כללי.
Parc National de la Vanoise, בחלק המזרחי של צרפת, ממש על הגבול עם איטליה, מתהדר ביותר מ- 100 פסגות שגובהן מעל 3000מ'! (הגבוהה ביניהן – Le Grande Casse – בגובה כ- 3850מ'; הנקודה הנמוכה בפארק היא בגובה של כ- 1280מ').
ביחד עם הפארק הלאומי האיטלקי Grand Paradiso, הגובל בפארק הצרפתי בצידו המזרחי (צפון-מזרחי) – מדובר בשמורת הטבע הגדולה במערב אירופה.
בחלקיו הגבוהים, הפארק הינו עולם של קרחונים וסלעים בעוד באזורים הנמוכים יותר ניתן למצוא אחו אלפיני כמו גם יערות מחטניים. את אלו וגם את אלו חורצים נהרות ונחלים שנאגרים לאגמים, קטנים וגדולים… הרי האלפים במיטבם!
בפארק חיים מיני מכרסמים, עיזי הרים, איילים, שפע ציפורים, לטאות, פרפרים ועוד בעלי חיים.
תכנון מסלול.
בפארק Vanoise מסומנים למעלה מ- 400 ק”מ של שבילי הליכה! כולל מקטעים משני השבילים הארוכים GR5 ו- GR55; מצויות בו עשרות בקתות הרים – לנוחיות המבקרים שאינם מעוניינים לסחוב אוהל.
שפע האפשרויות לבניית מסלול – בהתאם לדרגת הקושי ומספר הימים, הוא עצום.
בספר Tour of the Vanoise, של הוצאת cicerone, מתוארים מספר מסלולים רב יומיים. בינהם 'Tour of the Vanoise' – בן 10-12 ימים; ו- 'Tour des Glaciers de la Vanoise' – בן 5-6 ימים.
באתר hike.co.il, ישנו שירשור מצוין – 'טרק באלפים הצרפתיים - פארק וונואז' – ובו מתוארות אופציות הליכה נוספות.
מעבר לאלו – שיטוט במרחבי הרשת יעלה את המגוון ה”רגיל” של סרטונים, יומני מסע, תכניות הליכה מודרכות וכו' – מדובר בפארק פופולרי (בעיקר בקרב מטיילים צרפתיים).
אני פשוט הזמנתי את המפה הזו: Vanoise Hiking Map A3, ואחרי שעברתי על ההמלצות באתר hike, צפיתי במספר סרטונים ביוטיוב וקראתי כמה יומני מסע – נעזרתי במפה וכן באפליקציה המוצלחת Outdoor Active, כדי לגבש לי איזשהו מסלול, מבוסס בקתות, שנראה לי מתאים לשמונת הימים שעמדו לרשותי, ברמת הכושר שלי.
למסלול אספתי כמה וכמה חלופות (ואריאנטים) ובסופו של דבר – גם לא באמת התחייבתי אליו. הזמנתי לינה רק ללילה הראשון – בבקתת l'Orgere ותכננתי פשוט 'לזרום' משם, לפי ההרגשה, תנאי מזג האוויר והחשק.
הגמישות הזו התאפשרה, במידה רבה, תודות לתאריכי המסע שלי – שהתקיים עמוק בתוך סוף העונה, החל מה- 8 לספטמבר. אולם היציאה המאוחרת שלי חייבה אותי לבדוק היטב את תאריכי הסגירה של הבקתות השונות לאורך המסלול שלי (לא לקחתי אוהל).
לינה.
האתר הזה: refuges-vanoise מרכז את הבקתות הציבוריות השייכות לפארק. שם תוכלו לקבל את כל המידע אודות מיקום הבקתות, השרותים שהן מציעות, מחירים, תאריכי פתיחה וסגירה, אופן יצירת קשר וכו'
באתר תוכלו גם להזמין מקום בבקתות.
כדאי לשים לב שבקתות פרטיות (או בקתות ששייכות לרשויות אחרות או שהן מחוץ לגבולות הפארק) אינן מופיעות שם. המסלול שלי עבר ליד כמה כאלו:
Refuge l'Aiguille Doran
Refuge des lacs Merlet
Refuge les Barmettes
Refuge Entre Deux Eaux
אבל ישנן עוד! בוודאי כאשר עוזבים את גבולות הפארק אל העיירות הסמוכות – שם יש אופציות לינה רבות אחרות (כולל גם מלונות). כדאי לחפש במפה ובאינטרנט לפי תכנית ההליכה שלכם ולבדוק את כל אופציות הלינה הסמוכות.
מבחינת תנאים ואופי הלינה: אלו כמובן משתנים מאוד מבקתה לבקתה וצריך לבדוק נקודתית.
