בדרכנו אנחנו חוצים שתי שרשרות הרים, ביניהם הרי געש ומה לא. הדרך פחות או יותר. אנחנו עושים את הדרך מקיטו עד להויסקילה באגן האמזונס. הדרך מובילה לקומביה שנמצאת בגובה של כ-3000 מטר ומשם ירידה למזרח האמזונס. בזמן הנסיעה שארכה כ-חמש וחצי שעות עם הפסקות,הנופים השתנו מאוד. מצומח עשבי דליל על פני מרחבים גדולים עד לעצים טרופיים גדולים וצפופים. ככול שהתקרבנו לנקודת היעד,ראינו יותר יערות ירוקים וגדושים,כשמולנו רואים הכביש שיורד ל "תהום" האמזונס. הדרך מפותלת וצריך להיות נהג טוב ולקוות שלא יהיו שיטפונות ומפולות סלעים בדרך. כי הכבישים בחלקם טובים בחלקם לא.
הפרש הגבהים בין ראש ההר לאגן האמזונס גדול. מזג האוויר משתנה מאוד בדרך. הדרך להוסקילה. חלק מהמקומות בהם עברנו ובחלקם גם עצרנו.
בדרכנו לעיר קומבייה CUMBAYA הערפל מסתיר את היופי בחלקו.
תמונת לוין להבהרת הטופוגרפיה . זכויות ליוצרי המפה כאן
הפריחה הצבעונית בדרך
העיר קומביה סן פדרו דה,היא קהילה כפרית של מחוז קיטו. נמצאת בעמק סן פדרו מערבית מזרחית לקיטו בגובה של כ- 2200 מטר. באזור נמצא הר הגעש נמוך מעט מקיטו. הטמפרטורה באזור חמה יותר ב- 3-5 מעלות. חיים במקום בני המעמד הבינוני ומעלה. שינוי באוכלוסייה שהתיישבה כאן הביאה כסף לאזור. ששיפר את הכלכלה המקומית,כמו גם החינוך. מספר בתי ספר פרטיים נבנו במקום ואוניברסיטה.
מקומביה ממשיכים לכיוון פאפלאקטה. הדרך מתפתלת כמו נחש בין בתים הצמודים ממש לכביש הצר ויורדת 400 מטרים דרך הקניון של נהר צ'ונגרה. בדרך הרבה נהרות. שימו לב למבנה הכביש,מזכיר "אקרשטין" . זוהי ירידה לצורך עלייה. הכביש עולה שוב בין ההרים האין סופיים,עד לגובה של 4,000 מטרים. העמקים מעורפלים מעט בדרך , פרות ועוד. ההרים מכוסים חזזיות,טחב,פרחים זעירים,שיחים, עצים ומה לא, הכול בעיקר ירוק מדהים. בין חריצי ההרים זורמים מים שמתנקזים לנהרות מטה. בעמק,יש מעיינות מים חמים מהרי הגעש שבסביבה ומאגר מים גדול.
הכביש המשובש עולה עוד 100 מטרים ועובר את מעבר פפלאקטה,הנקודה הגבוהה ביותר בדרך.
מכאן מתחילה הירידה אל האוריינטה וככל שיורדים במורדות הסיבוביים תלולים יותר.
שלט אחד בצדי הדרך חוזר על עצמו פעמים רבות ומודיע. סכנה!
בינתיים עובר הכביש שרק לעתים הוא ממש כביש,באזור הסוב טרופי. העצים ענקיים עם שרכים טפיליים מתפתלים עליהם ופרחי אורכידאות דבוקים על ענפיהם. לכל גובה יש אוכלוסיית ציפורים וצמחים משלו.
נסיעה של שעה וחצי מקיטו ואנו עוברים את העיר פאפלאקטה. צינור ענק יורד כאן מההרים ועובר את העיר. זהו מוביל המים הראשי של קיטו. עוברים אותו,עוברים גם את העיר והדרך ממשיכה לרדת.
עשרות נהרות ונחלים זורמים כמו פסי כסף מההרים.
נהר פאפלאקטה זורם לצד הדרך עד עיר האוריינטה הראשונה, באזה. רוח הקודש של אנדלוסיה או Baeza בירת הקנטון קויגוס. העיר באזה ממוקמת על עמק הנהר בגובה 1914 מטר. גרים כאן כ- 1728 תושבים. האקלים הממוצע הוא 17 מעלות צלזיוס ונחשבת לעיר העתיקה ביותר באמזונס. האקלים הממוצע הוא 17 מעלות צלזיוס ונחשבת לעיר העתיקה ביותר באמזונס. נמצאת 100 ק"מ מזרחית מקיטו, על נהר באזה . רשמית , Quijos נמצאת בין הפארקים לאומיים ויערות מוגנים.
העיר יושבת על צלע ההר בנקודה אסטרטגית אנחנו עוצרים. נקודה ממנה מתפצל הנהר. חלק פונה שמאלה אל האוריינטה הצפוני,ואחרים פונים אל החלק הדרומי. החשיבות האסטרטגית של העיר היתה ידועה גם לאינדיאנים הקדומים שחיו כאן. מפגש הנהרות שימש להם תחנה בדרכם אל ההרים. גם הספרדים, שנים מעטות לאחר כיבוש הארץ, הקימו כאן תחנות מסחר ומרכז מיסיונרי דרומה, להנהר נאפו ההולך ומתרחב ככל שאנו מדרימים.
