע ביקרתי ביער הקדושים הנפלא שבהרי ירושלים, וראיתי את האפיק של נחל כסלון יבש לגמרי. כשבועיים ללא גשם ייבשו אותו. נכנסתי לא הרחק מבית שמש ואשתאול בכביש המוביל לצובה. בחלק ההררי עומקו של הנחל רב יותר ויוצר מדי פעם קניון עמוק ופיתולים רבים. ככל שמגיע לשפלת יהודה זרימתו נינוחה יותר.
מה לשים בוייז? יער הקדושים הרי ירושלים. מכביש 1 לירושלים ירידה בשער הגיא לכביש 38 וממנו כביש 395. פנייה ראשונה שמאלה לבאים מהדרום בכביש המוביל לצובה.
שירותים - אין.
חנייה: יש אך אינה סלולה.
קיימים: שולחנות ישיבה.
ביער הקדושים ניתן להבחין ביובל של נחל שורק - נחל כסלון, שזורם למרגלות הגבעה המצולמת מטה. בחודש שבט - בעת פריחת השקדיות הלבנות והוורודות , פורחות הכלניות , והרקפות בגוונים שונים של וורוד. אם הגעתם אחרי שירד גשם יזרמו גם המים באפיק הנחל מול שולחנות הפיקניק.
בצילום שלי למטה הצינור שדרכו עוברת זרימת נחל כסלון מהאפיק בצד ימין להמשכו בצד שמאל מתחת לכביש.
בשולי ההר זהו תוואי נחל כסלון.
בתחתית עם האבנים - אלו האבנים וחלוקי הנחל שנחל כסלון סוחף אחריו בדרכו לעבר נחל שורק.
על כל המסלול של נחל שורק מתחילתו ועד סופו ניתן לקרוא כאן.
הפריחות של כלניות ורקפות שולטות ביער קדושים בקרבת נחל כסלון
יבנה - הגשר הממלוכי
היות ונחל שורק עובר ביבנה, לא התעצלנו והגענו עד לכאן בזכות הגשר הממלוכי - שבעברו נקרא גם גשר הקפיצה. הגשר היה עם הגבהה במרכזו וגרם לקפיצת המכוניות שעברו בו. היות ולפני כמה שנים טובות ביקרתי בלוד והתפעלתי מאד מהגשר הממלוכי שניצב שם, ומשמש לנסיעת כלי רכב עד עצם היום הזה, ועליו עיטורים יפים, הייתי סקרנית לגבי הגשר הממלוכי הזה. בשנת 1244 הממלוכים כבשו את יבנה מידי הצלבנים ששלטו אז בארץ. הממלוכים בראשותו של בייברס חיברו את יבנה לדרך הדואר והקימו את הגשר הזה על נחל שורק לצורך רכיבת פרשים בדרך הדואר מקהיר במצרים לדמשק בסוריה ב-4 ימים בלבד. הזרימה בחודש פברואר היתה די חזקה.
לצפייה בגשר יש לרשום בוייז - הגשר הממלוכי ביבנה. הגשר כבר אינו לנסיעה ובנו גשר בטון במקומו ובמקביל לו. ליד הגשר תבחינו בפסלי סוסים וגם...בפסל למטה.
ושני עצי שיקמה עתיקים.
לסיכום: שווה לטייל לאורך נחל שורק אולי ישרוק גם לכם. למיטיבי הלכת ניתן ללכת רגלית לאורכו. למיטיבי הלסת לטייל במקטעים של הנחל . כדאי לבקר בעונות שונות של השנה ולהנות בכל עונה מהפריחה השונה . כמו-כן להנות מהעופות ועם קצת מזל גם בתנים, חזירי בר, צבים.
להרחבת הידע ממליצה לקרוא את הכתבה על נחל שורק מאתר צלול כאן.
וכן מאתרו של עמירם אורן שמיועד אמנם לרוב לרוכבי אופנים, לצערי זה אינו בשבילי, אבל אני התאהבתי באתר ובידע הנרחב המוצג שם: עמירם במשעולי ישראל.
אם אהבתם מילת תודה תשמחני ותגובה תרגשני.