חווה אלברשטיין שרה פעם "את הסיפור הזה מתחילים מהסוף....". גם את הסיפור שלנו נתחיל מהסוף. חזרנו מטיול מדהים באיסלנד במסגרת "זקנים חסרי מנוח" ואני רוצה לספר לכם מה למדנו. יהיו הרבה תמונות, חוויות, סיפורים ובעיקר טיפים למי שמתכוון לנסוע לאיסלנד. שווה לעקוב.
מקום 8 ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; כבישים
ידענו שיש באיסלנד כביש אחד ראשי -; כביש מספר 1 -; שמקיף את כל האי. מה שלא סיפרו לנו זה שהכביש הראשי הזה הוא כביש צר, דו-סטרי, באיכות של כביש מע"צ תלת ספרתי בינוני. בחלקו הוא אפילו לא סלול (!) ובמקומות מסוימים הוא חד מסלולי (!), כזה שצריך לחכות עד שהרכב ממול עובר לפני שממשיכים בנסיעה. שאר הכבישים הם ברובם דרכי עפר. טיפ -; אם אתם בעניין של לשכור רכב, תשכרו 4X4. שווה את ההפרש ולוקח אתכם כמעט לכל מקום. כמעט, כי יש באיסלנד מושג שנקרא סופר-ג'יפ (ע"ע). עיקר הבעיה הוא חציית הנחלים, כי אין גשרים וחייבים לחצות בתוך המים. טיפ -; כשאתם בתוך המים, סעו לאט, אל תשנו מהירות, סעו עם כיוון המים ואף פעם, אבל אף פעם, אל תעצרו. ראינו מסכנים שנתקעו, ובכל שנה הולכים עשרות אם לא מאות ג'יפים בגלל נהגים שלא יודעים לחצות. סעו בזהירות (יותר לאט....).
מקום 7 ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; ג'יפים וסופר-ג'יפים
איסלנד היא אולי המדינה היחידה בעולם שיש בה יותר ג'יפים מרכבים רגילים. זה אמנם לא מפתיע בהתחשב בכך שיש בה רק כביש אחד (ע"ע), אבל בכל זאת זה מפתיע. מה שעוד יותר הפתיע אותנו זה שיש שם כמות עצומה של סופר-ג'יפים, המפלצות עם גלגלי הענק. ועוד יותר מפתיע זה שיש באיסלנד שלושה סוגי דרכי עפר -; דרכי עפר רגילות, עבירות לכל רכב, דרכי עפר לרכב 4X4, וכן, דרכי עפר רק לסופר-ג'יפים. טיפ - אם אתם רוצים להגיע לאסקיה מדרום, למשל, אתם חייבים סופר-ג'יפ.
מקום 6 ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; פאפינים
נכון, סיפרו לנו שיש פאפינים באיסלנד, ושאפשר לראות אותם. שני פרטים קטנים שכחו לספר לנו: אחד - יש באיסלנד המון, המון, המון פאפינים. בין מאי לספטמבר מגיעים לכאן כ- 10 מיליון פאפינים (!!!). יש מקומות כמו האי Vestmannaeyjar או העיירה Vik שאפשר כמעט לגעת בהם. טיפ -; אל תצאו לשייט כדי לראות פאפינים. חפשו את המקומות שבהם ניתן להגיע עד אליהם. זה יותר זול ורואים אותם הרבה יותר מקרוב. השני -; האיסלנדים אוכלים פאפינים. בהרבה מסעדות מגישים חזה פאפין כמעדן איסלנדי. ספרו לנו שהם גם אוכלים את הלב של הפאפין, אבל את זה לא ממש ראינו. מסתבר שציד פאפינים זה ספורט איסלנדי ידוע. תופסים אותם עם רשתות פרפרים כשהם עפים נמוך. מה לעשות? אף אחד לא מושלם....
