יום שישי 29.03.2019 השקמה מוקדמת לקראת נסיעה של 4 שעות לכיוון האמזונס עם עצירות בדרך. לאחר ארוחת בוקר מעלים את המזוודות אל הרכב המלווה ואנחנו יוצאים לדרך.
עצירה ראשונה היא באזור הפנורמה מול מפל דיאבולו – ”מפל השטן” El Diablo
ירדנו מהרכב כדי לצפות במפל המרשים מרחוק. לידיעת מי שיכול ללכת.
קיים מסלול שבסופו ניתן להגיע לרגלי המפל. מיועד לאנשים שלא פוחדים להירטב,לרדת המון מדרגות ולזחול במחילות דרכן אפשר להגיע אל מאחורי המפל. יש מסלול נוסף קל יותר כך אומרת המדריכה.
המפל מיוטיוב.
מפל המים אל דיאבולו או בשמו מפל “השטן”,נמצא בהרי האנדים של אקוודור במרחק של 20 ק”מ מבאנוס. הוא אחד מהמפלים המרשימים שנמצאים על תוואי נהר פסטזה Pastaza במחוז טונגראואה Tungurahua. במקום יש צמחייה המקיפה אותו ואת הסלעים שמחלקים את המפל. גובהו כ -80 מטר ועומקו כ -20 מטר. לא להחמיץ.
נהר פסטזה מגיע מהרי האנדים בבאנוס ונשפך אל האוקינוס האטלנטי.
לצד הנהר נמצאת העיר PUYO פויו שהיא הבירה של אזור פסטזה. יש בעיר שדה תעופה
שנפתח בעבר עם גילוי נפט באזור. היום שדה התעופה משמש לתיירות. יש באזור תעשיית
עץ בלזם עשירה.
אנחנו עוברים דרך העיר TENA. המדריכה מעדכנת אותנו בפרטים נוספים על החיים באקוודור.
יש שרות צבאי בן שנה שאיננו חובה.
טנה היא עיירה קטנה באנדים. היא ממוקמת על הדרך לבזה,באנוס ועוד ועיקרה עובר דרך ג'ונגל ירוק מדהים. המיקום הגאוגרפי והגובה של טנה כ-580 מטר מעל פני הים בלבד משרה על המקום מזג אויר נוח מאוד. טנה היא בירת מחוז נאפו ונמצאת ביערות הגשם של האמזונס.
טנה הוקמה ב-1560. היא נמצאה ע”י חוקרים מיסיונרים. במשך הזמן הפכה טנה למרכז מסחרי
עשיר בבתי חולים שמשרתים את כל הישובים בסביבה. יש בה עסקים רבים. רובם קשורים לתיירות. שדה תעופה קטן ומסוף אוטובוסים. העיירה יושבת על צומת הנהרות טנה ופנו. מי הנהרות נקיים אך
לא לשתייה. טמפרטורת המים נוחה והנהר נחשב לבטוח.
במקום נמצא מפגש גדול של שני נהרות טנה ופאנו שיוצרים תנאים אידאלים לרפטינג. שני הנהרות עוברים ממש בתוך העיר מה שיוצר טיילת יפה עם גשרי הליכה המחברים בין שני צדי הנהרות.
אחד הדברים המיוחדים בעיירה הוא שיחד עם תיירות מסחרית שהולכת וגוברת באזור,עדיין נשמר האופי המסורתי של האינדיאנים והקיצ'ואה שחיים במקום. הם עדין שומרים על מנהגים, תלבושות,מיתוסים,וסגנון חיים. אנחנו עוברים בדרך מטעים של קנה סוכר ממנו מפיקים הרבה אלכוהול. תה ועוד .
גידול נמשך 4-5 שנים. האדמה עוברת שינוי ולא ניתן להמשיך לגדל בה. השבטים נודדים למיקום אחר כדי להמשיך בגידולים. באזור יש תקופות של גשם בלתי פוסק ועלי העצים נופלים כלפי מטה.
ישנם אזורים בהם האדמה עשירה. ניתן לגדל כל צמח שרוצים. בין הגידולים הנפוצים במקום בננות,קפה וצאן.