בגובה 1,500 מטרים נגמר האזור הסוב טרופי ומתחיל ג'ונגל הגשם האמזוני.
היער נראה כמרחב ירוק רחב ידיים. כל עץ שונה משכנו ומסביב לכל אחד מהם צמחים ובעלי חיים החיים זה עם זה בערבוביה.
האמזונאס זורם בשטחן של הארצות ברזיל ופרו ואגנו מקיף מדינות רבות: קולומביה, בוליביה, סורינאם, גיאנה, ונצואלה, אקוודור וגיאנה הצרפתית.
אגן האמזונס העצום,שוכן בסמוך לקו המשווה,ומתחיל בצפון מזרח אקוודור.
החלק האמזוני של אקוודור נחלק לשלושה חלקים עיקריים:
קוסטה – אזור החוף בחלקה המערבי של הארץ אשר בו יושבת מרבית אוכלוסיית המדינה.
סיירה – שרשרת ההרים במרכז המדינה.
ואוריינטה – חלקה המזרחי של המדינה ובו אגן האמזונס המכוסה ג'ונגל עבות ואוכלוסייתו דלילה ברובה היא אינדיאנית מסורתית.
יש קהילות קטנות של הודים המתגוררים בכפרי הג'ונגל וממשיכים במסורות העתיקות שלהם.
עיר הבירה האזורית היא לאגו אריגו Agrio. בחלקה המזרחי של אקוודור, נמצאת שפלת האמזונאס. זהו ג'ונגל עבות, המכסה יחד עם היערות הצפוניים למעלה ממחצית שטחה של אקוודור. באזור זה מצויים מיני עצים אשר משמשים לתעשיית העץ ומוצרי העץ של אקוודור. אקוודור וצ'ילה הן שתי המדינות היחידות בדרום אמריקה שאין להן גבול יבשתי עם ברזיל.
האמזונס העליון הוא האזור העשיר ביותר מבחינה ביולוגית על פני כדור הארץ.
בשמורה ישנם סוגים רבים של צמחים. צומחים בה כ-15,000 מיני צמחים ביניהם כ-4500 סחלבים ו-750 מיני עצים. צמחים רבים הם בעלי ערך רפואי שנמצא בשימוש גם היום.
ביער ניתן למצוא עצי בלסה, קינמון,עץ הצ'ינצ'אה שממנו מפיקים את תרופת הכינין המעכבת את התפתחות מחלת המלריה,עץ הבאלזה שהוא הקל במיני העצים,ומשמש בין היתר ליצור דאונים וטיסנים. דקל שנהב וקקאו סך הכל כ- 40 מינים ידועים של עצים. משערים שמספרם מגיע למאה. בצמחיה ישנם עצים המיתמרים לגובה של 46 מטרים. הקבוצה העשירה ביותר היא בעלי כנף. כ- 1,000 מינים המהווים כחמישית מהמינים בעולם. ביניהם תוכים,מקאו והרשימה ארוכה. כ- 100 מיני זוחלים,ו-42,000 מיני חרקים.
בין חיות הבר פרפרים,עצלנים,תוכים עטלפים,קופים ועוד. במקווי המים חיים כ -600 מיני דגים וכ -250 מיני דו- חיים. בלגונות חיים שני מיני קיימן תנין שאורכם כ-4.5 מטרים.
כ- 60 מינים של יונקים שוכנים ביערות: יגואר,טפיר,ארמדילו,אוכל נמלים,דוב הדבש,עצלן, מיני סמור קופי עכביש,קופים שאגנים ואחרים. משערים כי 25,000 מיני צמחים וכמיליון מיני חרקים, בהם 4,500 מיני פרפרים מצויים כאן. 5 אחוז מהאוכלוסייה חיה באזור זה. השמורה נחשבת לאחד האזורים המרתקים ביותר בעולם עקב השונות הביולוגית שבה.
מצפון לדרום חוצים את אקוודור הרי האנדים בשתי שרשרות הרים הנקראות הקורדילרה המזרחית והקורדילרה המערבית.
בשטחה של אקוודור נמצאות כמה מן הפסגות הגבוהות ביותר של הרי האנדים,ביניהם הרי געש פעילים ולא פעילים. הר הגעש צ'ימבוראזו כ- 6,300 מטר גבהו איננו פעיל עוד בימנו.
הר הגעש קוטופאקסי ,5,945 מטר הוא הר הגעש השני בגבהו באקוודור גם הפעיל ביותר בעולם ומסוכן לסביבתו. נמצא בין שתי הקורדילרות משתרעות באזור נמוך יותר, מבותר גם הוא על ידי הרים וגאיות. גובהו של אזור זה נע בין 2,000 ל-3,000 מטר, הוא האזור הפורה ביותר באקוודור ואדמתו מתאימה ברובה לעיבוד. ממערב לשרשרת ההרים, לאורך החוף, נפרשת שפלה צרה, אשר צפונה מכוסה יערות עבותים ירוקי עד ואילו דרומה הוא ערבה מישורית.
בצילום הלוין תוכלו לראות את הטופוגרפיה של המקום.
המשך יבוא