סרביה ממש לא הייתה בחלומותי, אבל ברגע שראיתי כי מופיעה ברשימת המדינות שנבקר במסגרת השייט על הדנובה, חשבתי אולי יהיה מעניין.

התחלנו עם בדיקת בטחון הכי קשוחה שעברנו מכל יתר המדינות שעברנו דרכם. בשעה 22.00 ערב לפני הכניסה למדינה עלו אנשי בטחון קשוחים. העמידו בראש את כל אנשי צוות הספינה ולאחר מכן התיירים. פקחי הגבול הסרבים עשו עבודה יסודית.😜 הביטו בדרכונים של כל אחד/ת בדקו אם התמונה מתאימה לאיש/ה וזהו. כך בילינו עד חצות בעמידה בתור. ואז קיבלנו אישור לשוב למיטותינו. זה לא קרה ביתר מעברי הגבול.

לקראת הבוקר, לפני שהגענו למעגן של בלגרד- סרביה קיבלו את פנינו עם צוקים יפים ומיוחדים קרוב לדנובה.

הצוקים היפים מסורדוק לפני ההגעה לבלגרד.

בסורדוק צפינו בצוקים יפיפיים כשלמרגלותיהם אפילו נסעו מכוניות ומעליהם היו בתים ואני חששתי שמא ייסחפו למטה ויתמוטטו. כל כך קרובים למצוקים. אני ליתר בטחון הייתי מצטיידת במצנח. 😜

רקע הסטורי על סרביה

תקראו בויקיפדיה. (לחץ).

רקע גיאוגרפי

מפת סרביה

סרביה נמצאת בדרום מזרח אירופה בהרי הבלקן. היא גובלת בהרבה מדינות כפי שתבחינו בצילום לעיל אלבניה, בולגריה, בוסניה והרצגובינה, הונגריה, מונטנגרו, רומניה, קרואטיה ורפובליקת מקדוניה הצפונית.

בלגראד - התוססת

בלגראד היא עיר הבירה של סרביה . היא שוכנת בהצטלבות שני הנהרות הדנובה והסאווה. בעברה נחרבה ונבנתה מחדש פעמים רבות במהלך ההסטוריה של 2,000 שנותיה. היא עיר מרשימה שלה השפעות מהאימפריה הרומית, ביזנטית, עותומנית, רוסית, אוסטרו - הונגריה .

במהלך השייט דבר ראשון צפיתי בפארק ומצודה של...

מצודת קלמגדן - Kalemegaden

חומות אדירות מקיפות את המבצר. עמוד מתנשא לגובה 14 מ'. עליו ניצב פסל של גבר ערום שצופה לערבות הונגריה. ביד ימינו אוחז חרב ובשמאלו בז.

שם הפסל " ויקטור". אותו יצר הפסל איוון מסטוביץ'- גדול פסלי סרביה. האנדרטה מסמלת את ניצחונה של סרביה יחד עם מדינות הבלקן הנוספות וגם ניצחון במלחמת העולם הראשונה.

השם קאלמגאדן מורכב משתי מילים בטורקית: Kale =מבצר ומידטן=קרב.

בתרגום חופשי מבצר שדה הקרב.

מהמבצר ניתן להשקיף על נהרות הדנובה והסאווה.

מבצר קלמגדן
המבצר עם המגדל הלבן ופיסול מימין קרוב למדרחוב

הפיסול בצד ימין בקולאז' לעיל 👆 זהו פסל בדמות איקרוס הידוע מהמיתולוגיה היוונית. בנו היחיד של דדלוס ונאוקרטה נודע בשם זה. בהשאלה זהו אדם הרפתקן המסתכן יתר על המידה. הפסל הנ"ל הוצב ב-5.112022 מול האקדמיה של חיל האוויר בדורצ'ול . הפסל שפיסל אותו: NEMANJA MARACA. לפני שהוצב הפסל של איקרוס ניצב שם מטוס , שהועבר למקום אחר בסרביה.

אחד השערים היפים בחומה מהאינטרנט

החלק העתיק של בלגראד שמו: Stari Grad שם נמצאת מצודת Kalemegdan עם המגדל הלבן המופיע בצילומים לעיל, ששמו גם מגדל נבוישה. זהו השריד היחיד ששרד מימי הביניים מהמאה ה-15. המגדל שימש שנים רבות כהגנה על המבצר וברבות השנים הושמו שם פושעים כמקום צינוק.👆👆👆

ציורי הקיר והכנסייה

בבלגראד מצאתי הרבה ציורי קיר מרשימים וכך התאהבתי בה מהרגע הראשון שיצאתי מהספינה . צילמתי את המדרגות משלל זוויות. מכל זווית זה נראה שונה.

