התמונה מעל למפה היא צילום של הר הגעש הקלה
לא להתאמץ לשבור את השיניים Kirkjubaejarklaustur, עיירה שאנחנו עוברים בדרך. באזור Skeidararsandur סחף שנוצר כתוצאה מהפשרה מאסיבית של קרחון שבמהלכה נשפכת כמות אדירה של מים, ובעיקר שברי קרחון גדולים, שגלשו לעבר איזורים נמוכים ויצרו חריצים ונתיבים מסועפים בדרכם. האזור חווה שיטפון גדול ששטף והעלים חלקים רבים בעקבות התפרצות הר הגעש לאקי בשנת 1996.
פרדריך המדריך סיפר לנו ששברי קרחון וכמויות עצומות של מי הפשרה כ- 3,000 מיליארד קוב תוך כמה שעות הציפו את האזור וגרמו להרס רב כולל הרס של 30 גשרים. קטע הכביש כביש הטבעת עליו אנחנו נוסעים רוב הזמן שוקם בשנת 1974 ונסלל על גבי סוללה ובה מעברי מים. הנסיעה באזור סחף זה היא מרשימה ביותר.
מסביב מישור מדברי גדול, שנהרות רחבים ושטוחים חוצים אותו בדרכם מערבה לאוקיינוס האטלנטי . באופק נישא קרחון הענק וטניוקוטל. המראה מהקרחון אל עבר הסנדור מרשים עוד יותר.
מתברר שהשטפונות הם סכנה גדולה שמאיימת על הרבה אזורים באיסלנד, מכיוון שרבים מהרי הגעש יושבים מתחת לקרחונים והתפרצות שלהם ממיסה כמות ענקית של מים הזורמים באפיק רחב ובמהירות גדולה אל הים ובדרך שוטפים כל דבר שנקרה בדרכם.
התופעה מתרחשת בפתאומיות, ולמעשה אין עליה שליטה. מעניין שתופעה דומה מתרחשת ליד קרחון פריטומורנו בדרום אמריקה.
כל 10 דקות בערך יש משב רוח אדיר שנעלם לאחר כמה שניות,
משב כזה תפס אותנו בזמן העליה לספינה שלקחה אותנו לשיט ליד הקרחון זה.
אנחנו ממשיכים בדרך לכיוון לאקי. הר הגעש הנמצא דרומית מערבית לקרחון הווטניוקוטל ומהווה חלק מקבוצה של כמאה
לועות הרי געש הידועים בשם הכולל לקגיגר.
הלוע נוצר בהתפרצות האיומה שהייתה בשנת 1793, זו הייתה ההתפרצות הקשה ביותר שארעה באיסלנד מאז ראשית ההתיישבות באי. התושבים זוכרים אותה עד היום. התפרצות הלאקי השמידה כ-20% מהאוכלוסיה ו- 70% מכל הצאן והבקר. הגישה להר קשה . לכן אנחנו לא מגיעים אלא מדווחים על ההר המאיים.
סרט אוטנטי על ההתפרצות וחילוץ התושבים הראה לנו המדריך במלון. עד שלא רואים, קשה לתפוס מה באמת התרחש.
ויק בדרך עצרנו בפגריפוס מפל מים ששביל קצר מוביל אל עמדת תצפית מולו. ויק הוא השפיץ הדרומי של האי איסלנד (ראו במפה למעלה).
מרחוק רואים את שלושת סלעי הבזלת המזדקרים מהמים.
אלה, על פי האגדה, שלושה טרולים שנלכדו ע"י הזריחה והפכו לאבן. קרחון מירדלס נמצא גם הוא לא רחוק מכביש הטבעת לפני סקוגר, באיסלנד הקרחונים יושבים על לועי הרי געש. אי שקט פנימי גורם לבקיעים ולשברים בקרחון" לכן חשוב להזהר בדרכים והנהגים מיומנים מאוד. לאי וטסמן לא טסנו אבל למי שרוצה, יכול לטוס במטוס קטן לאיי וסטמן שמהווה ארכיפלג צעיר יחסית, המונה 17 איים ועוד כ-30 איים קטנים ונמצאים כ-10 ק"מ דרומית לאי הגדול של איסלנד.
האיים נוצרו כתוצאה מהתפרצויות וולקניות תת ימיות שהחלו לפני 10,000 שנים... השם וסטמן "איש המערב" ניתן לאיים על שמם של העבדים שהובאו מארצות כמו אירלנד ונמלטו לאיים אחרי שרצחו את אחד המתיישבים הראשונים באיסלנד.
