בוקר יום אחרון במוסקבה, ללחוץ על F11 להגדלת התמונות המזוודות נלקחו לאוטובוס, אחרי ארוחת בוקר אנחנו יוצאים אל מרכז התערוכות של כל רוסיה. אחרי שהמזוודות נלקחו לאוטובוס, ולאחר ארוחת בוקר נסענו למרכז התערוכות הגדול של מוסקבה.
מפת התערוכה
זה הוא מרכז ירידים ותערוכות בינלאומי. המרכז הינו חברה רשמית משנת 1991 ונסחר בבורסה של מוסקבה. כמו גם חברה בהתאחדות הבינלאומית לתערוכות וירידים משנת 1997. ובהתאחדות הגלובלית של תעשיית התערוכות "אופי". זהו גם מרכז התערוכות והירידים הגדול בעולם .
שער הכניסה
תמונה מהנט,כל הזכויות שמורות ליוצרה שדרת מזרקות בכניסה אל הביתן הראשי
הביתן הראשי בקצה השדרה המרכזית שהוקם בסגנון עוגת חתונה לאחר נפילת ברית המועצות המקום משמש בעיקר לירידים,לתערוכות,לתיירות,לתחרויות מסעדות,ודוכנים בהם נמכרים מוצרים לבית.
מרכז התערוכות הוקם באופן רשמי ב-17 בפברואר 1935 באחד מפרבריה הצפוניים של מוסקבה ששולב לאחר מכן בגבולות.
בשנת 1935 הוכנה תוכנית אב לתכנון מרכז התערוכות על ידי האדריכל ויאצ'סלב אולטרז'בסקי שאושרה בשנת 1936. הפתיחה הרשמית אמורה הייתה להתקיים בחודש יולי 1937. בפועל נדחתה ע"י סטאלין עצמו לשנת 1938 . עבודות הבנייה לא הושלמו במועד וחלק מן הביתנים שהוקמו. היו תלונות על העדר חלונות בבניינים שהוקמו מעץ.
הפטיש והמגל שער הכניסה הוחלף והבניינים שונו כי לדעת וועדה שמונתה הם "צנועים". באוגוסט 1938 ניקיטה כרושצ'וב הכריז בנאום לאומה שהאתר איננו מוכן. הפתיחה הרשמית הייתה באוגוסט 1939 . המקום משך אליו אלפי אנשים מידי שנה. לאחר פלישת גרמניה הנאצית לברית המועצות האתר נסגר ונפתח רק בתום מלחמת העולם השניה. בכניסה הראשית של מרכז התערוכות, מול השער הראשי, הוצב הפסל המפורסם "העובד ואשת הקולחוז"
המציג את דמויות ענק של גבר ואשה המחזיקים יחד פטיש ומגל. הפסל שגובהו 25 נוצר על ידי הפסלת ורה מוחינה. הפסל המפורסם הופיע על הלוגו של אולפני מוספילם במוסקבה, וכפתיח של סרטי תעמולה סובייטיים.
עוד מבנה יפה בחודש אוקטובר 1948 הורתה הממשלה לחדש את המקום ולפתוח אותו מחדש בשנת 1950.
הפתיחה המחודשת נדחתה והתקיימה שוב בשנת 1954 (עדיין בתור תערוכה חקלאית בלבד).
בשנת 1959 שונה שמו של מרכז התערוכות ל"תערוכת ההישגים הלאומיים לכלכלה. כן שונה ייעודו למרכז תערוכות של הישגים טכנולוגיים, מדעיים וכלכליים. בשנת 1989 היו במרכז התערוכות 82 ביתנים בשטח כולל של 700,000 מ"ר. כל ביתן הוקדש לענף מסוים "ביתן הנדסה" ,"ביתן החלל","ביתן האנרגיה אטומית", "ביתן החינוך העממי", "ביתן האלקטרוניקה של הרדיו", "ביתן מועצת התרבות" .
בתקופת ברית המועצות, אירח המרכז מדי שנה למעלה מ-300 כנסים לאומיים ובינלאומיים,תערוכות רבות, וכן סמינרים ומפגשים של מדענים ואנשי מקצוע בתעשייה.
