חלק 1 איסלנד מתוכננת כך שלתושבים יהיו חיים נוחים בתנאי מזג אויר משתנים כל שעה שעתיים.
בכניסה לרייקיאויק יש מגורים לגיל השלישי ולבעלי מגבלה שהמדינה מסייעת להם.
שטחה של איסלנד 103,000 קמ"ר. באי כולו הבתים מחוממים באמצעות צינורות שעוברים ברוב שיטחה של איסלנד כמעט ומעבירים את המים החמים מהפעילות הגיאוטרמית בטמפ` של 94 מעלות.
את המוביל ניתן לראות במקומות רבים. גם המדרכות בערים הגדולות מחוממות כדי שלא יצטבר מעליהן קרח. כך גם מועבר החשמל.
מקור החום בנביעות הוא בחדירה של מאגמה המתקרבת אל פני הקרקע ומחממת את המים שחילחלו לסביבתה.
במקומות מסוימים יכולה טמפרטורת המים להגיע למאות מעלות צלסיוס. בעקבות הלחץ שנוצר מתחת לאדמה, פורץ קיטור דחוס אל מעל לפני הקרקע. אלו ענני ה"עשן" שרואים בדרך. אדים אלו משמשים לייצור חשמל. יותר מ-90% מתצרוכת החימום של האיסלנדים מתקבלת מאותם מי נביעות חמים המוזרמים ישירות אל בתי התושבים.
היה מאוד לא נעים לפתוח את ברז המים החמים במלון אחד ולהריח ריח כמו "ביוב". לאחר טיפול מידי שפתר את הבעיה,הבנו שהריח מגיע מהגופרית. מבחינת כלכלית, המשבר הכלכלי לא פסח על איסלנד.
מפעלים סגורים,המון רכבים למכירה ואין קונים.בתים באמצע בניה,והשורה ארוכה. על פי האמונה, איסלנד נשמרת ע"י מרכז של "אנשים קטנים"
בכל פינה נמצאים בתים קטנים ל"אנשים קטנים". מזכיר את הטרולים של נורבגיה ועוד. על פי האמונה, רובם "גמדים" טובים, חלקם נמצאים בסלעים שמפוזרים בכל פינה והם אלו שומרים ומגינים על התושבים.
פסל של "איש קטן ". באיסלנד כ- 4000 קמ"ר אגמים, 5000 קמ"ר קרח 25000 קמ"ר מדבר ו-1500 קמ"ר ראוים לעיבוד. האי איסלנד היה מכוסה בעבר ביערות. בני האדם שהגיעו אליו במאה ה-9 והכבשים שגידלו בו, הכחידו לפי ההשערות את היערות . רק במעט מקומות מעטים כמו בשמורת אסבירג`י נראים שרידיהם הדלים של היערות. האיסלנדים נוהגים לומר בצחוק "אם תלך לאיבוד ביער,כל מה שנותר לך לעשות הוא לעמוד!". דידלול היערות ע"י האדם והכבשים שנברו בקרקע,גרמו לסחיפת הקרקע. כיום, רק כ- 1,500 קמ"ר ראויים לעיבוד בכל האי,פחות
מ-2 אחוזים משטחה של המדינה.
בשנים האחרונות נעשה מאמץ ניכר ליצור אי ירוק ולחדש את היערות. לשתול עצים חדשים. כל הנוער עובד בקיץ בעבודות שונות, יערנות, זה חלק מהעבודות, בהחלט ראוי ליישום בארץ. האיסלנדים מנצלים את אדי הקיטור הפורצים מבטן האדמה לשימוש בחממות "גאותרמיות", שבעזרתם מגדלים פירות ירקות בננות ומה
לא בעצם. בנסיעהמולנו, מצד אחד מפרצים,מצד שני הרי געש והרים מושלגים,קרחונים,אגמים נהרות וביניהם, בתי ספר, מגרשי גולף, בריכות מחוממות מהפעילות הגיאוטרמית והשורה ארוכה. בשעה מאוחרת אחרי סיבוב קצר להכרות עם העיר ריקייויק,הגענו למלון גרנד הוטל. שוכנו בחדרים נגישים. וירדנו לארוחת ערב בחדר אוכל מיוחד.