בהיסטוריה רווית האסונות של האי , מוזכרת גם פשיטה של שודדי ים שהגיעו מאלג'יר במאה ה-17 במהלכה נשבו חלק מהתושבים ונמכרו לעבדים ואילו האחרים נטבחו". האי האחרון ש"הצטרף" לאיי וסטמן נקרא סורטסי על שמו של ענק האש במיתולוגיה הנורדית. בקישור מעט על התפתחות האי באנגלית. ההתפרצות כפי שצולמה מהאויר.
(לחיצה על הקישורים כחולים תביא אתכם להתרחשויות). בשנת 1963 הייתה התפרצות געשית גדולה מאוד ועליית לבה מקרקעית האוקיינוס, תהליך דומה לזה שבו נוצרה איסלנד עצמה. ההתפרצות הזאת ולידתו של האי נתנה לחוקרים, במיוחד לביולוגים, הזדמנות לחקור וללמוד במעבדה חיה על תהליכי האכלוס של היבשה החדשה בבעלי חיים ובצמחים. האי סגור לביקורים, נמצאים בו רק מדענים שמגיעים מכל העולם ללמוד על התפתחות בראשית.
מתברר שזמן לא רב לאחר ההתפרצות, החלו לצמוח על האי צמחים, ובעיקבותיהם התחילו להגיע למקום בעלי חיים בעיקר ציפורים. בהחלט מרתק לחקור. ציפורים על האי סורטסי ,
ההתפרצות הגעשית האחרונה באיים אלה התרחשה ב-1973 ליד האי הגדול בארכיפלג, היימי ששטחו 14 קמ"ר ומתגוררים בו כ-5,000 תושבים. מאז ראשית המאה ה-20 . זהו מרכז דייג חשוב באיסלנד. בעקבות ההתפרצות הגעשית הופיע לפתע בשולי היימי הר געש חדש בשם אלדפל או הר האש שנישא לגובה 205 מ'. "במבצע פינוי מרשים בן שעות ספורות בלבד חולצו וניצלו כל 5,580 תושבי האי. לתושבים היה מזל. סופה ימית, הבריחה אל הנמל שבאי את רוב סירות הדייג שבאזור יממה אחת קודם להתפרצות. סירות אלו סייעו לפינוי המהיר והצלת התושבים. עשרות משאבות, שהובאו במיוחד לאי, הזרימו מים מהים על הלבה שזרמה לעבר העיר והנמל. פעולה זו גרמה ליצוק יחסי של הלבה ולעצירה הדרגתית של זרימתה. הנמל ניצל וכך גם חלק מהמבנים. ובכל זאת, שליש ממבני העיר נהרסו והשאר כוסו במטרים רבים של אפר וולקני שחור שנמצא בהרבה פינות באי. מלאכת ניקוי מהערפיח נמשכה כשנתיים עד לחזרת כל תושבי האי לביתם. עד היום במקומות רבים רואים את האפר השחור וישנם מקומו בהם אסור לשתות מים . כתוצאה מההתפרצות גדל שטח האי ב-20%. סרט על איסלנד בחורף כאן האיי ווסטמן מהווה מקום קינון ודגירה למליוני ציפורים. במקום מתבצע
ליקוט ביצי הצפרים כמו גם ציד הציפורים עצמן,הצייד מתבצע על ידי התושבים המקומייים בשיטות מוזרות ע"י חכות כמו של צידי פרפרים ועוד דרכים שונות ומשונות.
ההגעה לאיים אפשרית באמצעות שייט מעבורת או בטיסה קצרה, במעבורת 3.5 שעות לכיוון אחד. במקום נמצא מפרץ בו שכן הלווייתן המפורסם הייקו, שכיכב בסרט "לשחרר את ווילי", שוחרר לפני כמה שנים ומת בחופי נורווגיה. באזור נמצא מקום הקינון של הפאפינס. ציפורים קטנות עם האף הכתום והכנפיים הקצרות. סיפרו לנו, שהציפור נעלמת בתקופת החורף ולא ידוע עד היום איפה היא נמצאת בתקופה זו. גם סיפרו לנו, שבשרה מאוד טעים ובאי אוכלים ממנו לרוב.
פאפינס, גלויה סרוקה שרכשתי באיסלנד.
חלק ראשון,חלק שני,חלקשלישי,חלק 4,חלק 5,חלק 6,חלק 7,חלק 8,חלק 9,חלק 10,חלק 11,חלק 12,חלק 13, חלק 14,חלק 15,
חלק 16