בצילום לעיל גם כנסיית סנט מייקל היליקר שהיא כנסייה אורתודוקסית מרשימה מאד. כשהשמש שולחת קרניה היא זוהרת באור יקרות.

גשר ברנקו

במקור גשר ברנקו נודע בשם גשר האחים והאחדות. הוא נבנה על יסודות גשר שנהרס במלחמת העולם השניה, כדי למנוע מהצבא הגרמני - הנאצי להכנס ולכבוש את בלגראד. הגשר החדש נבנה על יסודות הגשר הישן שנקרא ע"ש אלכסנדר הראשון.

גשר ברנקו נקרא ע"ש משורר סרבי נודע בשם ברנקו רדושביץ' , שהרחוב המוביל לגשר הוא זה שגם נקרא על שמו. לימים המשורר התאבד מעל הגשר וכמוהו עשו זאת רבים, לכן מכנים אותו גם גשר המתאבדים. כדי לשוות למבנה הגשר צורה יפה קישטו אותו עם כותרים שהיו קיימים בגשר הישן. 👇👇👇

כיום מתחת לגשר קיימות מסעדות, בתי קפה ומועדוני לילה הפתוחים בעיקר בימי הקיץ.

בצד ימין ציור קיר שאהבתי ובמרכז מבנה שהתלהבתי
המבנה התחתון בצד שמאל הוא קניון מצד ימין ציור קיר יפה..

המבנה למטה הרשום כארמון משמש למשרדי ממשלה ולקבלות פנים למנהיגים חשובים מהעולם. 👇👇👇

כנסיית סאבה לעיל מימין

כנסיית סאבה👆👆

הכנסייה בעלת הכיפות הירוקות לעיל היא כנסייה אורתודוקסית, שהיא השנייה בגודלה בעולם לאחר סנט פטרסבורג ברוסיה. כדי שתתרשמו מגודלה יכולים להכנס אליה 10,000 מתפללים.

בנייתה החלה בשנת 1895 ונמשכה 100 שנים. סגנון הבניה סרבי - ביזנטי.

שמו המקורי של סנט סאבה היה בכלל רסטקו ממשפחת מלוכה, שברח באישון לילה ליוון להר אטוס. הוא החליט לחיות חיי פשטות במקום המלוכה. הוא התקרב לדת והקדיש את חייו לכנסייה האורתודוקסית שצמחה איתו. לאחר מותו הוא הפך לדמות ידועה ובמקומות רבים נקראות כנסיות על שמו.

בניין הפרלמנט בבלגראד עם הכיפות הירוקות מרשים מאד הפתעה שיש כאן גם וואלט..

בניין הפרלמנט👆👆👆

הפרלמנט והרשות המחוקקת נקראת האסיפה הלאומית ושוכנת בבלגראד. האסיפה הלאומית מונה 250 נציגים הנבחרים בבחירות חשאיות ל-4 שנים. לפחות 30% מהצירים תהיינה נשים.

ממש כמו בארצנו 😜

האנדרטה לקורבנות השואה שנהרגו במלחמת העולם ה-2 בבלגראד

האנדרטה לקורבנות השואה בבלגראד👆

האנדרטה הנ"ל הוצבה על גדות הדנובה.

מזכיר לכם את פסאו בגרמניה? את בודפשט? אז גם בבלגראד.

הפסל שפיסל אותה היה ננדור גליד שהיה יהודי יוגוסלבי ופיסל אנדרטאות לזכר קורבנות השואה גם בדכאו , מטהאוזן - גוזן ויד ושם. הבוקר שלח לי ידיד ישראלי שמתגורר כעת בסלוניקי צילום האנדרטה לקורבנות בסלוניקי, אליה לא הגעתי עד כה. כשראיתי את הדמיון ישר שאלתי אם יודע את שם הפסל. לא המתנתי לתשובתו ומייד חקרתי מיהו ואכן זהו ננדור גליד.

המיקום בבלגראד של האנדרטה הנ"ל הוא ברובע שאיכלסו אותו במקור יהודים ושמו ג'ליג'ה.

האנדרטה המזעזעת ומרגשת מזכירה לי חנוכייה שאורות הנרות מתנדנדים כמו עלים נידפים ברוח. ומזווית אחרת כמו יד המושטת לאלהים.