המלון עשיר בויטראזים יפים
תקרת המלון עשוייה זכוכית כך שניתן לראות את השמים דרכה.
בשלג התקרה מחוממת כך שהשלג נמס.
על הקירות ציורים נהדרים שצוירו ע"י TORFI HAROARSON יליד 1953 שציורי דהרת הסוסים שלו שבו את ליבי בעוצמתם.
המזרקה במלון
המלון
האח המיוחדת כמו כדור ממנו יוצאת (לבה) האש והעשן עולה למעלה.
מעלון בלחיצת כפתור כדי להגיע לחדר האוכל. 02.07.2009 יום חמישי התחלנו את מסענו באיסלנד ב"מעגל הזהב". איסלנד נחלקת ל- 8 אזורים גיאוגרפיים. אזורים שונים כמפורט במפה למעלה,ללא עיר הבירה רייקיאויק. כל האזורים הללו מחוברים ביניהם בכביש טבעתי הנקרא כביש מס` 1, ממנו מסתעפים כבישים נוספים המובילים לאתרים המבוקשים. על הגבעות בדרך מעוצב בפרחים הדגל האזרחי של איסלנד שמורכב משלושה צבעים. כחול לבן אדום. כחול כצבע השמים,לבן כצבע הקרח ,אדום כ-לבה. איסלנד הופכת לארץ תירותית מחודש מאי עד אוקטובר, כאשר הימים הטובים יותר הם בחודש יולי אוגוסט בהם סיכוי לגשם רוחות ועוד קטן יותר. בחודשים אוקטובר עד מאי, אוספים את הכבשים,העיזים הפרות,הסוסים ועוד מההרים בעזרת כלבים מאומנים במיוחד מטוסים סוסים ומכניסים אותם למקומות מחוממים כדי שלא יקפאו בקור העז ששורר במקום. תיירות חורף תופסת את מקומה של תיירות הקיץ,ב-סקי, סנומוביל, טיפוס על הרים ועוד. עדין לא במידה הרצויה. איסלנד גדולה מישראל פי יותר משלוש בשטחה. השמש מאירה לנו פנים. אנחנו חוצים את רחובות רייקיוויק הישנה. והמדריך מספר לנו, שבבוקר 10 במאי 1940 התקרבו ארבע ספינות מלחמה לרייקיאוויק ועגנו בנמל, האזרחים נרגעו כשגילו שמדובר בבריטים. תוך כמה שעות הושלמה ההשתלטות של בעלות הברית
על רייקיאוויק ללא אלימות. הממשלה האיסלנדית קיבלה בקשות רבות מהממשלה הבריטית בנוגע להרשאת ההשתלטות אך היא תמיד דחתה אותן על בסיס מדיניות ניטראליות. בשנים שנשארו עד לסוף מלחמת העולם השנייה, חיילים בריטיים ולאחר מכן אמריקניים בנו בסיסים ברייקיאוויק, מספר החיילים הזרים בעיר הפך לכמעט זהה לאוכלוסייה המקומית של העיר. מבחינה כלכלית הכיבוש השפיע בצורה די חיובית על רייקיאוויק, שנות האבטלה והשפל הסתיימו ונעשתה עבודת בנייה רבה. הבריטים, בנו את נמל התעופה רייקיאוויק, שמתפקד עד היום, ומשרת בעיקר טיסות פנים-ארציות. האמריקאים בנו את נמל התעופה קפלביק 50 ק"מ מרייקיאוויק והוא הפך מאוחר יותר לנמל התעופה הבינלאומי העיקרי של איסלנד. ב-1944 רפובליקת איסלנד הוקמה ונשיא נבחר בבחירות עממיות והחליף את המלך. במקום,הוקם משרד הנשיאות ברייקיאוויק. הצמיחה ברייקיאוויק החלה בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה. מעבר המוני מאזורי הכפר החל בעיקר בגלל טכנולוגיה טובה יותר בחקלאות שהורידה את הצורך בכוח עבודה בחקלאות ובגלל פיצוץ האוכלוסין בעקבות שיפור בתנאי החיים באיסלנד. צעירים רבים עברו לעיר הבירה כדי לחיות את החיים הטובים של רייקיאוויקי.
