בנורבגיה התאהבתי בטיולנו הראשון לסקנדינביה. מסענו אז מנורדקייפ ועד אוסלו. בטיול השני טיילנו מברגן בשילוב שייט לאיים הלופוטים אותם חרשנו מצפון ועד דרומם ומשם המשכנו יבשתית עם גיחה לשבדיה לאורך דרך המפלים וחזור לברגן. בטיול הזה נסענו מגבול שבדיה בדרומה למערבה והצפנה לברגן ומשם לקרחון בריקסדל. אבל תצטרכו לעקוב אחר המקומות שביקרנו. לנוחותכם מפת המסלול כאן 👇
נסיעה ארוכה מגבול שבדיה לכיוון לילהאמר מתגמלת מאד. הנסיעה היא לאורך האגם הגדול והיפה בנורבגיה -
אגם MJOSA
אורכו של האגם 117 ק"מ ששווה להביט בו כי בכל עיקול תראו נוף אחר של סירות דייגים, של כפרים, של שדות מעובדים, עיירות ציוריות ועוד. האגם קופא בחורף. הנסיעה לאורכו היא אחת הדרכים היפות שנסעתי בהם ולא רציתי שתסתיים.
יערות עבותים עד מעבר לאופק בשולי האגם.
כפרים לעיתים זה רק כמה בתים ובמרחק הכפר הבא.
איונים בתוך האגם גדולים יותר וקטנים יותר שגם עליהם גדלה צמחיה ועצים.
שטחים חקלאיים פוריים היוצרים שטיח צבעוני לצידי האגם
בעוד אנו נסענו לאורך אגם מיוסן לפתע משמאלנו הבחנו בגשר מעץ שקרס 6 ימים לפני הגיענו לשם. ורק לחשוב שהיינו אמורים לעבור עליו לפי המסלול!!! תמונות הקריסה והדיווח מ-15.8.2022.(לחץ) . הגשר הוקם רק בשנת 2012 וזה היה תמוה מדוע קרס. שתי מכוניות חולצו בשלום מהגשר שקרס. להלן מה ראו עיינינו בעת הנסיעה.
המוזיאון הפתוח Maihaugen בלילהאמר
המוזיאון הפתוח החל מרעיון של מרפא שיניים בשם אנדרס סנדברג שהתאהב בבתים עתיקים וחפצים נושנים, והחל לאסוף אותם בשטח חצר ביתו. לבסוף הוא הגיע לכ-200 מבנים. רוב הבתים היו במקומות אחרים והועברו בשלמותם למוזיאון. היו שפורקו לחלקים והורכבו מחדש במקום.
הבתים הם מהמאות ה-18-19. בתוכם ריהוט, כלי בית המתאימים לתקופה. על גגות הבתים הבחנתי שגדלה עליהם צמחייה כמו הרבה בתים ובקתות בנורבגיה.
פרטים חיוניים לגבי המוזיאון תוכלו למצוא כאן. (לחץ).
בכניסה למוזיאון ניצבת כנסיית עץ שנקראת STAVE CHURCH -כנסיית לוחות. זהו דגם מיוחד מעץ שבמרכזו עמוד. ראיתי עוד שכמותה ברחבי נורבגיה. יפה לעמוד מולה ולצלמה כשהיא משתקפת בתוך אגם הנימפיאות מולה. על כנסיות העץ והמצאם על מפה ניתן לקרוא כאן.(לחץ).
מעניין להכנס לפנים הכנסיה העתיקה. בפנים ציורי קיר מיוחדים עם סממנים פגאניים. על הגג תוכלו להבחין בדרקונים המגולפים מעץ. הכנסיה הזאת כמו יתר הכנסיות מסוג זה נבנו ע"י הויקינגים שהוטבלו זמן קצר לפני כן לנצרות אבל היה להם עדיין קשה להשתחרר מאמונותיהם הפגאניות.
גילופי העץ משגעים ביופיים וגם ציורי קיר מיוחדים כפי שתבחינו מעט באפלוליות הסוררת בפנים.