בלגראד התוססת

המדרחוב בבלגראד היה תוסס. הוצבו בו דוכנים והפתיע אותי למצוא את הגידיאלה (תפוחי העץ המצופים באדום) שאהבנו לאכול כשהיינו ילדים קטנים.

בית הקפה למטה היה במדרחוב והקפוצ'ינו היה מאד טעים וכך גם העוגות שהזמנו.

מקום כלבבי ששווה לשבת וללגום קפוצ'נו עם עוגות טובות

ציור הקיר למטה הוא בצבעי דגל סרביה. הוא אחד מציורי הקיר הראשונים בבלגראד במדרחוב👇👇

בנות מקסימות בתלבושת עממית ובאמצע אחד מציורי הקיר

להלן תזמורת ממוסיקת רחוב במדרחוב בבלגראד👇👇👇

https://studio.youtube.com/video/KFDm-t0rtIY/edit (לחץ)

מזכרת מחנות המזכרות שלא קניתי, פסל של סופר בגינה עם פריחה נהדרת מדרגות חזרה לספינה כדי לצפות בשקיעה מרהיבה.

נובי סאד - Novi Sad

רק ירדתי מהספינה, הבחנתי מייד בציור קיר לכל גובהו של המבנה. לידו מונף דגל סרביה שלא יהיה ספק.

רקע הסטורי והנקודה היהודית

זו העיר השנייה בגודלה לאחר בלגראד. היא נמצאת 80 ק"מ צפונית לבלגראד. הגענו אליה ביום גשום. השם נובי סאד משמעותו נטיעה חדשה. העיר נוסדה בשנת 1694 ומייסדיה היו סרבים. שמה ניתן לה רק ב-1784.

לאחר הקמת האימפריה האוסטרו-הונגרית ההונגרים פעלו לדחיקת הסרבים.

בשנת 1941 פלשו מדינות הציר לצפון יוגוסלביה וסיפחו חבל זה להונגריה לרבות נובי סאד. ההונגרים דאגו לטבוח בסרבים וביהודים. בשנת 1942 פשטה המשטרה ההונגרית ורצחה 1246 סרבים ויהודים. מתוכם 800 יהודים.

בתחילה הוטל עוצר מלא על העיר. אח"כ שוטרים וחיילים הונגרים עברו בין בתי היהודים והסרבים בזזו את רכושם ואת חלקם גם רצחו.

בלילה השלישי ביימו ההונגרים תקרית אלימה, שבעקבותיה הצעידו את היהודים והסרבים לגדות הדנובה בקור הנורא ושם ירו בהם. גופותיהם הושלכו לנהר הדנובה הקפוא בקור של 20- מעלות צלזיוס ובשלג כבד. בשנת 1944 נכנסו לעיר צבא גרמניה הנאצית יחד עם ההונגרים ואספו את היהודים הנותרים 1600 במספר לאושוויץ ובנוסף החרימו את רכושם. בחודש מאי שנת 1944 גורשו עוד 8,000 יהודים מחבל בצ'קה להשמדה באושוויץ ומחנות נוספים. 2,500 יהודים נותרו מחבל בצ'קה שמנה לפני כן 16,000 יהודים.

האנדרטה לשואה או אנדרטת המשפחה

כשהגענו לאנדרטה לזכר הקורבנות שנהרגו בשואה כפי שתיארתי לעיל , הגשם טיפטף, השמיים היו שחורים עמדנו מול המצודה מעבר לדנובה ומול "הפסל המשפחתי". לרגע חשתי מה עברו כאן היהודים. הפסל הוקם בשנת 1971 ורק בשנת 1992 הוסיפו סביב את לוחיות הברונזה עם שמות הקורבנות. היכן זה מוצב? על גדות הדנובה כמובן.

דמעותי זלגו מעצמן.😥😥😥

האנדרטה לשואה שארעה בנובי סאד - שמות היהודים והנוצרים
גם השמיים בכו כשהגענו למקום המצמית

בעיר זאת גדל טומי לפיד ז"ל שהיה שר בישראל והתחנך כאן בבי"ס. לאחר מותו יאיר לפיד בנו כתב ספר על מה שעברה משפחתו.

בנובי סאד הנציחו רחוב ע"ש טומי לפיד ז"ל.

