הכתבה נכתבה בשובנו מטיול מדהים לסרדיניה וקורסיקה. יומיים לפני סיומו, באבחה אחת נפלנו מאיגרא רמא לבירא עמיקתא. התוודענו לטבח נוראי שלא היה כמותו ב"עוטף עזה" ודרום ישראל . חמאס-דעאש רצחו, אנסו, עינו, שרפו, חטפו תינוקות, ילדים, בני נוער, חיילות וחיילים וגם אזרחים מבוגרים. כמו דעאש - לא חסו על איש. קשה לטייל כשטבח נעשה בארץ. אוזננו הייתה כרויה כל העת לנעשה בארץ.
שם המלחמה: חרבות ברזל.
הידעתם ש...
סרדיניה ידועה כמקום בו חיים הכי הרבה אנשים בני מאה ומעלה. (בעיקר בצפון סרדיניה). הכיצד?
האי סרדיניה הוא השני בגודלו בשטחו באגן הים התיכון כ-24,100 קמ"ר. נמצא רק לאחר סיציליה. מספר תושביה כ-1,700,000 תושבים.
לסרדיניה מסורת עתיקה מסתורית מהעבר הרחוק. כמה רחוק מהעבר? איזה תרבויות? בהמשך.
לסרדיניה יש הרבה עיזים וכבשים. בראש כל עדר צועדת עז שחורה, כי היא החכמה מכולן ותוביל את העדר בבטחה. מספרן כמעט פי שניים מהתושבים.
בסרדיניה גם עיירות ציוריות באחת מהן פגשנו ציורי קיר יפים ומעניינים.
סרדיניה משוייכת לאיטליה וקורסיקה לצרפת. המרחק בין שתיהן רק 12 ק"מ. סרדיניה נמצאת דרומית לקורסיקה וממזרח לה במרחק כ-200 ק"מ נמצאת איטליה היבשתית. דרומה לה במרחק 250 ק"מ - תוניס.
טיסה: טסנו עם חברת ITA שהיא מחליפתה של ALITALIA. ת"א-רומא-CAGLIARI קונקשיין קצר של שעה בהלוך.
בחזור הטיסה מרומא לארץ בוטלה ע"י ITA, כמו רוב חברות התעופה עקב המלחמה בארץ. במקומה נמצאה טיסה מרומא לאתונה למחרת היום. לינה במלון ברומא.
המתנה של 10.30 ש' עד שעלינו לטיסת "חילוץ" מאתונה לארץ. המחלצת הייתה חברת ארקיע.
מתי כדאי לבקר? רק לא ביולי אוגוסט העמוסות בתיירים.
מסוף ספטמבר עדיף כי אז הטמפרטורות יורדות במקצת וגם הלחות ועדיין אפשר לשחות בים לאוהבים לשלב בטיול גם ים.
אפריל ומאי תקופת הפריחה אף היא מומלצת.
קליארי - CAGLIARI
קליארי היא בירת סרדיניה. בה נמצאים שליש מתושבי סרדיניה. היא העיר החשובה ביותר בסרדיניה, שכן מרכזי השלטון והכלכלה נמצאים בה. עליה אספר בנפרד.
שוק בקליארי - San Benedetto market
שווקים כדאי מאד לבקר על הבוקר כשמגיעה התוצרת הטרייה ומסדרים יפה ליום חדש. השוק מאד נקי - תענוג לעיניים. תוכלו למצוא בו הכל. ירקות , פירות, מאפים, עוגיות, פסטות שונות, חמוצים, עופות ודגים. אפילו מצאתי חנות להשחזת סכינים ומספריים.
פרגולה - FREGOLA ממנה נעשית פסטה שדומה לפתיתים. מכינים אותה מסולת מחיטת דורום, מלח ומים. היא מתועדת כבר מהמאה ה-14. בימי עברו נהגו להכינה בימי אמצע השבוע. היום כבר לא שומרים על כך. מכינים אותה כבסיס שעליה פירות ים, או צדפות ארוכות או רק רוטב עגבניות. טעמתי אותה במהלך הטיול והיא מאד טעימה.
המוזיאון הארכיאולוגי הלאומי בקליארי -Museo Archeologico Nazionale di Cagliari
זהו אחד המוזיאונים החשובים בסרדיניה. הוא שוכן במצודת המוזיאונים החל משנת 1993. הוא חושף בפנינו את התרבות של הנוראגים. התגלה תיעוד של נוראגים כבר לפני המאה ה-18 לפנה"ס. הנוראגים היו יורדי ים והתפתחו במקביל לפיניקים, לקארתגים ולרומים באגן הים התיכון.