ב-15 לנובמבר חוגגים בטנה את יום הקמת העיר.
התושבים המקומיים בחלקם משבט קיצ'ואה שבאים מהאינקה. ישנם גם שבטים אחרים ביניהם
ווסקילה שמונים כ-100 איש.
הילדים לומדים. הם מגיעים ללימודים באוטובוס וחוזרים רגלית לכפר בו הם גרים.
שתושבים מדברים בשפת השבט שלהם ,בשפת הקיצואה וגם בשפה המקומית ספרדית.
אספקת מים חשובה ביותר. התושבים אוספים את מי הגשם ושותים אותם.
בדרך עצי PLAM שחלקם הפנימי משמש לאוכל,ותעשיית -צי'צה מותססת בדרך מסורתית בה משתמשים להכנת המשקה. לתושבים יש חצר קטנה בה גידולים לצרכי המשפחה. חשוב לתושבים לשמור על המסורת,הטכסים,תלבושות יומיומיות ותלבושות לטכסים.
הנשים קמות בארבע בבוקר כדי להכין את הוויוסה שהוא תה שעשוי מעלי הוויסה. 3 עלים מספיקים
ל-3 ליטר משקה. במי התה משתמשים גם לרחצה וגם בלידה.
את כל עבודות הבית עושות הנשים. את הכסף מביא הבעל.
מצמח האגבה שמפרידים ניתן ליצור חוטים חזקים כמו נילון להם שימושים רבים כמו סלים, חבלים,תיקים, כובעים והשורה ארוכה.
טנה והקהילות המקומיות המקיפות אותה הן בסיס טוב למתנדבים רבים מהעולם שעובדים כאן בפרויקטים של יערות עם תמיכה קהילתית ביוזמות פיתוח בתחומים מגוונים כטיפול בבעלי חיים, תיירות אקולוגית ועוד.
נפט היא נקודה מחלוקת באזור. כי יש באזור קידוח באזור של 250-ק”מ מרובע.
Pungarayacu הוא שדה נפט גדול שמופעל על ידי תאגיד הקנדי Ivanhoe.
לאחר ארוחת צהרים אנחנו מגיעים ל -huasquila lodge cotundo ecuador
ל- לודג' הוויסקילה הדרך מעבר צר עטוף ביער עשיר בפרחים. האתר כאן
התמקמנו בחדרים וירדנו עם עזרה כי הדרך במקום תלולה אבל עבירה לקלנועיות וכיסאות ממונעים.
ליד חדר האוכל שהוא מרכז הלודג' אנחנו עוברים לכיסאות גלגלים מיוחדים שנראים כמו ריקשה ומובלים ע”י הצוות לכפר ילידים מקומי, קרוב מרחק הליכה כדי לחוות את תרבותם של המקומיים.
בכניסה לבית המקומיים -ביקתה מכוסה בקש עם חלונות פתוחים,ממתין לנו תוכי יפהפה על העץ .
בכניסה למתחם כלי נגינה, ועוד.
הנשים מדגימית בפנינו הכנת סלים מאגבה,
יש כמה סוגי אגבה שגדלה פראב שטח.
הכנת צ'יצה המשקה המקומי,טחינת הקמח שלהם,
הריקודים המיוחדים בארועים שונים ועוד, כל אלו כדי לשמר את המסורת. הילדים לומדים מההורים את המנהגים כדי להמשי ולשמורר על המסורת והשפה.
סל בו משתמשים ללקיחת כל מה צריך לשהות של מספר ימים בשדה מחוץ לכפר. פרי ממנו עושים קעריות למשקה ואוכל.
האבן בה טוחנים את הפרי. עבודה ממש קשה
הפרי והדייסה שמתקבלת. בסיום הכתישה הסבירו על הכנת המזון והציגו בפנינו שירה וריקודים מקומיים,המלוים שלנו לקחו חלק בחגיגה השמחה. חזרנו ברכב אל הלודג' לארוחת שבת.
בסיומה פרשנו לחדרים עיפים ומרוצים.
המשך יבוא
חלק 1,חלק 2,חלק 3,חלק 4,