איי גלפגוס,קבוצת איים הנמצאת כ-970 ק"מ מחופי אקוודור. מהווה את המוקד המשיכה העיקרי של תיירים לאקוודור. נתיב הטיסה לאיים. הזכויות לתמונה כאן מאקוודור אנחנו מתחילים את המסע המופלא לארכיפלג גלפגוס המפורסם בעולם כולו בזכות חיות הבר הייחודיות והידידותיות שבארכיפלג גלפגוס .
הזכויות לתמונה לויקיפדיה
האיים הם מקום עלייה לרגל לחובבי הטבע. האיים נפרשים על פני יותר מ- 50,000 קמ"ר באוקיאנוס השקט,כ- 1,000 ק"מ ממערב לאקוודור.
הארכיפלג כולל 13 איים גדולים ושישה איים קטנים יותר. כמו גם מעל 40 איים זעירים. האי המרכזי הוא סנטה קרוז,העיירה המרכזית בו היא פורטו איורה Puerto Ayora.
המרינה של אריות הים. האיים העתיקים נוצרו לפני מיליוני שנים. האיים הצעירים יותר,נמצאים עדיין בתהליכי התהוות.
אריה ים משתזף בשמש על סלעי החוף הבזלתיים. באפריל 2009 התפרץ הר הגעש לה קומברה שעל האי פרננדינה לאחר ארבע שנים בהן היה רדום. האיים כולם נמצאים תחת פיקוח רשות הפארקים הלאומיים של אקוודור. חלק מהאיים מיושבים,לחלקם אין כניסה אלא למורשים בלבד. סך הכל גרים באיים כ-40,000 אלף תושבים. עיקר פרנסתם,תיירות. הנוף ברובו צחיח וגעשי עם יופי קסום משלו. הנקודה הגבוהה ביותר בשרשרת האיים היא הר הגעש וולף שבאיסלה איסאבלה. גובהו 1700 מ'. מה שהופך את המפגש למענין ביותר בעולם הוא העובדה שבעלי החיים שחיים על האיים,חיו במשך מאות אלפי שנים ללא טורפים. הסיבה להעדר טורפים,לא ברורה. בעלי החיים במקום הם חסרי כל פחד,כולל פחד מבני אדם. אחת הסיבות שלא מאפשרים להכניס בעלי חיים כמו כלבים וחתולים לאי אלא באישור מיוחד לאחר בדיקות קפדניות. יש באיים מעט מאוד כלבים שהמעקב עליהם צמוד מאוד ואינם מסתובבים חופשי.
איגואנה משתזפת בשמש, ממרחק נגיעה. בין העופות ובעלי החיים הימיים המפורסמים של האיים נמנים אלבטרוסים,פינגווינים,סולות, צבים,צבי ים ענקיים,איגואנות,אריות ים,לווייתנים ודולפינים,סרטנים אדומים,הוקים, בזים,שקנאים,פלמינגו,צפורי שיר,קוליברי ועוד. באיים ניתן לשחות לצד אריות ים,לצוף עם הפינגווינים ולעמוד לצד סולה כחולת רגל מאכילה את גוזליה. אקוודור תבעה בעלות על איי גלפגוס בשנת 1832,שלוש שנים בלבד לפני שהגיע לכאן המבקר המפורסם ביותר צ'רלס דארווין על סיפון ספינתו המפורסמת -הביגל.
צ'רלס דארווין זכויות לויקיפדיה אקוודור תבעה בעלות על איי גלפגוס בשנת 1832,שלוש שנים בלבד לפני שהגיע לכאן המבקר המפורסם ביותר צ'רלס דארווין על סיפון ספינתו המפורסמת -הביגל. צ'רלס דארווין -(מידע מפורט בלחיצה על שמו מימין)נחת על חוף איי גלפגוס ב-15 בספטמבר 1835. חוקר טבע צעיר ונמרץ. (12 בפברואר 1809 – 19 באפריל 1882) היה חוקר טבע וגאולוג אנגלי, המוכר כ"אבי תורת האבולוציה".
תורת האבולוציה גורסת כי התהליך בו המינים השונים התפתחו במשך מיליוני שנים מאב קדמון משותף אחד, נעשה באמצעות הברירה הטבעית. תורת האבולוציה הפכה את פני הביולוגיה והשפיעה רבות על המדע בכללותו. בחמשת השבועות ששהה צ'רלס דרווין באיים,הוא בחן את ההיבטים הגאולוגיים והביולוגיים בארבעה איים בארכיפלג.
התצפיות שצ'רלס דרווין ערך באיים,הם חלק מרכזי מתיאורית הברירה הטבעית שלו,ששימשה בסיס לתורת האבולוציה כפי שהובאה בספרו המהפכני "מוצא המינים". (מומלץ בחום למי שלא קרא).
