עמדתי מרחוק וראיתי מבנה נחמד. ציפיתי לארמון ענק עם המון חדרים. אך היה די צנוע כשנכנסתי פנימה. כורסאות של פעם בצבע כחול עמוק, חלונות יפים שצופים למרחבים בירוק שלל פרחים בכל צבעי הקשת. בחדר אחד אורלוגין גבוה כפי שראיתי רק בסרטים.
כשעברתי לחדר השני - שהוא כפי הנראה חדר המוסיקה עמדתי מול ארון מעץ ,
כמו האורלוגין גבוה אף הוא.
סקרנית הייתי ותהיתי אם אוכל לבקש מהגברת שעמדה, אם תוכל לפתוח את הדלת של הארון הגבוה לרווחה. לא הייתי צריכה לבקש הרבה ולפתע פתחה את הארון לרווחה. בצד הימני של הארון אחזה בידית ארוכה ממתכת, שיצאה לה מתוך הארון.
הגברת אחזה בידית בחוזקה, והחלה לסובבה. סיבוב ועוד סיבוב. הפלא ופלא, לפתע מנגינה בוקעת מתוך הארון, כשהתוף ממתכת בעל הזיזים מסתובב וארבעה גלילים מסתובבים, וקצב של ניגון עתיק בקע כאילו מעולם אחר, שהנו לפחות מעל 100 שנים !!! דופק של קצב מונוטוני של פעימות בליווי המנגינה ואיזו מנגינה?
כזאת שנשמעה אותנטית של פעם .
כזאת שכמעט הזמינה אותי לרקוד. הסתפקתי בתיפוף ברגלי הימנית על הרצפה.
הסרטון של כלי הנגינה מופעל להלן - לחץ!!!
אני כסקרנית כמו החתולים שלי, שגידלתי בבית מעל 25 שנים, מחוף הים, מהפארק הלאומי בר"ג, תוהה מאין הגיע לכאן הכלי הזה???
למשימה הזאת רתמתי את טובי החוקרים של הבינה המלאכותית .
המטרתי עליהם שלל שאלות והללו החלו להפגיז אותי במיידיות בתשובות מושכלות.
מהו הכלי?
היכן נוצר?
מה שם האיש שיצר את הכלי?
במה האיש עסק?
התרצו לראותו?
עונה לי הבינה המלאכותית שהכלי הגדול נראה בבירור מבפנים כמו עוגב מכני שמכונה CHESTRION גדול מן הסוג שהתפתח בעיקר במאה ה-19 ובפרט בסופה של מאה זו ואולי אפילו המאה ה-20.
בתמונות ששלחתי לבינה הבחין/שזהו גליל גדול מחורר/מנוקד בחלק התחתון . זהו אמצעי לתכנון המוסיקה. הבליטות או החורים מפעילים את המנגנון. מעליו יש מערך גדול של מפעילים מכניים , צינורות/קנים ומנגנונים פנאומטיים. בצד ימין מנגנוני ההנעה והוויסות ובחלק העליון נמצאים כלי ההקשה לרבות דיסקות מתכת שנראות כמו מצילות. הכל ביחד נראה כמו תזמורת אוטומטית קטנה בתוך ארון.
זו אינה רק תיבת נגינה אלא MECHANICAL ORCHESTRION או BARREL ORGAN. ואז אדון בינה הבחין בשלט בארון קצת מטושטש ,שנראה לו כמו LIMONAIRE מה שמוביל אותו להימור שמדובר שהכלי קשור למשפחת יצרני כלי נגינה מכניים מפורסמת מפריס = LIMONAIRE FRERES. משפחת לימונר היו משפחה מאד מפורסמת מפריס שהחלה לייצר כלי נגינה בפריס כבר במאה ה-19 והאחים קמיל ואז'ן לימונר פיתחו את החברה במיוחד בסוף שנת 1880. הכלים הללו היו עוגבי ירידים . מיסטר בינה כתב לי שזה היה כנראה בשנות 1909-1910 והמבנה המכני דומה לזה שאני צילמתי.
