שנים רבות חטאתי מבלי שידעתי בהאכלת ציפורים, ברווזים וברבורים בלחם. אמנם לא לחם לבן כי בדרך כלל אוכלת שחור אבל עדיין לחם!!!
תמיד חשבתי כמה מסכנים כל בעלי הכנף שאינם נמצאים בגני חיות שמאכילים אותם באופן מסודר, אלא הם צריכים לחפש את מזונם בטבע ולא תמיד הוא בנמצא. בוודאי רעבים הם ואני אושיע אותם מחרפת רעב. אז זהו שממש לא!!!
אני לא היחידה שמאכילה . מבוגרים וילדים מתענגים ונהנים לתת אוכל לכל בעלי הכנף וראיתי זאת לא אחת. בצורה זו של האכלה הם מרגישים קירבה לטבע ולבעלי הכנף.
לא רק לחם מרעיל את בעלי הכנף אלא אסור בתכלית האיסור להאכיל אותם גם עם המזונות הבאים:
במבה
קורנפלקס
קרקרים
פופקורן
מזון מקולקל או מעופש או שהעלה עובש
זו הציפור החכמה מאיסלנד ששמתי לה פירורי לחם לאכול ולא נגעה בהם.
אני אז לא הבנתי למה היא מסרבת. ממש נעלבתי
בגני חיות מוצב שילוט ברור שאסור להאכיל חיות כדי לא להזיק להם , ולמרות השילוט לא פעם אני נתקלת באנשים שנותנים להם במבה, אבל בטבע, באגמים או ליד נהרות לא נמצא שילוט האוסר האכלה לכן חובתי כאן להתריע ולבקש מכל אחת ואחד מכם לחנך את הדור הצעיר ולהפנים שהטובה שאנו חושבים שעושים להם היא פשוט סכנה לחייהם מהרבה סיבות.
הראשונה שהעלתה את הנושא בלמטייל היתה חברתנו נירית בחודש מאי לפני כמה שנים
ביום נדידת הציפורים. זיוה רענן העלתה אותו שוב לאחרונה ,קראה שנעשה קמפיין ואני מייד נרתמתי לנושא.
זיוה כתבה כתבה נהדרת בבלוג שלה “שמתי לב” על הנושא ואני ממליצה לקרוא ולהחכים.
כיון שנושא הציפורים מאד קרוב לליבי, משהבנתי איזה נזק אני באופן אישי גרמתי לאהובים עלי, הבנתי כמה המשימה של חינוך מחדש חשובה ממש כמו הקמפיין של פרחי בר שאסור לקטוף.
אני רואה בכך נושא שיש להפיצו ברבים.
עורב אוכל במבה שאסור
עורב מצליח לפתוח שקית ביסלי שמטיילים שכחו על השולחן ולאכול מהביסלי
מה הנזק הנגרם לברווזים, אווזים, שחפים, ברבורים וצפורים מהלחם והאוכל שאינו מיועד להם?
לחם לבן עבור ברווזים זו קלוריה ריקה מכל ערך תזונתי ולא רק זאת זה גם משמין. בדיוק אותו אפקט שזה משפיע על בני אדם.
לחם לבן עלול להרוג ברווזים ואווזים שכן הם מקבלים “כנפי מלאך” –ציפורים ובעלי כנף עם כנפי מלאך אינן יכולות לעוף כי הכנפיים נוטות כלפי חוץ במקום כלפי פנים. בבוא החורף אינן יכולות לעוף לארצות החום ונותרות בארצות הקור ומתות. הן אינן יכולות להימלט מטורפים, לעתים קרובות הופכים להיות נכים או נטרפים ע”י טורפים אחרים. בנוסף, כאשר תנאי מזג האוויר מסכני חיים הן אינן מסוגלות לעוף למרחקים , הן נכנעות לפציעות או קופאות למוות. איך אפשר לעזור לאלה שקיבלו כנפי מלאך ניתן לקרוא כאן. מה זה כנפי מלאך ניתן לקרוא על כך הסבר כאן.
זריקת לחם מעופש לאגם, לנהר עלול לגרום נזק אקולוגי סביבתי ולהרעיל לא רק את הברווזים והאווזים אלא גם את הדגה הנמצאת שם וכל מי שניזון מזה.
הלחם המעופש עלול לעודד חיידקים ואצות להתפשט ויכול להרעיל מינים אחרים.
הלחם המעופש עלול לגרום להתרבות האצות הן כלפי מעלה והן כלפי מטה דבר שעלול לגרום להאטת מי נהרות ונחלים ולגרום למים לא להתחלף ולהיות נקיים עבור כל אוכלוסיית בעלי הכנף.