על התרבות הנוראגית כתבה מאלפת כאן.(לחץ).
נוראג בלשון הסארדית היא ערימת אבנים.
הנוראגים בנו מבנים עגולים ברחבי סרדיניה והתפשטו גם לקורסיקה. בין הלבנים אין חומר מילוי כמו מלט בימינו. המגדלים היו גבוהים . יותר גבוהים מגובהו של רפי שהוא בגובה 1.75 מ'. נמצאו כ-7000 מגדלים והם השמורים ביותר באירופה. משערים שאולי שימשו כמצודות לשמירה או אולי כמקדשים לאל השמש. ועוד השערות נוספות. משערים כי המגדלים הם פרי התפתחות של התרבות המגליתית. על התרבות המגליתית מאת גילי חסקין (לחץ).
בחפירות מצאו צלמיות מברונזה. ראו בפינה השמאלית בצילום. את הפאזל של הממצאים בשטח הרכיבו בעזרתן. האנשים בתקופות הקדומות האלו היו גבוהי קומה. לתשומת ליבכם שהיו לה ארבע עיניים!!!
המגדלים הגבוהים עם ראש קטום בחלק העליון נמצאו באתרים רבים בסרדיניה ובקורסיקה.
גן הפסלים של "הלוחש לאבנים" -
פינוצ'ו שיולה - Pinuccio Sciola
זהו שמו של האומן הדגול שהיה אדם פשוט, שנולד בכפר סן ספרטה - SAN SPERATE שם חי ויצר כמעט כל ימי חייו. הוא יצר פסלים מאבנים שמצא בסרדיניה והייחוד שלו שבחלק מהאבנים עשה חריצים שאם מעבירים עליהם ברכות אבן אחרת על הפסל תוכלו להאזין למוסיקה הבוקעת ממנו. הפסלים נמצאים בגן רחב ידיים המשולב עם עצים וצמחייה. כיום בתו מדריכה את המטיילים ומסבירה עליהם.
לדברי היוצר פינוצ'ה, האבן הוא החומר העתיק ביותר בכוכב הלכת שלנו, היא חיה בטבעיות עם אלמנטים יסודיים כמו הרוח, המים והאש.
לכל אבן קול משלה – לאבן הגיר יש צליל רך, חותם של המים שזרמו בה והתאבנו לעומת זאת הבזלת הוולקנית שנוצרה מהרי הגעש חיה עם האש ומעבירה למאזין צלילים מעומק כדור הארץ.
פרטים על כתובת הגן ושעות קבלה והרשמה לרשום בגוגל Giardino Sonoro
בכפר זה שפע של ציורי קיר ושווה להסתובב בו. רובם של הציורים מתמקדים בעבודת החקלאות, הצייד, מקצועות פשוטים של פעם ובעבודות האישה בבית כגון אפייה.
סנט אנטיוקו - SANT'ANTIOCO
זאת עיירה ציורית הנמצאת בדרום מערב האי. מחוברת עם גשר יבשתי חדש במקום הגשר הישן מהתקופה הרומית הנמצא במקביל לו.
המוזיאון הארכיאולוגי -
Ferruccio Barreca -התופת - Hatophet
זהו מוזיאון ששופך אור על התקופה הפיניקית, הפונית והרומאית. המילה "תופת" מגיעה לעברית מהפיניקים. בתנ"ך נחשפנו למקום פולחן בגיא בן הינום בו נהגו להקריב ילדים באש למולך . זה מוזכר בספר מלכים ובספר ירמיהו.
צמוד למוזיאון גבעה שטובה לתצפית לכיוון הים. בה כדי חימר קטנים וגדולים יותר וסרקופגים קטנים, כנראה לקבורת אפרם של הילודים/הפגים והגדולים יותר. משערים שזה היה מקום פולחן של הפיניקים שהגיעו לכאן והקריבו את ילדיהם לאליליהם כמו שנעשה בגיא בן הנום .
קיימת גם סברה שמדובר בקבורה של ילדים קטנים שמתו מוות טבעי בלידתם.
יש לזכור כי סרדיניה הייתה צומת ליורדי הים בים התיכון בתקופה הפיניקית.