מבצר פיטרוורדין- Petrovaradin Fortress

המבצר לעיל נבנה ע"י האדריכל הצרפתי וובאן. זה היה אחד ממקומות ההגנה הגדולים ביותר באירופה. המצודה שוכנת על ראש הר ומורכבת למעשה מ-2 מצודות עליונה ותחתונה. בתחתונה קיימות מחילות באורך 17 ק"מ ונועדה למנוע פלישה של הטורקים. המצודה נכבשה ע"י האוסטרים והם שיפצו אותה עד הגיעה לממדים של היום.

במקום קיים בית קפה שתמצאו בו קרמשניט טעים.

למעשה המצודה נמצאת מצידה השני של הדנובה שם שוכנת פטרובארדין.

קוריוז: במצודה קיים שעון הפוך. שהמחוג הארוך מראה את השעות וזאת כדי שהספנים בספינות שבדנובה יבחינו בשעה הנכונה. ( ברור שהיום כבר עובדים לפי שעונים דיגיטליים.)

בית הכנסת בנובי סאד.👇👇👇

בית הכנסת הזה מעוצב בארכיטקטורה של כנסיות בימי הביניים. לעיתים בחגים הקהילה המקומית מביאה שליח ציבור לתפילות. מביאים את ספר התורה ומתקבצים כאן היהודים. כדי להכנס לביה"כ חייבים לתאם מראש.

סגנון הבנייה הוא ארט נובו.

ביה"כ בנובי סאד נמצא ברח' היהודים במרכז העיר - רח' Jevreyska 11 , Novi Sad.

הוא נבנה בשנים 1905-9 והיה אז החמישי שהוקם בעיר הזאת. הוא תוכנן ע"י אדריכל הונגרי ששמו באומהורן ליפוט.

לאחר מלחה"ע ה-2 רבים מהיהודים הגיעו לישראל וכיום יש בה פחות מ- 300 יהודים, לכן ביה"כ משמש כיום לקונצרטים ואירועים.

משנת 1991 הוא מוגן ע"י הרפובליקה של סרביה.

ביה"כ בנובי סאד
עבודות הויטראז' מהממות

מפגש עם ראש העיר בנובי סאד

היות וירד גשם ולרפי ולי הייתה מטריה משותפת אחת, הגענו להצטופף תחת בניין הצופה לכנסייה היפה מולנו שהשתקפה ברחבה שהייתה רטובה. המדריך גדי התחיל להסביר יחד עם המדריך המקומי על הכנסייה, כשלפתע ירד מהבניין ראש העיר של נובי סאד. אני שעמדתי לידו לא הכרתי אותו, אבל המדריך המקומי הכיר אותו ומייד שוחח איתו והציג אותנו שאנו קבוצה מישראל הראשונה מפרוץ מלחמת החרבות. ראש העיר כמובן שמח. גם את גדי המדריך הוצג בפני ראש העיר. ראש העיר בחור די צעיר וחביב רק בן 47 יליד 20.6.1977. שמו מילאן דורי -Milan Đurić לא רק ראש עיר גם עו"ד. הוא שוחח איתי כמה מילים ומייד דאגתי לצלמו לוחץ יד למדריך המקומי וגם לגדי. אתם בוודאי מבינים למה התחברתי אליו. גם רפי שלי יליד יוני וגם אני למדתי משפטים. הוא גם דובר אנגלית רק שאני לא נעשיתי ראשת עיר. 😜

זו הייתה הפתעה נעימה ביום הכבד הזה.

שם ראש העיר נכון ל-2024 הוא: Milan Đurić

הכנסייה מרי היפיפיה בכיכר החירות👆👆

לכיכר שמצד אחד בית העיריה ומצדה השני הכנסייה היפה המתנשאת לגובה 72 מ' שם הכיכר: Twg. Slobate. הכנסייה בנוייה בסגנון התחייה הגותית ונפתחה בשנת 1894. היא יפה לא רק מבחוץ גם מבפנים רק שאותנו לא הכניסו.

הבתים הצבעוניים יפיפיים ומשתקפים בכיכר

פסל רקדנית הבלט משמאל לעיל👆👆

פיסול זה שניצב מול התיאטרון הלאומי של סרביה נעשה לתת כבוד לגברת החשובה

Marina Olenjina אשר ייסדה את התיאטרון הלאומי הסרבי בשנת 1950. הבלט הראשון שהוצג בו באחד האולמות היה שחרזאדה ב-25.5.1950.

הפסל : La Szio Silatji שיצר מאבן שיש לבנה .

אהבתי מאד את הפסל.