יש בקתות בהן יש חשמל וקליטה סלולרית – וכאלו בהן אין מים זורמים והחשמל הוא סולרי ומוגבל מאוד. יש בקתות עם חדרים פרטיים וכאלו בהן יש חדר אחד שבו ישנים וגם אוכלים!
לגבי אוהלים: יש איסור על הקמת אוהלים בשטח הפארק, פרט לשטח הבקתות אשר מאפשרות הקמת אוהלים בשטחן (לא כולן מאפשרות זאת).
אני פגשתי בשוכני אוהלים בשתיים מהבקתות בהן לנתי: Refuge des lacs Merlet ו- Refuge Arpont; אני לא יודעת לגבי בקתות אחרות – אם אתם עם אוהל, כדאי לוודא מראש לגבי הבקתות במסלול שלכם.
-
הגעה.
בשטח הפארק אין עיירות. הגישה אליו היא דרך מי מהעיירות הסמוכות, ויש הרבה כאלו, במרחק כמה שעות הליכה ספורות, לכל היותר, מגבולות הפארק.
הגישה אל החלק המערבי של הפארק, שבו התמקד הטיול שלי, היא בד”כ מהעיירה Modane (מדרום-מערב) או Pralognan-la-Vanoise (צפון-מערב).
אני שילבתי את הטרק עם ביקור קצר בצפון איטליה (עם משפחה). לכן נקודת הגישה שלי היתה העיירה מודן.
הגישה למודן מאיטליה – טורינו וגם מילנו – נוחה מאוד ברכבת (מהעיר, לא משדות התעופה), כולל אפשרות לנסיעת רכבת ללא החלפה (תלוי בלו”ז שלכם אני לא בטוחה שיש כל יום). ברכבת ללא החלפה (עם החברה הצרפתית sncf), הנסיעה לקחה לי כ- 1.5 מ-/ל- טורינו אליה הגעתי באוטובוס משדה התעופה מלפנזה במילנו (עוד שעתיים). ביחד עם המתנות זה עניין של 5 שעות לפחות (לא היתה רכבת ממילנו שהתאימה ללו״ז הטיסה שלי, לכן השילוב הנ״ל יצא לי הכי מהיר ונוח).
מ-/ל- מילנו סנטרל הנסיעה למודן לוקחת בערך 3 שעות ברכבת הישירה.
כדאי לבדוק גם באתר הרכבות האיטלקי שם יש אופציות נוספות.
למרבה הצער, אין נכון לעכשיו טיסות ישירות לטורינו מישראל. כך שמילנו היא האופציה העיקרית לבאים מאיטליה – מבחינת טיסה.
בשירשור על הפארק באתר hike (שצרפתי למעלה) יש אינפורמציה לגבי הגעה לעיירה Pralognan בתחבורה ציבורית (מג'נבה).
בסופו של דבר, באיזו דרך שלא תבחרו, אם אתם בתחבורה ציבורית זה יקח לכם זמן… לכן, אני חושבת שכדאי מאוד, בעיקר למי שמטייל בחבורה, לבדוק גם את האופציה של השכרת רכב (אני די בטוחה שזה משתלם כבר לשניים).
ניווט, התמצאות.
הפארק משולט (בעיקר בצמתים); השבילים מתוחזקים היטב; בד”כ יש שביל בולט על הקרקע וכשאין כזה (בד”כ, בגלל שהשטח סלעי) – יש רוג'ומים; פה ושם יש גם סימונים בצבע (כחול, לבן, אדום – כמו הדגל הצרפתי, אבל הללו לא יגידו לכם היכן אתם או לאן אתם הולכים, רק יסמנו שאתם על שביל כלשהו...) ובסה”כ – במסלול בו אני הלכתי, ההתמצאות היתה קלה ביותר!
בנוסף, הפארק פופולרי. אם תצמדו למסלולים ה”שחוקים” ותלכו בשעות סבירות ובעונה (כולל גם בשוליה) – סביר שלא תהיו לבד, לפחות לא לאורך זמן רב.
יחד עם זאת, בנוסף למפת נייר ומצפן (שאני תמיד לוקחת איתי, לכל מסלול!) – הפעם טענתי לסלולרי שלי גם מפה דיגיטלית של הפארק, לתוך האפליקציה maps.me. לדעתי זה גיבוי נחמד, גם אם לא באמת חיוני כשהתנאים טובים – שיכול להפוך למועיל מאוד במקרה שתנאי מזג האוויר מקשים על הניווט וההתמצאות בשטח.
תנאי ראות גרועים, כמעט אפסיים, אינם נדירים באיזורים הגבוהים של הפארק. הניווט וההתמצאות, שהם כאמור קלים יחסית בד”כ, עשויים להיות מאתגרים מאוד כשמזג האוויר מתדרדר ובעיקר כשהראות מוגבלת. אני בהחלט ממליצה להשתמש באפליקציה הזו (או באחרת), אם לא לניווט יום-יומי – אז כגיבוי.