מתוך המוזיאון ממצאים רבים שנתגלו בגבעות מחוץ למוזיאון.
התופת נמצאת מחוץ למוזיאון על גבעונת שממנה ניתן לצפות על האיזור עד הים. הכדים הקטנים במוזיאון נראים גם בחוץ. איזור קדוש זה נוסד במחצית הראשונה של המאה ה-8 לפנה"ס וננטש במאה ה-1 לפנה"ס. כאן קברו הפיניקים והקרתגים את אפר הילדים שנולדו מתים או נפטרו בצעירותם. בשטח החיצוני התגלו כ-3000 כדים ו-2000 פלטות אבן ללא קבורה אך מעוטרות בדמויות של חיות שהקריבו או סמלים איזוטריים.
פורטו פלביה - PORTO FLAVIA
זהו מכרה נטוש שנבנה בשנים 1923-4, אשר שימש לכרייה של מחצבים כגון: עופרות, פחם, גופרית, בריום, אבץ ועוד. הוא נקרא ע"ש בתו של המהנדס והמעצב של הנמל מצ'זארה וצ'לי ששמה היה פלביה. אביה עיצב נמל ייחודי לימים ההם כדי שאפשר יהיה להעביר את העופרות לספינות . הרבה ספינות נטרפו בים הסוער לפני כן.
הדרך למכרה מדהימה. צוקים ענקיים מקיפים את המקום. איונים פזורים בים . החוף מקסים עם צבעים ססגוניים וצמחייה של הרבה אגבות. יהלום בחוף הדרום מערבי של סרדיניה.
בתוך אחת המנהרות שהלכנו ראינו גם נטיפים יפים צבעוניים.
בסוף המנהרה שאורכה כ-500 מ' אור מבצבץ ממרחק , מביטים לסלע גדול שמו: "לחם הסוכר" - PAN DI ZUCHERO המתנשא לגובה של 133 מ'. הוא מזכיר את הר הסוכר בריו דה ז'נירו ומכאן לקוח כנראה שמו. צבעו בהיר אבל כאן הצילום בעת שקיעה כשהשמש מאחוריו.
ניתן לראות את המרפסת באמצע הדרך, תלויה באוויר בצורה קסומה זוהי פורטו פלביה, באמצע הדרך בין נמל מסחרי לעבודה אדריכלית עתידנית שחוללה מהפכה בהנדסה בתחילת המאה העשרים. הוא ממוקם במחוז משואה, באיזור איגלסיאס, והוא הקצה הגלוי ביותר של קומפלקס מנהרות תת-קרקעיות המסתיימות בבנייה שנחצבה בפני הסלע.
פרטים על הגעה למקום ורכישת כרטיסים ומחירם כדאי לקרוא כאן. (לחץ).
טיפים
יש להגיע לסיור המאורגן רבע שעה לפני מועד הסיור.
כדאי להצטייד בפנס קטן או להשתמש בפנס של הנייד.
כדאי להשתמש בשירותים לפני הגיעכם למקום כי השירותים הם תא אחד בלבד לא חביב
SU NURAXI DI BARUMINi
בסו נוראקסי שבעיירה הקטנה - ברומיני נחשפו מבני הנוראגים. מהמדריך המקומי למדנו על התרבות שהייתה בסרדיניה בתקופות קדומות. בשנת 1977 האתר הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
זו צורה ייחודית של מתחם הגנה מתקופת הברונזה. ברחבי ברדינייה מצאו מעל 6800 נוראגים אלא שרובם הרוסים. הם מאפיינים תרבות עתיקה של הסארדיים ששררה באי סרדיניה בין המאות ה-14 ועד ה-3 לפנה"ס. זו מכונה "התרבות הנוראגית".
מדובר בגבעה נישאת מעל מישור עצום ופורה במחוז העירוני ב- BARUMINI. האתר היה מאוכלס מהאלף ה-2 לפנה"ס ועד המאה ה-3 לספירה. אלו מבני הגנה מגלתיים והם ייחודיים לסרדיניה. המגדלים הם בצורה עגולה בצורת קונוסים קטומים בראשם. הם בנויים מאבן מסותת עם חדרים פנימיים. ב- SU NURAGHE היה מגדל מרכזי מסיבי עם 3 חדרים המחוברים בגרם מדרגות לולייניות בגובה של 18.5 מ'. סביבו 4 מגדלים מעגליים משניים. המגדל ננטש במאה ה-6 לפנה"ס. למרות הנטישה הממצאים שנמצאו הראו כי אנשים המשיכו להתגורר במקום עד המאה ה-3 לספירה.