זיהום :לחם עם עובש מחריף משטח אצות טבעי - אשר יכול לפלוט רעלים מזיקים לאוכלוסיות דגים, דו-חיים וסרטנים וליצור צחנה עבור בני אדם - על ידי שחרור יתר של חנקות ופוספטים. זה גם מונע מהשמש להגיע לצמחים מתחת למים. והלחם הנאכל על ידי ציפורים יוצר יותר צואה, דבר אשר יש לו אותו האפקט של שחרור חנקות ופוספטים וזיהום המים.
לחם שנרקב יוצר אוכלוסיית חיידקים שמושכת שרצים, במיוחד חולדות, שהן אשר מעבירות מחלת Weil's disease , אשר יכולה להיות קטלנית גם לבני אדם.
לחם תוסס ומרקיב יכול להיות מקור למחלה בשם aspergillus, אשר עלולה להיכנס לריאות של ברווזים, ולהרוג אותם.
האכלה מרוכזת במקום אחד גורמת לעופות להיות אגרסיביים יותר כדי להשיג את מנת הלחם הניתנת להם מבלי לחפש.
העופות כמעט מפסיקים לחפש את החרקים הנמצאים בטבע שהוא המזון שבריא להם.החרקים , הירקות,מספקים להם פרוטאינים וויטמינים שלא ניתן למצוא במזונות האסורים לעיל. הם זקוקים לצמחים אך הם מסתפקים בלחם. ברווזונים צעירים אינם למדים לתפוס חרקים ואינם ניזונים לפיכך ממזון שיגרום להם לגדול ,לצמוח ולהתפתח באופן בריא ותקין.
צפיפות אוכלוסין:במקום שיש מקור מזון קל בשפע, ברווזים ועופות מים אחרים יטילו יותר ביצים על שפת האגם וכך המקום יהפוך יותר צפוף. הדבר מקשה עבור ציפור לחפש מקורות מזון בריאים ומגביר את הסבירות של תוקפנות טריטוריאלית. באזורים צפופים, טורפים יכולים גם לשגשג וישפיעו על אוכלוסיות ציפורים אחרות, כמו – כן, מחלות יכולות להתפשט ולשגשג במהירות דרך להקות גדולות גדולות יותר.
הפסד של התנהגות טבעית: כאשר הציפורים התרגלו לקבץ "נדבות", הם מאבדים את הפחד הטבעי שלהם מבני האדם ועלולים להיות אגרסיביים יותר כדי לקבל יותר אוכל מבני האדם אפילו לחטוף מהם. אובדן הפחד שלהם מבני אדם עלול לגרום לסכנות אחרות, כגון הסתכנות בחציית כבישים סואנים כדי להגיע לפיקניק ומקורות אחרים בעלי סבירות גבוהה של מזון.
משפחת אווזים חוצה את הכביש בוודאי להגיע לאגם להשיג מזון
במה מותר להאכיל את בעלי הכנף במקום הלחם ויתר המזון האסור?
אפונה משקית מופשרת כדוגמת סנפרוסט
תירס משקית מופשרת
חסה, ירקות
ענבים חתוכים לחצי או לרבעים אם הם גדולים
שיבולת שועל
זרעים
אורז מבושל או לא
אוכל מיוחד לציפורים מחנויות הטבע
העיקר לשמור על כמות לא רבה מדי של אוכל שאתם מאכילים!!!
מה ניתן לעשות למגר האכלה בלחם וביתר המזון שאינו
מתאים לבעלי הכנף?
חינוך בגן הילדים תוך כדי טיול בחיק הטבע ליד אגמים כשהם מצויידים באוכל שמותר להאכילם.
חינוך בבתי הספר במסגרת שעת חינוך או במסגרת של לימודי טבע (אם עוד קיים מקצוע כזה)
הצבת שלטים האוסרים האכלה בפארקים, ליד אגמים בארץ ובעולם תוך הפנייה למזונות המותרים להאכלה.
פרסומת בטלויזיה במסגרת פרסומות קופצות שתמומן מטעם איכות הסביבה והחברה להגנת הטבע. פרסומות גם בעתונות הכתובה.
להלן סרטון על מעוף האווזים והעזרה לזולת בתוך להקה – עיזרו להם להמשיך לעוף כך
כעת אל תאמרו שלא ידעתם – הפיצו את הכתבה בין כל חבריכם כדי שלא נהרוס את הטבע ולא נגרום למות הציפורים, האווזים, הברווזים ,הברבורים,
וכל בעלי הכנף.
מה כתבו על כך בחו”ל?
המשרד לאיכות הסביבה בניו יורק כאן.
העיתון EXPRESS כתבה כאן.
העיתון MIRROR כתבה כאן