אוכל, אספקה.
בכל הבקתות בהן אני עברתי, כולל בקתת מרלה הבסיסית – ניתן לקבל ארוחת ערב חמה, ארוחת בוקר בסיסית וארוחת פיקניק ארוזה (אבל תוודאו את זה לגבי הבקתות בהן אתם עוברים).
בחלק מהבקתות אפשר לקנות חטיפים לדרך, שתייה קלה ולפעמים אפילו ארוחות צהרים מבושלות מלאות (שוב, כדאי לברר פרטנית).
מבחינת אספקה, תמצאו חנויות בעיירות הרבות בשולי הפארק. ב- Modane יש סופר גדול ומצוייד היטב (היה פתוח גם בשבת ובראשון כשאני ביקרתי שם) ואני בטוחה שגם ב- Pralognan (שבה לא ביקרתי), מדובר בעיירות די גדולות.
קליטה סלולרית.
בחלק משבילי הפארק יש קליטה סלולרית – ובאחרים אין. אף פעם לא ניתן לסמוך על קליטה.
כנ”ל לגבי הבקתות – בחלקן יש קליטה טובה (Arpont, l'Orgere, Barmettes) ובאחרות אין בכלל (Merlet) או שיש בנקודות מסוימות בלבד (La Vallete). זה כמובן משתנה כל הזמן ואפשר לצפות לשיפור עם הזמן...
ברוב הבקתות ניתן לטעון מכשירים (ב- Merlet אין, נכון לספטמבר 2018).
המסלול שלי.
יום 1: מ- Modane ל- Refuge de l'Orgere (דרך Refuge de l'Aiguille Doran).
כ- 6:30 שעות ברוטו (עם הפסקות ארוכות!); כ- 8 ק”מ; כ- 1060מ' עלייה מצטברת; כ- 180מ' ירידה מצטברת.
+ מסלול צד אחה”צ במעלה העמק של הבקתה.
-
יום 2: מ- Refuge de l'Orgere ל- Refuge Peclet-Polsets (דרך אגם Partie ו- Col de Chaviere).
כ- 5 שעות ברוטו; כ- 9.5 ק”מ; כ- 950מ' עלייה מצטברת; כ- 420מ' ירידה מצטברת.
+ גיחה ל- Lac Blanc ושיטוט ארוך לצד הבקתה אחה”צ.
-
יום 3: מ- Refuge Peclet-Polsets ל- Refuge des Lacs Merlet (דרך Col du Souffre, בקתת Saut ו- Col de Chanrouge).
כ- 6 שעות ברוטו; כ- 16 ק”מ; כ- 990מ' עלייה מצטברת; כ- 1030מ' ירידה מצטברת.
+ מסלול צד לאגמי Merlet אחה”צ (כ- 3ק”מ הלוך-חזור).
-
יום 4: מ- Refuge des Lacs Merlet ל- Refuge La Valetta (דרך Col du Mone, מסלול צד לפסגת ה- Petit Mont Blanc, בקתת Roc de la Peche והשביל הגבוה דרך Chalet Clou ו- Chalet des Nants).
כ- 8 שעות ברוטו; כ- 18 ק”מ; כ- 1300מ' עלייה מצטברת; כ- 1130מ' ירידה מצטברת.
-
יום 5: מ- Refuge La Valetta ל- Refuge Barmettes (דרך Col du Grand Marchet – מאתגר!).
כ- 5 שעות ברוטו; כ- 8 ק”מ; כ- 600מ' עלייה מצטברת; כ- 1140מ' ירידה מצטברת.
+ שיטוט אחה”צ במעלה העמק של הבקתה.
-
יום 6: מ- Refuge Barmettes ל- Refuge de l'Arpont.
כ- 7 שעות ברוטו; כ- 18.5 ק”מ; כ- 860מ' עלייה מצטברת; כ- 560מ' ירידה מצטברת.
+ מסלול צד (לא קל) ל- Lac de l'Arpont – כ- 4ק”מ הלוך חזור +390מ' / -390מ'.
-
יום 7: מ- Refuge de l'Arpont ל- Refuge Plan Sec.
כ- 5 שעות ברוטו; כ- 16 ק”מ; כ- 800מ' עלייה מצטברת; כ- 800מ' ירידה מצטברת.
-
יום 8: מ- Refuge Plan Sec ל- Modane (על GR5 דרך בקתת Orgere).
כ- 7:15 שעות ברוטו; כ- 20 ק”מ; כ- 440מ' עלייה מצטברת; כ- 1700מ' ירידה מצטברת.