הכפר "הפרימיטיבי "הקודם הפך במהירות לעיר מודרנית. מכוניות פרטיות הפכו לנפוצות דירות מודרניות הוקמו בפרברים המתפשטים וחלק גדול מרייקיאוויק איבד את תחושת הכפר. ב-1972 רייקיאוויק אירחה את אליפות העולם בשחמט בין בובי פישר ובוריס ספסקי. בשני העשורים האחרונים הפכה רייקיאוויק לחשובה בקהילה הבינלאומית, ב-1986 פסגה בין רונלד רייגן ומיכאל גורבצ`וב ביססה קו חדש למעמד הבינלאומי של רייקיאוויק. הסרת פיקוח ממשלתי במגזר הפיננסי ומהפכת המחשוב בשנות התשעים שינו את רייקיאוויק שוב. המגזר הפיננסי וטכנולוגית המידע הן מעסיקות חשובות בעיר. העיר טיפחה כמה כישרונות שהתפרסמו בעולם בשנים האחרונות. בשנת 2000 נבחרה העיר להיות בירת התרבות האירופית בצוותא
עם מספר ערים אירופיות נוספות. האמריקאים שנשארו במקום עד לפני שנתיים, חזרו לארצם. רובה של איסלנד,אדמת בזלת שחורה ושדות ענקיים של לבה קרושה. איסלנד היא ארץ קרחונית, יותר משהיא ארץ געשית.
יש באיסלנד כ-200 הרי געש, כ-30 מהם פעילים. התפרצות של הר געש מתרחשת באי אחת לכמה שנים. אנרגיית החום שמתחת לאדמתו הקשה של האי פורצת החוצה בשפע של גייזרים, מעיינות חמים ובורות בוץ רותח. אגמים קטנים בכל פינה עד שהם מתיבשים מהשמש שלא הולכת לישון. האור נמשך 24 שעות כמעט. עברנו לא רחוק מתחנה הכוח הגדולה. והמשכנו לאזור ששופע בבעלי חיים, שחפים, ברבורים,ברווזים,כבשים,סוסים מקומיים ומה לא. במקום כ-400 סוגים של בעלי כנף שמגיעים לקנן וחוזרים לארצותיהם בתום הקינון. מקום זה ואחרים באיסלנד משמשים אתרים בינלאומים לצפרות. האדמה,אדמת ביצות רטובה מהשלגים הרבים של החורף.
לצידי הדרך גדלים פירות יער כמו אוכמניות, פטל, גדלות גם פטריות ועוד.
הדגל הנראה בצילום,מציין את המקום ההיסטורי ביותר באיסלנד. בנסיעה של כשעה אנחנו מגיעים לפינה מהממת. בחוץ טיפות גשם
היחיד שהיה לנו לאורך כל הטיול. הגענו לנקודת המפגש בחיבורים בין אמריקה לאירופה. מקום גיאולוגי מיוחד. מצד אחד רוסיה כשמצד
שני אירופה.
בניין הפרלמנט הישן Thingvellir Almanagja אזור הפרלמנט האיסלנדי דגל איסלנד שמתנוסס על התורן, מסמן את מיקומו ההיסטורי של האלת`ינג, הפרלמנט האיסלנדי בפארק הלאומי טינגווליר. הפרלמנט שנוסד במקום בשנת 930, הוא אחד המוסדות הפרלמנטריים העתיקים בעולם, וככל הנראה העתיק ביותר הקיים כיום. האלת`ינג המשיך ופעל בט`ינגווליר משך כמעט 350 שנים,אולם מאבקים פנימיים החלישו את כוחו ונורבגיה התערבה במדיניות הפנימית של האי. ב-1262 נכנע האלת`ינג למלכי נורבגיה וב-1271 נשללו ממנו כל סמכויותיו. הפרלמנט מונה 63 חברים, כל אחד מהם נבחר על ידי האוכלוסייה שמונה היום כ-320,000 איש בכל האי ,כל ארבע שנים.