למה שימשו המגדלים? לשמירה והגנה או לקבורה. ויש המשערים כי היו אלו בתי חווה או שימשו לפולחן או מקומות מסתור בעת מלחמה. יש לציין כי במוראגי גדול יכלו להכיל כ-200-300 אנשים. לפיכך סביר יותר כי הם שימשו כמקום מיגון.
המוזיאון האתנוגראפי ב-NUORO
זהו המוזיאון האתנוגרפי הגדול ביותר בסרדיניה. הוא כולל מעל 7,000 פריטים. בחוץ המתינה לי פריחת הורטנזיות אך הן היו בצבע חיוור לעומת אלו באיים האזוריים. הכל תלוי במינרלים באדמה בה גדלים.
המוזיאון מציג בין היתר בחדר קטנטן סרטונים על חגיגות עם תלבושות ותחפושות מיוחדות לקרנבל .
באחד האולמות צפינו בתלבושות האופייניות לסארדיים בחיי היום יום מהווי החיים ובאירועים מיוחדים. תלבושות מרהיבות.
היו קומות נוספות של מאכלים שונים ובמיוחד לחמים כאן עם הדגש של הביצים שאופייניים לתקופת הפסחא בנצרות.
אולם של תכשיטים שונים ואפילו כלי נגינה ביניהם אקורדיון מאותו יצרן שאני ניגנתי בילדותי - רק במהדורה קדומה יותר.
ממליצה בחום על מוזיאון זה.
מידע נוסף על כתובת, שעות פתיחה וימים, דמי כניסה ועוד. (לחץ).
Orgosolo- אורגוסולו
בלב איזור בארבאג'יה , שנמצא צפונה מהעיר קליארי של שעתיים וחצי נסיעה. ורק 13 ק"מ דרומה מהעיר Nuoro. נמצא הכפר/ עיירה ציורית, תרתי משמע, צמוד לצלע הר.
המשך לכתבה על אורגוסולו היהלום בלב הבארבג'ה הפראי בסרדיניה - מטריף!!!
( לחץ לקישור לכתבה שלי)☝☝☝
SU GOLOGONE - המעיין והנחל
זהו נחל חמקמק. יש לו מערכת זרימות תת קרקעיות הגדולה באיטליה. מים חודרים מאין ספור סדקים ובולענים, החל מהמדינה בעלת ההרים הגבוהים בסרדיניה - סופרמונטה. משם הן נאספים יחדיו על פני הקרקע וכשמגיעים לצוקים גבוהים הם מחלחלים ויוצאים בנקודה אחרת.
בשנת 1999 נעשה ניסוי שבו הזריקו צבע פלורסנטי למימי מערה ליד S'EDERA ליד הכפר אורזוליי. לאחר חודש המתנה המים הגיעו לסו גולוגון .
זרימת המים לאורך השנה היא 500 ליטר לשנייה. לאחר ימים גשומים ובחורף ספיקת המים מגיעה ל-10,000 ליטר לשנייה. בדיוק אז לא ניתן להגיע לכאן כי כל האיזור מוצף.
במקום קיימת חנייה, ביתן בנוי עץ עם שולחנות ומקומות ישיבה לקפה, לפיקניק ושירותים - תא אחד. ישנם מסלולי הליכה שונים מסומנים.
ארוחת צהרים בסגנון הרועים🍴
נסענו בג'יפ שהיה לי קשה לטפס ולרדת ממנו. אילו היו מביאים לי גמל הייתי מצליחה יותר. עובדה במרוקו רכבתי על גמל בלי בעייה. באיסלנד הצלחתי לעלות לסופר ג'יפ אבל כאן קשה... נסענו בדרך עפר בין יערות, והיו גם חצבים שפרחו אבל מי ראה אותם כשגבי אל הנוף והחול מכסה אותנו מדי פעם.. הגענו לחלקת היער שהוכנה מראש .