אני התווכחתי איתם ואמרתי לבינה שאינו יכול להיות עוגב ירידים. ומיסטר בינה מלאכותית כתב לי בתגובה לאחר בדיקה נוספת , כי כנראה זה קסטריון סלוני ביתי או כלי שהוסב במהלך חייו ולאן דווקא עוגב ירידים. כשהבין שאני מתעקשת, המיסטר או הגברת בינה מצאו בדף המידע הרשמי של מוזיאון PALMSE עצמו, והמידע החדש שלו הוא, כי מצא באתר הרשמי של https://virumaamuuseumid.ee/en/
המפעיל את PALMSE MANOR שבחדר המוסיקה הפריט הזה נקרא MUSIC MACHINE - ORCHESTRON, שהוא מסוף המאה ה-19 מסנט פטרסבורג.
התפתחות נוספת במידע:
שהיצרן הוא: JULES HENRY ZIMMERMANN. אני שומעת צימרמן מייד נזקפות לי האוזניים, חושבת שזה יהודי. גם את הנושא הזה מיסטר בינה אמר שיחקור עבורי. חקר ובדק שהוא ממוצא גרמני. אך אני מצאתי, שחצי ממנו היה יהודי, כך הסתיר את זהותו האמיתית .
לפי המידע החדש לפריט זה המכונה "המכונה" יש ארבעה גלילים שמכונים גם רולים - ולא אלו שנשים היו שמות בשיער. אלו היו רולים מתחלפים, ובהם בסה"כ 24 קטעי ריקודים האופיינים לתקופה.
לפיכך תאוריית הלימונר - קרסה!!!
כעת לפי המוזיאון התקופה של הכלי היא מסוף המאה ה-19.
לפי התיאור עם הידית המופעלת כמו מנואלה זו מכונה מורכבת למוסיקה שמנסה לחקות תזמורת שלמה.
מההתרשמות שלי סיפרתי למיסטר בינה כי מדובר במשפחת אצולה, שלהם היה מפעל להפקת וודקה. ואכן מצא תימוכין לכך. נחלת PALMSE הייתה משפחת אצולה ממשפחה גרמנית-בלטית בשם :
VON DER PAHLEN. הם החזיקו באחוזה הזאת החל משנת 1677 ועד המאה ה-20.
כבר בסוף המאה ה-19 האחוזה הייתה כה עצומה, שהחזיקו יותר מ-10,000 הקטרים עם מאות איכרים ומערך גדול שכלל חקלאות, יערות, לבנים וייצור אלכוהל - הוודקה. המוזיאון מציין שהכנסות האחוזה הגיעו בין היתר ובמיוחד מזיקוק וודקה שנעשה במאה ה-18. ולראיה המבנה הגדול הנוכחי נבנה בין השנים 1860-1880.
עוד פרט מעניין: המקום בו מוצב הכלי היה בחדר המוסיקה, שבנות המשפחה והגברות של האחוזה היו משכילות, ידעו שפות קראו, עסקו במלאכות וגם ניגנו במוסיקה. כך שהכלי לא הוצב סתם כך בחדר המסויים.
יחד עם זאת, המוזיאון מציין כי רוב הריהוט המקורי של משפחת VON DER PAHLEN נאסף ממקומות שונים כדי לשחזר את האווירה ההסטורית שם.
מה שעוד סיקרן אותי איך הכלי הגדול שיוצר בסנט פטרסבורג הגיע לאחוזה של PALMSE שבאסטוניה?
כמובן שמייד הפעלתי את חושי הבלשיים. כאישה שיש לה יותר אינסטינקטים מאשר לגבר😄, עשיתי חשבון שמסנט פטרסבורג שברוסיה אולי הובילו בקרון רכבת בשכיבה ומשם אולי באנייה מהלסינקי שבפילנד הישר לטאלין שבאסטוניה.את ההמשך של ההובלה בוודאי הובילו במרכבה ולה עגלה עד אחוזת פאלמסה.
יחד עם זאת, גיליתי שלימים פתח אדון צימרמן לעיל, הרבה סניפים ובין היתר בריגה. כך שאולי הכלי הזה נדד הישר לריגה באניה ומשם ברכבת לטאלין אם הייתה קיימת אז וההמשך שוב במרכבה. עליכם לדעת שלאחוזה היו הרבה כרכרות .
אם יש לכם רעיון אחר לדרך שהובל "האוצר שלי" - הכלי המיוחד, שאני קראתי לו "תיבת הנגינה", אתם מוזמנים לכתוב בתגובות.
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
אשמח אם תלחצו על מילת התודה בסוף הכתבה. ולתגובות אני מצפה.
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