בתי הכפר עם דשא וצמחיה על גג המבנה שאופייני לבתים בסקנדינביה. בתוך הבתים ריהוט בסגנון שהיה בתקופות קודמות.
המקפצה והכפר האולימפי הקרוב ללילהאמר- Lillehammer
הכפר האולימפי עם המקפצה הגבוהה נמצא צפונית מאגם מיוסה , קרוב ללילהאמר ובמרחק 186 ק"מ מאוסלו, הדרומית לו. אולימפיידת החורף של שנת 1994 שמה את המקום על מפת התיירות העולמית. הכפר אירח ב-2016 גם את אולימפיידת החורף של הנוער .
הנוף משם מרהיב וזכינו ליום עם ראות טובה ושמים יפים לצילום.
מה יותר טבעי מאשר לקפוץ משם - לאחר שהתרכז ממושכות רפי ניסה והצליח.😀
נופים אדירים הם לפעמים געגועים עזים לנורבגיה
מהמלון בלילהאמר נסענו לכיוון צפון מערב לכיוון Dombas ולצוק טרוולואגן המתנשא לגובה של 1000 מ' כמעט אנכית. מזלנו שאנו עלינו ברכב ולא הצטרכנו להעפיל רגלית. לא מעט שטיפסו כאן קיפחו את חייהם.
⭐⭐⭐טיפ הזהב⭐⭐⭐
בדרך הטרולים חשוב לעלות כמה שיותר מוקדם בבוקר כדי לא להיקלע בתנועה נגדית סואנת בכביש הצר והמפותל.
הנופים שבדרך עוצרי נשימה . הרים תלולים שעל פסגתם שלג וקרחונים. העמקים תלולים, מפלים יורדים מראשי ההרים. ירוק באלף גוונים.
ככל שעולים בדרך הטרולים הנקראת Trollstigen ההרים מתקרבים אלינו, ומתגלה עמק U מהמם. עמק שנוצר מגלישת קרחון בעבר הרחוק. הדרך הזו נפתחה בשנת 1936 עם 11 פיתולים צרים וקשים לנהיגה, עם שיפוע של 9%, אבל היא דרך משגעת ביופיה. רק לנהוג במשנה זהירות!!!
לתשומת ליבכם: הכביש נסגר בסתיו ובחורף . הוא פתוח לנסיעה מחודש מאי ועד אוקטובר.
עוצרים ליד המפל האדיר Stigfossen המתיז עלינו הרבה מתזים. תלוי בכיוון ועוצמת הרוח. מפל ממש גועש ושוצף. המפל קיבל את שמו מהיצורים האגדיים שכנראה התגוררו ביערות סביב והם הטרולים. לא לחינם כשמגיעים לפסגה במקום שיש גם שירותים, קיימת חנות למכירת טרולים קטנים. זה גם הכביש עם תמרור האזהרה היחיד בעולם המורה: "זהירות, טרולים בדרך".
הטרולים לא הכי יפים אבל גורמים לחיוך.
גובה המפל טרולסטיגן 180 מ' לעומת גובהו של רפי 1.75 מ'. ועל גשר האבן בטיולנו הראשון ב-1979 עברו כרכרות רתומות לסוסים ואנו הלכנו בעקבותיהם.
כך נראים הפיתולים בכביש טרולסטיגן עם 11 הפיתולים עד שמגיעים למצפור.
הנוף במקום התצפית בפסגת דרך הטרולים
קניון GUDBRANDSJUVET(לחץ)
זהו קניון חמוד על נהר VALLDELA, בעומק של כ-25 מ'. שגשר מאבן מעליו ושביל לאורך גדר עם מעקה מברזל חלוד מתפתלת מעל הנהר שמאפשרת לראותו ואת מפליו מכמה כיוונים. בטיולנו הקודם עצרנו בקפיטריה הנמצאת במקום וסעדנו בה כריך עם שרימפסים שמילא את בטננו. הפעם לא היה זמן לכך. במקום קיימים גם שירותים.