הסלעים על החוף. איי גלאפגוס נוצרו בהתפרצות געשית לפני כחמישה מיליון עד עשרה מיליון שנים.
האיים היו עקרים מצמחיה ומבעלי חיים. לכן הביוטה (התנאים הנובעים מפעילותם של היצורים החיים עצמם,ומשפיעים אחד על השני באמצעות יחסי גומלין) הנוכחית של איי גלאפגוס היא, תוצאה של הגעת מינים ממקומות אחרים בדרכים שונות לאיים.
חלק מהמינים התפתחו מאוחר יותר בתהליך הברירה הטבעית ובהדרגה למינים אחרים. קשה להתחקות במדויק אחר תהליך אכלוס האיים והאבולוציה שעברו בעלי החיים בהם במהלך השנים.
דוגמה לתהליך אכלוס אי חדש (בלועזית קולוניזציה) על ידי צמחים ובעלי חיים נחקרה,כאשר ב-1963 נוצר האי הגעשי סירטסיי כ-40 קילומטרים מחופי איסלנד.
המרחק שבין גלאפגוס לחופי אמריקה הדרומית גדול,אבל העקרונות דומים.
באופן כללי, דרכי ההגעה של צמחים ובעלי חיים לאי חדש כוללות סחיפה של זרמים,שחייה (אם מדובר בבעלי חיים ימיים גדולים), נשיאה על ידי רוחות ועל ידי עופות ,בבוץ שדבק לרגליהם, בזרעים שנדבקו לנוצותיהם או המופרשים עם הלשלשת שלהם.
אין ודאות לגבי הדרך שבה הגיעו הזוחלים כדוגמת הצבים והאיגואנות לאיים,ההשערה המקובלת היא שהם נסחפו על רפסודות טבעיות מבולי עצים וצמחים,שכמותן נצפו בשיטפונות בנהרות של אמריקה הדרומית, כשעליהם בעלי חיים שנלכדו.
מכיוון שמחופי אמריקה הדרומית יוצא זרם הומבולדט ועובר דרך איי גלאפגוס,סביר להניח שהזרם נושא את בעלי החיים אל האיים.
הזמן המוערך להגעה לאיים מהיבשת בדרך זו מוערך בשבועיים.
בדרך כלל רק זוחלים בעלי הדם הקר שאינם זקוקים למזון רב לצורך יצור אנרגיה,והעור המכוסה קשקשים קרניים מגן עליהם מהתייבשות, שורדים מסע זה בשלום, בניגוד לדו-חיים או ליונקים. בגלאפגוס לא היו בכלל דו-חיים, יש מידע על שלושה סוגים של יונקים: שני מינים של עכברים קטנים (מהשבט Oryzomyini הקרויים באנגלית Rice rat עכברי אורז),שני מינים של עטלפים ושני מינים של אריות ים.
אריות הים הגיעו לאיים בשחייה, העטלפים בתעופה. העכברים כנראה הגיעו על רפסודות הצמחים. עכברים הם מין עמיד במיוחד.
"אני יפה"?
ב -100 השנים הבאות,יושבו האיים על-ידי מתיישבים בודדים בלבד. האיים שימשו כמושבת עונשין. אחרון בתי הכלא נסגר ב -1959. באותה שנה ממש הוכרז הארכיפלג כפארק לאומי. הפארק מוגן ביותר לתיירות. זו מבוקרת באמצעות הגבלות קפדניות על המקומות שאליהם מורשים התיירים להגיע. לכל מבקר חייב להתלוות מורה דרך מורשה מוסמך שקיבל הדרכה מרשות הפארק. כיום, מבקרים באיים כ- 60,000 מבקרים בשנה. האיים הייחודיים הללו כונו ובצדק "מוזיאון חי וחלון הראווה של האבולוציה" .
מיקומם בנקודת המפגש של שלושה זרמי האוקיינוס,יצר "כור היתוך" בו מרוכזים מינים ימיים רבים של בעלי חיים.
פעילות ססמית והרי געש פעילים משקפים את התהליכים שיצרו את האיים.
תהליכים אלה,יחד עם הבידוד הקיצוני של איי,הוביל לפיתוח של בעלי חיים יוצא דופן כמו איגואנת היבשה, צבי ענק שמגיעים לגודל 1.2 מטר מסוגים שונים. לכל אי צב מיוחד משלו. ולא מערבים אחד בשני ועוד.
המשך יבוא:
חלק 1, חלק 2, חלק 3, חלק 4,חלק 5, חלק 6, חלק 7, חלק 8,
חלק 9,חלק 10, חלק 11, חלק 12,חלק 12 1, חלק 13, חלק 14, חלק 15 ,חלק 16, חלק 17, חלק 18, חלק 19, חלק 20 ,חלק 21,חלק 22 ,חלק 23 ,חלק 24 , חלק 25 ,חלק 26 ,חלק 27 ,