מתיישבים על אבנים ללא משענת כמובן. אין צלחות, לא סכו"ם ולא כוסות. במקום זה מגישים לחם דקיק וטעים ביותר ששמו pane carasau. זהו לחם מפצפץ. עליו מניחים גבינת ריקוטה שעליה מטפטפים קצת דבש. סיבוב אחד ושני. הלחם הזה סופג את הטעמים - טעיםםם!!! לאחריו גבינת פקורינו - PECORINO שקיימים 3 סוגים. הרומאנית מלוחה יותר והסארדית פחות. הטעימה הייתה משני הסוגים עם ירקות חתוכים וטעימים לא כמו אלו מהירקנים בארץ. ממשיכים לבשרים שנצלו על שיפודים ענקיים. שני סוגי בשרים. הרי לא שבעים רק מזה, יש סיבוב נוסף מהבשרים אותם מניחים כמובן על פאנה קארסאו. ההמשך עם גבינת ריקוטה כמו זו שראינו בשוק ביום הראשון לטיול (כדור), והיא נצלית על המדורה, מגרדים אותה ומטפטפים עליה... דבש כמובן. כל המתוק הזה שהגישו עד כה לא הספיק, לכן הגיע מלון מארץ המלונים. מתוק ועסיסי כמו שאין בארץ. ברור שהיה טעים ומיוחד אבל התפוצצנו. אבל כשהגיע המשקה החריף, הטעים, המיוחד לסארדים ליקר - MIRTO שאוותר??? רק על הקפה השחור ויתרתי.
כשיוצאים מחלקת היער ורואים את הכבשים הרבות מלחכות עשב, מבינים כמה נכונה האימרה של הסארדיים כי הכבשים+העיזים מהווים כמעט פי 2 מהתושבים. מספר התושבים 1,700,000 תושבים .
החוף היפה קוסטה סמרלדה - חוף הברקת - חוף העשירים
לאחר שחווינו ארוחת רועים המאפיינת את הפשטות של איזור הבארבג'ה - איזה הבדל ענק להגיע לחוף - Costa Smeralda השוכן באיזור GALLURA. הסארדיים אומרים שזה לא סרדיניה האמיתית.
עד שנת 1960 זה היה איזור מבודד של חול, סלעים וסברסים. המקום לא התאים לגידולים חקלאיים.
בשנת 1962 הגיע למקום שיעי פרסי עשיר מאד ששמו כארים אגא חאן, הלה פיתח את המקום והפך אותו לגן עדן למאיון העליון. עם נמלים ליאכטות, מלונות מפוארים והרבה ריזורטים מפנקים ומסעדות . כך הפך המקום לאבן שואבת לכל שועי העולם. עד הגיעו לשם לא היו אפילו מים וחשמל במקום.
מספרים כי לפוטין יש שם דולצ'ה וילה. גם ביל גייטס והמשפוחה שלו מגיעים לשם עם המגה יאכטה שלו. גם בר רפאלי מוזכרת כאחת שהסתובבה שם עם הרבה מליונרים. בנוסף הרבה ספורטאים , שחקני קולנוע , נשיאי מדינות מבלים שם ו/או רוכשים נכסים. כיום מתארחים שם גם אוליגרכים רוסים, נסיכים קטארים, כוכבים הוליוודים. אגלה לכם בסוד כי גם ריהאנה מגיעה לשם מדי פעם. לא יכולה להבטיח לכם שתפגשו אותה. אם תרצו לרכוש שם נכס נדל"ני תדעו שהעלות למ"ר היא 300,000 יורו ומעלה בלבד. טסים לרכוש😜
קבר הענקים - Coddu Vecchju
קבר הענקים זו אנדרטה נוראגית מתקופת הברונזה, שנמצאת ליד הישוב Arzachena.
בחפירות שנעשו באיזור ומהממצאים שנמצאו במקום כגון מחבתות, קערות, צלחות עם עיטור של מסרק מעוטר, זה הוביל למסקנה כי האנדרטה נבנתה בתחילת התקופה הנוראגית בין השנים 1600-1800 לפני הספירה. הסטלה המרכזית גובהה 4 מ' ומכילה כניסה לקבר. הקבר משתרע מאחורי האסטלה לאורך 10 מ' . הוא בין קברי הענקים השמורים והמרשימים ביותר. משערים כי אלו לא היו אתרי קבורה של אדם ענק אלא תאי קבורה ענקיים של אנשי הקהילה.