ראש הממשלה יחד עם הקבינט דואגים לחלק הביצועי של הממשלה. ראש הממשלה נבחר על ידי הממשלה לאחר הבחירות,באופן מסורתי הוא או היא הם ראש המפלגה הגדולה בפרלמנט. נשיא איסלנד בדומה לנשיא ישראל משרת בתפקיד ייצוגי, שליט ללא סמכויות וראש המדינה, אך חסר כוח פוליטי אמיתי, להוציא יכולתו להטיל וטו על חוקים העוברים באלתינג. הנשיא נבחר פעם בארבע שנים. הנשיא הנוכחי הוא אולפור רגנר גרימסון . ואשתו ישראלית
לדורית מוסאיוף. המדינה,סוציאל דמוקרטית. הפארק הלאומי פינגווליר Thingvellir (באיסלנדית מבטאים עם TH ). נחשב לאחד המקומות הבולטים בעולם למחקר של תופעות וולקניות ואחרות. במקום שברים לאורך ופעילות טקטונית שמסייעת למחקר.
הפארק הוכרז ע"י אונסקו ב-1930 לפארק לאומי כשמורה ייחודית בעלת אוצרות מיוחדים. התופעה המרתקת בפארק היא הפרדת היבשות בין אירופה לאמריקה, כאן ניתן לראות הלכה למעשה את הבקע הענקי שנוצר במקום ומתרחב מידי שנה בשני ס"מ. באמצע זורם נהר עם מים צלולים מאוד שניתן לשתות מהם.
מפה של האיזור
ניתן לראות את הנוף מפנורמה שמשקיפה על האיזור.
המטבעות שהמבקרים משליכים למים ואיש לא אוסף.
אבני בזלת בכל פינה.
פריחה מקומית
צמחיה מקומית
נוף טיפוסי באיזור חיים כ-6000 צבאים מסוג אייל הצפון Reindeer . היה לנו מזל לצפות ולצלם את האיילים מרחוק תוך נסיעה. היות והקרקע הייתה בוצית וחלקלקה רק מי שהלך עבר לצד השני וחזר דרך הגשר חזרה. אנחנו חוצים את הגשר באוטובוס לצד שני וחוזרים לנסיעה בת שעה עד לחניה לארוחת צהרים ושירותים . בדרך חוצים נהרות,הרי געש אדמת טרשים,צוקי בזלת ,אגמים ועוד. על האיים שמסביב יש בתי גידול לציפורים עם אתרי צפייה.
אנחנו נוסעים צפון מזרח. בדרך "בושים" של צמח שיוצר מעין כותנה בה משתמשים לבידוד. סוסים פראיים ונוף מהמם. גשם מטפטף. בכל פינה באזורים בהם יש צמחיה שלא נאכלה ע"י הכבשים והעיזים צומחים,פטל, אוכמניות, פטריות ועוד שמותר בחלקו לקטוף. בדרך, חבילות חציר שמשקלן חצי טון עטופות בשיטה מיוחדת עם נילון שחוזר למיחזור . כך נשמרות לחורף למספוא. הכבשים מתחממות מהקרקע הסלעית החמה . בקבוצות של 2 עד 3 פריטים או יותר.
כירסום הכבשים בעשב גורם לאבנים להתדרדר למטה ואי חידוש הצמיחה. היום מנסים לנטוע צמחים במקומות שונים שימנע סחף . המשך יבוא.... חלק ראשון,חלק שני,חלק שלישי,חלק רביעי,חלק חמישי,חלק שישי,חלק שביעי,
חלק שמיני,חלק תשיעי,חלק עשירי,
סיוע בביטוח לאומי וזכויות בעלי מגבלה (נכים)-חינם