סטרומסקי קרלוביצ'י -

Stromski Karlovci

למען הנוחות אקרא לה סטרומסקי. היא הייתה מקום המושב של הכנסייה הסרבית האורתודוקסית. זו עיר מוקפת כרמים ויקבים כמובן. מה שפגשתי כשירדנו מהאוטובוס היו הדוכנים עם המגנטים, צנצנות הדבש. לאחר מכן הספסלים המצויירים והוורדים היפים והמטופחים.

התאהבתי בציוריית של הספסלים

המבנה למטה👇👇 עם כיפה ירוקה וצבע צהוב אדמדם מתחבא לאחר העץ - זהו מבנה הגימנסיה הראשונה אי פעם בסרביה נוסדה ע"י בישוף בשנת 1791 בעזרת הקיסר לאופולד ה-2 ועשירי העיר. לומדים בה סרבים מפורסמים ועד היום ניתן ללמוד בה סלאבית ,ערבית וגם יוונית מודרנית.

*בית המשפט הפטריארכלי לעיל 👆👆שולט ונמצא במרכז העיר. כאן הוא מקום משכנו של הבישוף וגם בית המשפט. המבנה נבנה בין השנים 1892-5.הכנסייה האורתודוקסית הסרבית מייצרת מותג משלה ביינות ובברנדי. המרתפים שלה נמצאים בעיר זאת דבר הממשיך מסורת ארוכת שנים. במרתפים עם היינות ממוקמים בארמון הישן. מסורת ייצור היין כאן החל עוד בימיו של המנהיג הרוחני הראשון סנט סאווה בסביבות שנת 1230. העיירה סטרומסקי שנמצאת ליד הדנובה וההר פרוסקה עליו המצודה, הוא מקום עם מסורות חשובות ומורשת תרבותית רוחנית עשירה. כל זאת בשל המיקום הגיאוגרפי המהווה צומת דרכים למזרח אירופה ועד לאיסטנבול. המרחק בין סטרומסקי לבלגראד רק 57 ק"מ ועד נובי סאד רק 12 ק"מ.

* המזרקה לעיל 👆👆 היא מזרקת 4 האריות עשוייה מאבן.

האגדה מספרת :

מי ששותה ממי המזרקה וחוזר לסטרומסקי בפעם הנוספת זה יהיה כדי להתחתן. לכן, כל הרווקים והרווקות מוזמנות/ים למזרקה. 😜

מבנה הכנסייה בצהוב לבן פסים משמאל 👆👆 - הוא הכנסייה הרומית - קתולית המוקדשת לשילוש הקדוש.

למי שלא התעייף מהטיול עד כה יכול לחפש גם טבע מעניין בסרביה מלבד לשוט על הדנובה כפי שאנו שטנו או לחלופין לקחת שייט עצמאי אולי בשעות הלילה כשהמצודה מוארת.

  1. בכל אופן באחד הימים, לפני שנכנסנו לבולגריה, התעוררתי ומבעד לחלון הספינה הבחנתי על גדות הדנובה בשלט טיטו. לרגע חשבתי שזהו שדה תעופה על שמו של המנהיג הקומוניסטי שאיחד את יוגוסלביה למדינה אחת מאוחדת סוציאליסטית. טיטו אמנם היה קומוניסטי אבל הנהיג גם משטר ליברלי. ואפילו היהודים נהנו תחת משטרו. כשהלך לעולמו יוגוסלביה התפרקה והחלו שוב המלחמות עד שנאט"ו התערבה והשליטה סדר ע"י הפגזות קשות.

פארק לזכרו של טיטו

💥💥טיפים לטיולי טבע בעיקר💥💥.

https://www.zlatibor.org.rs/sr/sta-videti/atrakcije/stopica-pecina/ (לחץ)

באתר של סיגלית בר מסלולים בטבע (לחץ)

כתבה ממסע אחר על סרביה המתעוררת (לחץ)

סיכום:

סרביה שמצאנו הייתה עבורי הפתעה. מצד אחד מצאנו ערים תוססות בכל מקום. המחירים יחסית לארצנו זולים. יש להם חגים וסיבות לחגוג. יש להם עבר עשיר במלחמות ולנו כיהודים עברנו פוגרומים ומעשי טבח נוראיים, שאסור לשכוח אותם לעד.

למי שאהב את הכתבה אשמח אם תלחצו על מילת התודה בירוק בסופה.

למי שירצה לשמחני אשמח אם תשאירו תגובה או הערה/הארה.