עדיין אתר זה ועוד 320 אתרים בסגנון כזה נמצאו ברחבי סרדיניה. קיימת סברה שאנרגיה חיובית מחדירה אוויר המקיף את קבר הענקים ומספקת להתחדשות רוחנית. בגלל כמותם הרבה של האתרים הללו פירסם עיתונאי בשנת 2002 סרג'יו פראו ספר בשם "עמודי הרקולס", שלפיו הציויליזציה הנוראגית נהרסה באחת מצונאמי כפי שקרה כנראה לאטלנטיס . תערוכה שנערכה בשנת 2010 באתר אונסק"ו הוקדשה לתאוריה הזו.
La Madalena בארכיפלג מאדלנה
לה מדלנה היא לא רק עיר, היא גם שוכנת באי ששמו כך בארכיפלג מדלנה. היא שוכנת 2 ק"מ מהחוף הצפוני של סרדיניה.
הרחוב הראשי בעיר הוא גריבלדי שנמצא כטיילת לאורך הים עם מסעדות, בתי קפה. כיכר אומברטו נמצאת במרכז העיר מול הנמל.
מי כבש או "ביקר ביקור נימוסין בעיר"?
צבא פיאמונטה בשנת 1769.
נפוליאון בונפרטה הפציץ אותה בשנת 1793.
האדמירל נלסון קבע בה בסיס כשהטיל מצור על נמל טולון בצרפת.
לאחר מלחמת העולם ה-2 בניטו מוסוליני הושם כאן במאסר לפני שהוחזר לאיטליה.
זו רק רשימה חלקית .
אנו טיילנו ברחוב המקביל לגריבלדי גם כדי למצוא מסעדה זולה יותר.
להלן צילומים מהחנויות ברחוב בעורף גריבלדי.
המצביא הדגול ג'וזפה גריבלדי והאי קאפררה
ג'וזפה גריבלדי (לחץ) נולד בעיר ניס שבצרפת למשפחת ימאים ודייגים. על קורותיו ממליצה לקרוא בקישור שצירפתי. הוא פעל בין היתר לאיחוד איטליה הוא רכש אי בצפון מזרח סרדיניה - האי קאפררה שהוא חלק מהארכיפלג איי מדלנה. איים אלו קרובים לאי קורסיקה. הוא חי שם עד מותו בשנת 1882 וגם נקבר שם. במשך שנות חייו באי חי בצניעות כעובד אדמה בחקלאות.
המקום שמור מאד. אפילו לשרותים אין גישה חופשית, אלא מבקשים מהשומרים הניצבים לפני שער ברזל גבוה כניסה. מכניסים רק שני אנשים בו זמנית. הביתן נמצא לאחר שהולכים כמה מטרים לביתן שבו יש תא לגברים ותא לנשים. ביתן פשוט שהרגשתי כאילו נותר ללא שינוי מתקופתו של גריבלדי. שטחו של האי קאפררה 16 קמ"ר ואיש לא גר בו עד עצם היום הזה וגם לא הוקמו בו מלונות. הוא הוכרז כשמורת טבע עקב הציפורים המיוחדות המגיעות לאי.
Calangianus - בירת תעשיית השעם
בקלאנג'אנוס מתקיימת תעשיית השעם הסארדית. הגענו לבית מלאכה שם מקבלים הסברים על עץ השעם, הטיפול בעץ בשלביו השונים. לא פלא כי באיזור הזה מייצרים מהם מוצרים שונים, שכן מרובים שם יערות עצי שעם. מייצרים כמובן פקקים המשמשים לבקבוקי היין. לתיקים, לקלמרים לילדים, לציפוי חיצוני דקורטיבי לבקבוקים עם ציורים מאד יפים. לביגוד כמו הדוגמא שצילמתי. מגנטים ועוד.
מבצר CASTEL SARDO
בראש גבעה עומד המבצר הנ"ל ולמרגלותיו הישוב בשם זה עם בתים צבעוניים. למרות שמצאו שרידים רבים בעת חקירת מקור השרידים, כנראה שהמקום נוסד בשנת 1102 או 1270 לפנה"ס. כיום החוקרים נוטים יותר לחשוב שמדובר בתאריך השני. בכל מקרה מדובר בתקופות הנוראגיות והרומיות.