אירועים אלה משכו למקום כ-11 מיליון מבקרים מדי שנה, ובהם 600,000 אורחים מארצות חוץ. בביתן האלקטרוניקה של הרדיו, שכנה תערוכה ייחודית
של הארגון הסובייטי המקביל של אי בי אם.
בית מונגולי טיפוסי,המדרגות מנעו את הכניסה. בשנת 1992 לאחר נפילת ברית המועצות החליף מרכז התערוכות את שמו והרחיב את שטחו ל- 2,375,000 מ"ר מתוכם 266,000 מ"ר המשמשים תערוכות מקורה. כיום ישנם במקום כ-400 מבנים.
ביתני הארצות והאיגודים החקלאיים הפכו להיות ביתנים של חברות מסחריות ושל איגודים מקצועיים של רוסיה. תחזוקה לקויה של הפסל "הפועל ואשת הקולחוז" גרמה לפירוק הפסל שעמד על בימה גבוהה ממול הכניסה .
הפסל שופץ. והיום המקום נקרא "מרכז אקספו מוסקבה" . מרכז התערוכות הוקם לפי חזון של סטלין הקמת מרכז תערוכות בדמות עיר סובייטית שתפאר את האידיאולוגיה הסוציאליסטית והקומוניסטית.
המקום שנבחר להקים את מרכז התערוכות היה בעבר פארק גדול בפרבר צפוני של מוסקבה שנקרא "אוסטנקינו". המתכנן הראשי היה "ויאצ'סלב אולטרז'נסקי" שתכנן שדרה ארוכה שבסופה כיכר מרכזית שממולה עמד בעבר פסל של לנין וממול ניצב "הביתן הראשי" ממנו יוצאים רחובות קטנים לצדדים.
באזור השדרה הראשית תוכננו כל ביתני הארצות, האזורים, והערים.
לילך בכניסה לביתן אוזבקיסטן הוקם גזיבו גדול ומתחתיו בריכה עם ספסלים.
בניית ביתן מספר 3 ליד שער הכניסה הדרום-מערבי לא הושלמה מעולם והוא נישאר נטוש עד היום.
בכיכר המרכזית הוצבה מזרקה מפורסמת הנקראת מזרקת ידידות העמים שנועדה לפאר את ברית המועצות. השדרה ארוכה ומתרחבת עם מזרקות קטנות בצדדים ועם מזרקה גדולה נוספת הנקראת: "מזרקת פרח האבן" הניצבת בחזית ביתן אוקראינה.
מזרקת פרח הלב
מזרקת פרח הלב
חלק מהמזרקה שנמצא בשיפוץ
ביתן החלל והתעופה, ברקע החללית ווסטוק ולפניה טופולוב, צילום מהנט,כל הזכויות שמורות ליוצרה. כיכר נוספת קרויה כיכר התעשייה והיא ניצבת בכניסה אל ביתן החלל והתעופה. בו עומדים כיום חללית ווסטוק. שהוצבו בה בשנות ה-60 והביתן הפך להיות לביתן החלל .
מזרקת חבר העמים
חלקו הצפוני של מרכז התערוכות הוא אזור משותף של הגנים הבוטניים של האקדמיה הרוסית למדעים הנמצאים בסמוך ובו נמצאים ביתנים חקלאיים ובריכות צמחייה בהם נמצאים "גני מישורין" וגם "מזרקת שיבולת הזהב",
כל המזרקות במרכז התערוכות מצופות זהב. פסלים רבים פזורים ברחבי התערוכה בעיקר פסלים של מנהיגי ברית המועצות לשעבר. יש במקום בתי קולנוע, בתי קפה, ביתני תיאטרון, וכנסייה שהוקמה לאחר נפילת ברית המועצות.
המשך יבוא
חלק 1,חלק 2, חלק 3,חלק 4, חלק5 , חלק 6 , חלק 7 ,חלק 8,חלק 9,חלק 10,חלק 11,חלק 12,
חלק 13,חלק 14, חלק 15,חלק 16,חלק 17,חלק 18,חלק 19,חלק 20,חלק 21,חלק 22,חלק 23, חלק 24,חלק 25 ,חלק 26 ,חלק 27,