האגדה מספרת: פושע בשם Gudbrand ברח מרודפיו עם כלתו שאך נישא לה. כשהגיעו לקניון הזה הוא קפץ מעל הנהר לגדה השניה וכך ניצל. הוא המשיך ללכת עד שהגיע לבקתת אבן בה חי כל ימי חייו. בד"כ האגדות מסתיימות שגם הכלה קפצה יחד איתו והלכה עימו עד הבקתה והם חיו באושר עד עצם היום הזה. אך אגדה זו משאירה אותנו ללא סיום הסיפור מה קרה לכלה. כרומנטיקנית אני השלמתי עבורכם לעיל את האגדה.
דרך הנשרים ותצפית דרך הנשרים (Ørnesvingen-Eagl Road)
זהו השם של החלק התלול שיורד מ- EISDAL לפיורד יראנגר. מגובה 620 מ' לגובה פני הים. השם של הדרך ניתן לה כיון שבמקום שהכביש נסלל בשנת 1956 היה מקום התכנסות של נשרים. היום אני מאמינה שזה לא היה קורה והיו מסיטים את הכביש.
התצפית במזג אויר לא כל כך לטובתנו ובמרחק מפל 7 האחיות 👇👇👇
בטיולנו הקודם לנורבגיה כשהגענו לפיורד של הגיירנגר שמבוטא יירנגר היה ערפל סמיך שהפיורד נעלם מעיינינו. שכרנו בקתה ממש ליד הפיורד בצהרי היום והמתנו שהערפל יתפוגג. זה קרה רק למחרת. הפעם המצב היה טוב יותר.
הפיורד גיירנגר - יירנגר
לאחר הנסיעה העלקלה עם כ-11 פיתולים מרהיבים שבהם נגלה הפיורד יותר ויותר מקרוב ובכל יופיו . לפני שעלינו על המעבורת שתשיט אותנו לאורכו של הפיורד, הייתי חייבת לבדוק אם הטרולים ברציף נותרו שם האם הפיצריה הזכורה לטוב משם עדיין קיימת . את שניהם מצאנו אבל לא היה לנו זמן להמתין 20 דקות להכנה כי המעבורת לא הייתה ממתינה לנו.😀 הפיורד הזה כנראה שיש לו יחסי ציבור מאד טובים כי הוא נחשב "המלך" מכל הפיורדים שגם הם לא פחות יפים. פיורד הוא מפרץ שקרחונים "גילחו" בעת התקדמותם את שולי ההרים התלולים , ומי הים מילאו את העמק שנוצר.
מצאתי את הטרול הידוע של יירנגר וגם את אחיו הקטן יותר במידותיו.
אפילו פרחי הורטנזות שלא חשבתי כי אמצא בנורבגיה מצאתי . וההפתעה מה רבה.
מתצפית נוספת על הגיירנגר רגע לפני שעלינו למעבורת אני שומעת זוג גרמנים שרים שיר ליום הולדת בגרמנית כשאני מכירה אותו ברומנית. התקרבתי אליהם, מתברר כי הם מברכים חברה באוסטריה ליום הולדתה ומראים לה את הנוף. שרנו איתם את השיר לחברה. כל אחד בשפתו.
ברומנית זה נשמע כך ובגרמנית אותו הדבר רק המילים שונות.
למטה הזוג הגרמני בעת השירה.👇👇
המעבורת שהמתינה לבואנו נכון יפה? אז היא הפליגה בלעדינו ושלנו הייתה פחות מקושטת..
עד כמה היה קר בשייט אפשר להבחין בלבוש שלי
עד כמה ההרים בשולי הפיורד גבוהים וכמעט אנכיים ומדי פעם מפלים יפים זולגים מלמעלה כמו למשל מפל שבע האחיות ומפל ההינומה.
כשהשמש מתחילה לשקוע המראות הנהדרים הופכים להיות קסומים יותר
יורדים מהמעבורת בעיירה החמודה Hellesylt הנחלקת לשניים ע"י מפל נהדר כמובן שמטפסים בשוליו.