⭐טיפ⭐
לא הרחק מהמקום של המבצר לעיל - כ-10 ק"מ דרום מזרחית נמצא סלע בצורת פיל בגובה 4 מ'. אנו לא הגענו אליו, אבל מקווה שאתם תגיעו ותשלחו לי צילום.📸📸
SANTISIMA TRINITA DI SACARGA - כנסיית הפרה - Church of the Holy Trinity Saccarga
זו בזיליקה רומנסקית-פיסנית (מפיזה) מיוחדת. הנמצאת דרום מזרחית לישוב SASSARI במרחק לא רב. היא תזכיר לכם במעט את כנסיות טוסקנה . זה אינו מקרי . הפיזנים בנו את הכנסיה המקורית בין המאות 11-12, בתקופה ששלטו באיזור. במאה ה-13 המשיכו במלאכה אנשי העיר Lucca.
הפסים שנראים במבנה הבזיליקה הם שילוב של אבן גיר לבנה עם בזלת גוון חום. היא כל כך מרשימה שצילמתי אותה מכל הכיוונים. בחזית קשתות עם עיטורים גיאומטריים. מרפסת הנתמכת בעמודים שבכותרתם בעלי חיים ובאחד מהם פרה.
מה פתאם פרה?
האגדה מספרת כי בימי קדם הגיעה למקום פרה שכרעה בתנוחה שנראתה לנזירים ככריעה דתית.
אגדה אחרת מספרת כי יום אחד הגיע למקום צייד והוא מצא על פרסת הפרה שהייתה במקום , כתיבה, חריטה המעידה כי לפי רצון האל יש לבנות מנזר במקום זה ושמו יהיה SACCARGIA. שהוא עיוות דיאלקטי של המילים להלן : "S'acca Arza". שמשמעותן פרה מנומרת.
באפסיס המרכזי למטה (קיימים עוד שניים - אחד מכל צד) מצוייר המחזור הציורי מהמחצית השנייה של המאה ה-13. 👇👇
הסארדיים מתכוננים לאירוע מיוחד, לבושים בלבוש חגיגי.
ליד הבזיליקה פגשתי את הבחור החביב, שלמזלי ידע לדבר צרפתית. שאלתי אותו מה האירוע שנחגג, והסביר לי כי אחת לשנה נאספים אנשים מהישובים הקרובים בבזיליקה, ומשחזרים את מסורת הסארדיים בשירה ווקלית בלבד, כפי שהיה בימי אבותיהם. רק הגברים שרים. הזמרת למטה שייכת לבאר בקירבה שם היא שרה.
מזל שאני דוברת צרפתית.
מזל שהגענו בדיוק ביום ובשעת האירוע למקום לראותם עם הבגדים המסורתיים שלהם.
סיכום
סרדיניה הפתיעה אותי בענק. מצאתי אותה מאד מגוונת. אי שהוא חבל ארץ אוטונומי אבל מחובר בנימיו לאיטליה עם השפה ועם הגסטרונומיה, בשילוב עם הגסטרונומיה המקומית.
רוויית הסטוריה של כיבושים רבים. ממש מזכירה לי את ארצנו שגם אותה חמדו שליטים רבים במהלך ההסטוריה.
בסרדיניה גילו שרידים רבים של תרבות עתיקה מאד פרה-הסטורית שהוכרזה ע"י אונסק"ו כאחד מפלאי עולם. מבחינתי הייתה תגלית מרשימה ומהממת ולא רק לאוהבי ארכיאולוגיה.
יש לה חופים יפים עם מי טורקיז , המתאימים לתיירים מהמאיון העליון ולפשוטי העם.
בצפון המדינה כפרים השומרים עדיין על צביון מיוחד של רועים, אנשים פשוטים אוהבים לעבוד בעבודת כפיים גם לאחר הגיעם לגיל 100 שנים ומעלה. במיוחד באיזור הצפוני המספר את סיפור הבנדיטים/ברברים והפושעים לשעבר, שם גם עצי שעם גבוהים בני מאות שנים, שהתישבים למדו ליצור מהם מוצרים שימושיים.
שולחת לכם באהבה את העוגיה הסארדית הטעימה והמתוקה ששמה Seadas (לחץ לפרטים אודותיה).
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
אם אהבתם את הכתבה אנא תלחצו על מילת התודה בסוף הכתבה. 👇👇👇
אשמח אם תכתבו גם תגובה, הערה או הארה.
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
להמשך הטיול : קורסיקה אהובתי האי הדרמטי בים התיכון!!! (לחץ).
להמשך הטיול: סרדיניה ביעדים ציורים וטעמים מעניינים נוספים. (לחץ).
לא להחמיץ : אורגוסולו יהלום בלב הבארבאג'יה הפראית שבסרדיניה (לחץ).
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