מקום 5 ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; עצים
את זה ממש לא ידענו, ואף אחד לא סיפר לנו, באיסלנד אין עצים. זה אולי לא נשמע מוזר, אבל זה בהחלט נראה מוזר למי שמגיע ממקום מרובה עצים כמו ישראל. יערני קק"ל היו מורטים את שערותיהם למראה הארץ הקרחת הזאת. זה גם משפיע על מזג האוויר, כי אין מה שיעצור את הרוח. כששאלנו את המקומיים למה אין עצים באיסלנד קבלנו את התשובה שכנראה מלמדים שם בבתי הספר: "הוויקינגים כרתו את כל העצים כדי ליצר ספינות". אוקי, נשמע כמו סיפור טוב, אבל אני לא רואה את הוויקינג שעלה לאזור רמת איסלנד, כרת שם את כל העצים, גלגל אותם במורד (אנחנו מדברים על טרום המצאת המשאית) ובנה ספינות. זה גם לא כל כך מסביר למה היערות שנכרתו לא התחדשו במאות השנים שעברו. הטיפ הנובע מכך הוא -; אם בניתם על מדורות, תשכחו מזה. אין עם מה להדליק אש, חיפשנו. אפשר לרכוש עצי הסקה בחלק מתחנות הדלק, אבל המחיר לא ממש משתלם. אנחנו הסתפקנו בגזייה.
מקום 4 ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; פארקים
בכל מקום בעולם, כשאתה מגיע לפארק הדבר הראשון שצריך לעשות זה לקנות כרטיס, אפילו בישראל. אז זהו, שבאיסלנד, לא!! כל הפארקים באיסלנד פתוחים לקהל ללא תשלום. ט'ינגווילר, וגייזר, והפארקים באזור אגם מיוואטן, והקרחונים, הכל בחינם. אם אתם לא בקטע של מזחלות או ספינות, ההוצאה שלכם על כניסה לאתרים תהייה נמוכה ביותר. בחלק מהמקומות יש אפילו קפה בחינם. ארץ מוזרה....
מקום 3 ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; שמות
לפני שנסענו לאיסלנד חשבנו שרייקיאוויק זה שם מסובך. היום אנחנו מבינים שזה שם פשוט מאוד. רוצים שמות מסובכים -; Landmannalaugar - הנקודה שבה התחלנו את הטרק. Eyjafjallajökull -; הר הגעש שהתפרץ בשנת 2010 ועצר את התעבורה האווירית באירופה. Kirkjubæjarklaustur -; העיירה עם השם הכי ארוך באיסלנד. יש בה יותר אותיות בשם מאשר אנשים..... בקיצור, תכינו את השיניים. קל זה לא הולך להיות. מצד שני, לאיסלנדים עצמם, אין שמות משפחה. הם חיים כמו בימי התנ"ך -; יוהן בן אולף, או היידה בת אווה. בשנים האחרונות ניתן לבחור האם להשתמש בשם האב או בשם האם.
מקום 2 ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; ניקיון
הזקנים היו כבר בכמה מקומות. מהם נקיים יותר, מהם נקיים פחות. מקום כמו איסלנד לא ראינו. הארץ הזאת פשוט נקייה. אתה הולך יום שלם בטרק ולא רואה בדל סיגריה. המלונות מצוחצחים. המסעדות נקיות. שירותים בכל פינה. נקיים ומבריקים. באחד הפארקים הקטנים נכנסנו לתא שירותים ונדהמנו למצוא דיספנסר חשמלי למגבות ידיים. לתשומת לב אנשי רשות הטבע והגנים. בקיצור, מי מאוהב ניקיון, איסלנד היא המקום עבורו.
ובמקום הראשון ב"עשרת הדברים שאף אחד לא סיפר לנו על איסלנד, למרות ששאלנו" -; האיסלנדים
איסלנד היא ארץ אוכלת יושביה. במובן המילולי ביותר של המילה. חורפים קשים, קיץ קצרצר. מזג אוויר קשה ומעל לכל -; פעילות געשית שגורמת להתפרצויות הרי געש כל כמה שנים (האחרונה הייתה ב- 2011) והתפרצויות קטסטרופאליות כל כמה מאות שנים (האחרונה הייתה בשנת 1783 ומחקה כרבע מאוכלוסיית האי). הייתם מצפים לעם קשה, קשוח, אפילו קודר. ולמרות זאת, האיסלנדים הם עם ממש, אבל ממש נחמד. לבביים, פתוחים, שירותיים. בכל מקום מקבלים אתכם בשמחה אמתית. הכל עם חיוך והמון נכונות לעזור. והם אפילו אוהבים את הארץ הנוראית הזאת. פשוט כיף!! בפעם הבאה -; יוצאים לדרך.
איסלנד 2013 -; זקנים חסרי מנוח !!!