בטיולנו הראשון בהלסילט בשנת 1979 קנינו כאן מדייג 4 דגים שהוא בדיוק דג רק שלא היה לנו במה לטגנם. היה זה יום ראשון בשבוע כשהכל סגור בעיירה המנומנמת. מקומי הלך איתנו עד למינימרקט בהלסילט וקרא מלמטה לבעל המינימרקט שיפתח אותו עבורנו. משהו שלא היה קורה בארצנו . כך קנינו בקבוק שמן והייתה ארוחת ערב . פטל קטפנו בטבע ואליו צרפנו יוגורט לקינוח וכך הייתה לנו ארוחה לתפארת.
כך נראה ההר הקרוב למפל שמופיע לעיל ממש כאילו עבודה אומנותית.
LOEN
LOEN הוא כפר ותיק עם חוות עתיקות שנוסדו עוד לפני שהגיעה הנצרות אליו, הוא נמצא בחבל STRYN. זו שלוחה של ה- Nordfyord למרגלות קרחון Jostedalsbreen. המלון ניצב ממש מול הנוף אבל רק כשירדנו למטה ראינו את הנוף. ביקור קצר בעיירה והתאהבנו בה ובמבניה העתיקים. למחרת היה לנו מזל רב, כי השמש זרחה והראות הייתה טובה, ועלינו עם גונדולה לפסגת ההר. ההר אינו גבוה במיוחד רק 1011 מ', אבל הנוף ממש גלוייה.
היה קשה מאד להתנתק מהמקום.
בבוקרו של היום בלואן השמיים נצבעו בזריחה אדומה מרשימה שהצילום שלי אינו משקף אותה .
רגע לפני שירדנו עם הרכבל, תצפתנו על הנוף מזווית אחרת והבחנו בבחורה המתכוונת לרחף בין שמים וארץ. היא החלה להתעופף באוויר עד שהחלו רוחות והסיטו אותה לכיוון דופן ההר. מה קרה לה לא נדע כי נעלמה מעיינינו בבת אחת.
קרחון בריקסדל - BRIKSDAL
אחת האטרקציות המטויילות ביותר בנורבגיה - היא השלוחה המפורסמת ביותר משדה הקרח העצום שנקרא גם כיפת הקרח - Josteldalsbreen. הוא נחשב לגדול ביותר באירופה. ממנו יוצאות כ-50 שלוחות לכיוונים שונים. הכיפה משתרעת על 480 קמ"ר ועובייה עד כ-600 מ'.
פנינו מועדות לקרחון בריקסדל והמראות בדרך עד הגיענו אליו - פשוט נשגבים.
עבורנו זו הפעם השלישית. בפעם הראשונה היינו צעירים והלכנו רגלית אליו.
בפעם השנייה הגענו לטרקטרונים בשעת צהרים בחום שאינו מאפיין את נורבגיה אז ויתרנו. הפעם עלינו ב- troll cars. סוג של רכב שטח שמכסים אותנו בברזנט עמיד למים כדי שלא נרטב ממתזי המים במפל הענק והגועש.
הדרך מזמנת נופים שלא ייאמנו ביופיים.
מי הפשרת הקרחונים בצבע ירוק עז שהשמש רק מחזקת אותו.
בסופו של המסלול מתקרבים לקרחון בריקסדל המפורסם. אני בתחושה שבריקסדל יש לו יחסי ציבור טובים כי ראינו יפים ממנו אפילו בנורבגיה, אבל הוא הדרומי ביותר ונגיש לכן כולם נוהרים אליו. המראות בדרך עד תחילת המסלול ועד ההליכה הרגלית לכיוון הקרחון.
נוף משגע בדרך ליעד הבא.
Bakkane Viewpoint
מקום תצפית יפיפה שהיה לנו מזל שהשמש יצאה בזמן הנכון כי רגע לפני היה חיוור.
מוזיאון הקרחונים
המוזיאון נמצא בעיירה בשם Fjaerland. מוזיאון מאד מעניין. כבר מבחוץ מחכות לכם ממותות ענקיות שתוכלו לקבל מימד לגודלן. בתחילת הביקור במוזיאון מקרינים סרט על קרחונים והיווצרותם. אורך כ-20 דקות. סרט מרהיב מאד. בהמשך דוב קוטב לבן ענק מזמין לצילום. תערוכת אקלים שמשתנה לנגד עיינינו. תופעות חריגות המתרבות עקב האקלים והתערבותו של האדם במעשה הבריאה.
כל פעם עוברים לחדר אחר. קיימים הסברים באנגלית. הנאה צרופה הייתה במוזיאון הזה ומתאים גם עם ילדים כי ישנן הפעלות מיוחדות לילדים כמו לדוגמא בנושא קרח ומים
כניסה למערה והתחושות בה תחושו כשתכנסו אליה
לאתר המוזיאון עם כתובת, שעות פתיחה, מה ניתן לראות במוזיאון ובסביבתו כדאי לקרוא באתר. (לחץ).
קרחון Bøyabreen
כמו בריקסדל, ניגרדסברין (שביקרנו בטיול הקודם שלנו), גם קרחון בויאברין שייך לאחת השלוחות המגיעות מהכיפה הקרחונית שבשמורת הטבע הלאומית JOSTEDAL. מכביש 5 יוצאת דרך עד מגרש החנייה משם בשביל שהיה לעיתים קצת בוצי, קצר יחסית ומישורי מגיעים לשפת האגם שנוצר מהמסת הקרחון שמימיו זורמים למטה למרגלות ההר. הנוף מסביב משגע. הצבע הכחול של הקרחון נוצר מדחיסות הקרח ומעובי שכבת הקרח. פריחת פרחי הבר נפלאה.
עיירה Skei
עיירה חמודה עם פיורד פרטי בשם זה. עם בתים חמודים ובדיוק פריחת פרחי הורטנזיות.
הדרך לברגן עם עננים לבנים נמוכים. האם הם מבשרים על מזג האויר בברגן?
התשובה לכך תהיה בכתבה הבאה בין ברגן לאוסלו ומה שביניהן.
המלונות שלנו בהן:
מלון SCANDIC HAFJELL (לחץ)- מלון 4 כוכבים בקרבת העיר לילהאמר עם חנייה חינם, מיטות מאד נוחות וארוחת בוקר טובה.
מלון LOENFJORD (לחץ) - מלון 4 כוכבים בישוב LOEN מול הפיורד בשם זה יושב על הנהר הנשפך לפיורד כשברקע הרים. ארוחת בוקר טובה. חניה חינם, נמצא 8 ק"מ מ- STRYN.
מלון THON PARTNER HOTEL SKEI (לחץ) מלון 4 כוכבים שבחלק מהחדרים נוף לפיורד. חנייה במקום וארוחת בוקר טובה.
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
הכתבה מהבלוג שלי על הטיול השני החלומי לנורבגיה עם גיחה לצפון שבדיה ב-17 יום עם הלופוטים.(לחץ).
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
תחילת הטיול בשבדיה היפההכתבה הראשונה . (לחץ)
המשך הטיול לכתבה שלי:
נורבגיה המהממת מברגן ועד אוסלו במסלול נופי מיוחד חלק ב' (לחץ).
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
ממליצה בחום על כתבותיה של חברתי הבלוגרית שירלי טוקר :
אל ארץ הקרחונים, המפלים והערפילים בנורבגיה הקסומה.(לחץ)
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
ממליצה לקרוא את הכתבה של ד"ר גילי חסקין תדריך לטיול לנורבגיה. (לחץ)
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
לסיכום:
לאן שתסעו בנורבגיה הנופים שם מטריפים. עובדה שאנו נסענו כעת טיול שלישי ואיננו שבעים מהמראות הנפלאים שלה. שלא תחשבו שאיני מפנטזת על הטיול הרביעי בנורבגיה ולצפות באורורה שמעולם לא יצא לי לצפות.
******************************************************************************
אם אהבתם את הכתבה אשמח שתלחצו על מילת התודה בסופה. בנוסף תגובה תרונן אותי מאד!!!
******************************************************************************